Zobacz pełną wersję : Pytanie o opony
witam..zastanawiam sie właśnie czy taką oponę można nazwać sparciałą..i muszę je juz wymieniać czy to normalny stan..opona ma juz 3 latka, są to całosezonowe opony Vredstein Quatrac 2 ?;
http://dc119.4shared.com/img/142996804/d6415244/22102009177.jpg (http://www.4shared.com/file/142996804/d6415244/22102009177.html)
Nie wygląda za pieknie . Jaki dot opony ? nie trzymałes jej przpadkiem w wilgotnym badz nasłonecznionym pomieszczeniu?
Nie popełniaj więcej takiego błędu jak jazda na wielosezonówkach!To najgorszy shit bo wbrew nazwie te laczki to nędza zarówno zimą jak i latem.Na moje te opony już za długo nie pociągną więc uniknij przykrej niespodzianki na drodze i zawczasu OUT!
wjedziesz na kraweznik to ci peknie odrazu
nic nie pęknie, to że guma parcieje to nie znaczy że zaraz wybuchnie :) Można na niej śmiało jeździć aczkolwiek takie opony to moim zdaniem syf, nie ma nic gorszego jak opona całoroczna. a poza tym jest droższa od letniej i zimowej. Nigdy bym tego do siebie nie założył,. A jeśli chodzi o względy techniczne to możesz na niej jeździć. Niebezpiecznie będzie jak Ci się zrobi wybrzuszenie na boku, wtedy absolutnie out. Pozdr!
Nie popełniaj więcej takiego błędu jak jazda na wielosezonówkach!To najgorszy shit bo wbrew nazwie te laczki to nędza zarówno zimą jak i latem.
A Twój tata na jakich jeździł? A Twój dziadek? Przez dziesięciolecia wystarczały. Nawet teraz w USA all seasons mają spory % rynku. Oczywiście, lepiej jest mieć dwa komplety.
rosiniak99
25-10-09, 21:20
tak czy inaczej opony i hamulce to chyba najważniejsze rzeczy jeśli chodzi o nasze bezpieczeństwo, jeżeli jest spore ryzyko, a tym bardziej idzie zima postaraj się o nowy komplet a te w ostateczności na kolejny sezon letni...
A Twój tata na jakich jeździł? A Twój dziadek? Przez dziesięciolecia wystarczały. Nawet teraz w USA all seasons mają spory % rynku. Oczywiście, lepiej jest mieć dwa komplety.
Oczywiście,że wystarczały podobnie jak wystarczały wtedy dwusuwowe silniki :p Tak się składa,że już ładnych parę latek pracuję w fabryce opon Bridgestone i znam tajniki produkcji opon stąd moje zdanie o wielosezonach
Oczywiście,że wystarczały podobnie jak wystarczały wtedy dwusuwowe silniki :p Tak się składa,że już ładnych parę latek pracuję w fabryce opon Bridgestone i znam tajniki produkcji opon stąd moje zdanie o wielosezonach
Akurat Twój tekst o silnikach dwusuwowych jest nietrafiony, bo na wielu polach silnik dwusuwowy przewyższa czterosuw :)
A jak pracujesz w fabryce opon to może napisałbyś kilka ciekawostek?
:D He,he ostatnie słowo dla Admina :D Zależy o jakie ciekawostki chodzi bo jeżeli zdradzę jakąś poważną tajemnicę marki Bridgestone to będę was musiał wszystkich powybijac :D
To zdradzaj tylko te niepoważne ;)
No to w takim razie PYTAJCIE LUDZISKA!! :D Tylko błagam nie o to czy załatwię jakieś opony bo to pierwsze co słyszę zaraz po zdradzeniu w jakim zawodzie pracuję :p
Jak się ma jakość mieszanki stosowanej w marce brigdstone, a w innych markach tego koncernu?
Które modele dostępne na rynku PL korzystają z rodzimych mieszanek, a które z importowanych?
a co powiecie na DĘBICA FRIGO 2 na zime za 155pln/szt wraz z dostawą...czy one naprawe są tak złe??zimy u nas przecież za ciężkie nie są..a kasy mało:(
rosiniak99
26-10-09, 12:35
bo na wielu polach silnik dwusuwowy przewyższa czterosuw
zgadza się :) np. z tego co pamiętam w moto GP z 2-suwów wyciągali ok 180KM 0.5l pojemności gdzie raczej trudno o taki wynik w 4-suwach...
rosiniak99
26-10-09, 15:15
poprawione :)
Jak się ma jakość mieszanki stosowanej w marce brigdstone, a w innych markach tego koncernu?
Które modele dostępne na rynku PL korzystają z rodzimych mieszanek, a które z importowanych?
Ad.1 Mieszanka gumowa musi spełnic wszystkie WYSOKIE kryteria oceny w laboratorium.Jakośc jest praktycznie taka sama.Nieważne czy to Bridgestone,Firestone czy Dayton.Różnice występują w parametrach półfabrykatów stosowanych do konfekcji ("składania") komponentów w gotową oponę ( opasanie--> szerokośc,grubośc kordu stalowego,kąt ułożenia kordu; osnowa-->grubośc kordu tekstylnego,dodatkowe paski wzmacniające,ilośc warstw osnowy;warstwa spiralna,etc,etc.).Powyższe różnice zdeterminowane są osiągami jakimi ma dysponowac gotowa opona ( indeks prędkości,indeks nośności,lato,zima itp.).
Ad.2 Nasza fabryka produkuje mieszanki samodzielnie.Sporadycznie ściągane są mieszanki z innych fabryk europejskich ale ponad 90% gumy produkujemy sami.Wszystkie Bridgestony ,Firestony czy Daytony ze znaczkiem "MADE IN POLAND" to nasza rodzima mieszanka.Nie wymienię modeli z tego względu,że typów i podtypów mamy kilkadziesiąt :)
a ja mam pytanie
lepsze zimowki zakladac na przod czy na tyl bo powiem tak mam 2 komplety (prawie nowe i takie slabsze) lepsze na tyl czy na przod?
zawsze lepsze, wbrew pozorom, zakłada się na tył
zawsze lepsze, wbrew pozorom, zakłada się na tył
Potwierdzam i zgadzam się z przedmówcą ;)
Ad.1 Mieszanka gumowa musi spełnic wszystkie WYSOKIE kryteria oceny w laboratorium.Jakośc jest praktycznie taka sama.Nieważne czy to Bridgestone,Firestone czy Dayton.Różnice występują w parametrach półfabrykatów stosowanych do konfekcji ("składania") komponentów w gotową oponę ( opasanie--> szerokośc,grubośc kordu stalowego,kąt ułożenia kordu; osnowa-->grubośc kordu tekstylnego,dodatkowe paski wzmacniające,ilośc warstw osnowy;warstwa spiralna,etc,etc.).Powyższe różnice zdeterminowane są osiągami jakimi ma dysponowac gotowa opona ( indeks prędkości,indeks nośności,lato,zima itp.).
Ad.2 Nasza fabryka produkuje mieszanki samodzielnie.Sporadycznie ściągane są mieszanki z innych fabryk europejskich ale ponad 90% gumy produkujemy sami.Wszystkie Bridgestony ,Firestony czy Daytony ze znaczkiem "MADE IN POLAND" to nasza rodzima mieszanka.Nie wymienię modeli z tego względu,że typów i podtypów mamy kilkadziesiąt :)
Pytanie do specjalisty;) mając do wyboru Fireston Winterhawk 2 i Dayton DW-510 w podobnej cenie(130zł). Które wybrać.
Mam jeszcze do wyboru Barum Polaris 2 w tej cenie.
Firestone Winterhawk 2 są lepsze ;) Zwłaszcza,że są ciche.To opona typowo zimowa więc w temp. ok.10st szału nie ma ale nadrabia to prowadzeniem na śniegu i błocie pośniegowym ;)
"Fireston Winterhawk 2 i Dayton DW-510 w podobnej cenie(130zł)"...możesz podać namiary gdzie można w takiejh ceniu kupić te opony??
"Fireston Winterhawk 2 i Dayton DW-510 w podobnej cenie(130zł)"...możesz podać namiary gdzie można w takiejh ceniu kupić te opony??
Niestety nasza fabryka tylko ładuje po wyprodukowaniu oponki na ciężarówki i co dalej to już nas nie tyczy więc nie pomogę tym razem bo sam nie wiem ;) Ja jako pracownik mogę raz w roku wziąc komplet opon ze specjalnymi zniżkami i tak się zaopatruję na własne potrzeby