PDA

Zobacz pełną wersję : Poduszki powietrzne - pytanie

Bartun
25-10-09, 21:20
Witam

Mam pytanko...
Ostatnio mialem dzwona i wywalilo mi poduchy :mad: samochod juz zrobiny tylko meczy mnie sprawa tych poduszek. Bo wydaje mi sie ze jak wyleca poduszki to nie tylko trzeba je kupic ale tez pewnie milion dodatkowych czujnikow itp.

Jak to jest?

Moze kupic narazie same zaslepki na poduszki a potem juz bawic sie dalej... i tak juz troche kasy wlozylem w naprawe i poki co jestem splukany by bawic sie jeszcze w te poduszki.... jak myslicie?

bylem na gieldzie i sama zaslepka kosztowala 150zl czy to nie dziwne?

Macie jakies doswiadcznia z tym ?

Z gory dzieki za pomoc

Tompro
25-10-09, 21:29
Za 150 to można całą poduche kupić a nie zaślepke. Wymieniasz poduszki i ich komputer i będzie ok.

timor
25-10-09, 21:39
jak dostaniesz poduszkę pasażera EUROPEJSKĄ!! to już z górki;)poduszka kierowcy, sterownik, ewentualnie taśma są do dostania w ludzkich pieniądzach.

augustflacha
25-10-09, 21:39
Za 150 to można całą poduche kupić a nie zaślepke. Wymieniasz poduszki i ich komputer i będzie ok.

nie ryzykowałbym, lepiej jeździć bez niż zakładać używki ze szrotu...pracuję przy systemach bezpieczeństwa(pasy , poduszki) i tak jest...przy tym się nie grzebie:eek:...chyba że aso, ale to już są takie koszty że lepiej zaślepki kupić

Tompro
25-10-09, 21:54
nie ryzykowałbym, lepiej jeździć bez niż zakładać używki ze szrotu...pracuję przy systemach bezpieczeństwa(pasy , poduszki) i tak jest...przy tym się nie grzebie:eek:...chyba że aso, ale to już są takie koszty że lepiej zaślepki kupić

Każdy robi jak uważa, a ja akurat nie sądze, żeby była różnica czy poduszke kupisz 10 letnią z ASO czy też używke.

A co do kwestii grzebania to z tym, że tylko ASO się nie zgodze. Wiele rzeczy które robie sam w domu przy aucie w ASO nawet nie ruszą bo nie wiedzą jak.

Skoti
25-10-09, 23:55
jak patrze na fachowców z ASO to wole coś samemu zrobić nawet jeśli się nie znam. Dla ASO ustawienie zapłonu to 30min.dla następnego 25min.....albo mam pecha albo naprawdę musze zapłon ustawiać samemu....

augustflacha
26-10-09, 11:37
Każdy robi jak uważa, a ja akurat nie sądze, żeby była różnica czy poduszke kupisz 10 letnią z ASO czy też używke.

A co do kwestii grzebania to z tym, że tylko ASO się nie zgodze. Wiele rzeczy które robie sam w domu przy aucie w ASO nawet nie ruszą bo nie wiedzą jak.

ale nie przy systemach bezpieczeństwa:eek:
z poduchą to jest tak że może Ci wystrzelić tak bez powodu np. w czasie jazdy albo w sytuacji jak ma wystrzelić jednak tego nie zrobi, dlatego na Waszym miejscu bym nie ryzykował...
ale każdy zrobi jak uważa, Wasze życie:(

Tompro
26-10-09, 11:54
ale nie przy systemach bezpieczeństwa:eek:
z poduchą to jest tak że może Ci wystrzelić tak bez powodu np. w czasie jazdy albo w sytuacji jak ma wystrzelić jednak tego nie zrobi, dlatego na Waszym miejscu bym nie ryzykował...
ale każdy zrobi jak uważa, Wasze życie:(

Wiesz, ja moge kupić nowe poduszki, ale zaznaczam nowe. Czyli zamawiam w ASO i są dopiero robione lub mają nie więcej jak rok, ale jak mam kupić niby nowe z półki gdzie leżały 10 lat, to równie dobrze mam takie same używki. Jak mają zadziałać lub nie to przy każdych się tak może zdarzyć.

augustflacha
26-10-09, 13:41
Wiesz, ja moge kupić nowe poduszki, ale zaznaczam nowe. Czyli zamawiam w ASO i są dopiero robione lub mają nie więcej jak rok, ale jak mam kupić niby nowe z półki gdzie leżały 10 lat, to równie dobrze mam takie same używki. Jak mają zadziałać lub nie to przy każdych się tak może zdarzyć.

:mad:poddaje sie
róbta jak chceta

kenny
26-10-09, 15:07
Poduszki powinno się wymieniać co 10 lat (od daty ich produkcji).

Tompro
26-10-09, 15:12
Poduszki powinno się wymieniać co 10 lat (od daty ich produkcji).

Dlatego o te leżaki z ASO mi chodziło, że nie warto bo też mogą być już złe.

ygor
26-10-09, 15:20
ja wymienilem na uzywki z rozbieranego auta , o ile sprzet jest caloscia nie widze powodu zeby odrzucac uzywki , SRS przechodzi samodiagnostyke za kazdym uruchomieniem , wiec wiem ze elektronicznie byly sprawne , zreszta przy autach tak leciwych jak nasze grzebanie wewnatrz byloby nieoplacalne co najmniej , tym bardziej ze nie ma szansy praktycznie zdjac oryginalnej zaslepki (no chyba ze z oryginalnej poduchy m tylko po co) a zaslepke zamiast podcszki od razu mozna rozpoznac ...

to tak apropos uzywka / nowka bo o tym ze trzeba wymieniac tez wiem , bo srodki chemiczne uzyte do konstrukcji moga sie przeterminowac podobno (ale podejrzewam ze producenci sie zabezpieczaja).

kenny
26-10-09, 15:33
Dlatego o te leżaki z ASO mi chodziło, że nie warto bo też mogą być już złe.

sądzisz że tyle czasu w ASO leżą?

bo srodki chemiczne uzyte do konstrukcji moga sie przeterminowac podobno
Właśnie dlatego się je powinno wymieniać. Środki chemiczne odpalające poduchę po latach tracą swoje właściwości.

Tompro
26-10-09, 15:53
sądzisz że tyle czasu w ASO leżą?

To co uważasz, że np. do 5 gen są ciągle dostępne nówki? Śmiem w to wątpić.

kenny
26-10-09, 16:03
nie wiem, możesz zadzwonić i zapytać :)

Z tego co wiem to firma ma obowiązek dać wsparcie w częściach zamiennych przez ileś tam lat po zakończeniu produkcji danego modelu.

Skoti
26-10-09, 16:13
wg prawa min 5 lat po zakonczeniu produkcji danego modelu

teg
26-10-09, 23:53
Czyli co, mam w Hani '98 wymieniać poduszki, bo już mogą nie działać? :| Ciekawe, ile osób tak robi :| Nie mówcie,że Wy wymieniliście :|

Tompro
26-10-09, 23:58
Czyli co, mam w Hani '98 wymieniać poduszki, bo już mogą nie działać? :| Ciekawe, ile osób tak robi :| Nie mówcie,że Wy wymieniliście :|

Nikt nie wymienia, ale teoretycznie się powinno. Ja się tak bardzo tym całym gadaniem przejmuje, że zakładam sobie używane poduchy do auta które ich nigdy nie miało. Tak wiem co robie co do poniektórych odrazu pisze ;)

augustflacha
27-10-09, 12:17
Nikt nie wymienia, ale teoretycznie się powinno. Ja się tak bardzo tym całym gadaniem przejmuje, że zakładam sobie używane poduchy do auta które ich nigdy nie miało. Tak wiem co robie co do poniektórych odrazu pisze ;)

ja jestem tym poniektórym jak sądzę...

to proponuję założyć jeszcze pasy bezpieczeństwa pirotechniczne , jak już bezpieczeństwo to na maxa:D

powodzenia i szerokości i żadnych niemiłych niespodzianek nie życzę:o

Bartun
27-10-09, 12:45

ja mam '98 i wystrzelily ze az milo... :rolleyes: ekhm.. tzn nie bardzo milo ale wystrzelily... pewnie poki co kupie zaslepki a po swietach pomysle o poduchach. Dzieki Panowie :)

Tompro
27-10-09, 13:06
ja jestem tym poniektórym jak sądzę...

to proponuję założyć jeszcze pasy bezpieczeństwa pirotechniczne , jak już bezpieczeństwo to na maxa:D

powodzenia i szerokości i żadnych niemiłych niespodzianek nie życzę:o

Wiesz, jakbym miał dobre napinacze to bym założył nawet może razem z poduszkami bocznymi :D, bo fotele wrzucam z Civica 8 gen. FN2. Jak dla mnie to akurat poduszki mają mniejszy wpływ na bezpieczeństwo niż np. dołożenie ABS'u który założyłem z anglika i jakoś śmigam ponad rok i wszystko chodzi ok. Także jak się myśli co się robi to nie widze żadnego problemu.

augustflacha
27-10-09, 13:18
jeszcze 4x4 i esp i git będxzie

Nowy Kubi
27-10-09, 13:29
to proponuję założyć jeszcze pasy bezpieczeństwa pirotechniczne , jak już bezpieczeństwo to na maxa

Vgen miał na wyposażeniu poduszki z pasami bez napinaczy. Czyli że można i da się bezpiecznie :)