Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Pytanie o opony

dzialos82
23-10-09, 15:52
witam..zastanawiam sie właśnie czy taką oponę można nazwać sparciałą..i muszę je juz wymieniać czy to normalny stan..opona ma juz 3 latka, są to całosezonowe opony Vredstein Quatrac 2 ?;
http://dc119.4shared.com/img/142996804/d6415244/22102009177.jpg (http://www.4shared.com/file/142996804/d6415244/22102009177.html)

karas
24-10-09, 14:14
Nie wygląda za pieknie . Jaki dot opony ? nie trzymałes jej przpadkiem w wilgotnym badz nasłonecznionym pomieszczeniu?

luzik
25-10-09, 10:22
Nie popełniaj więcej takiego błędu jak jazda na wielosezonówkach!To najgorszy shit bo wbrew nazwie te laczki to nędza zarówno zimą jak i latem.Na moje te opony już za długo nie pociągną więc uniknij przykrej niespodzianki na drodze i zawczasu OUT!

Robal83
25-10-09, 14:56
wjedziesz na kraweznik to ci peknie odrazu

maciekr
25-10-09, 18:19
nic nie pęknie, to że guma parcieje to nie znaczy że zaraz wybuchnie :) Można na niej śmiało jeździć aczkolwiek takie opony to moim zdaniem syf, nie ma nic gorszego jak opona całoroczna. a poza tym jest droższa od letniej i zimowej. Nigdy bym tego do siebie nie założył,. A jeśli chodzi o względy techniczne to możesz na niej jeździć. Niebezpiecznie będzie jak Ci się zrobi wybrzuszenie na boku, wtedy absolutnie out. Pozdr!

kenny
25-10-09, 21:06
Nie popełniaj więcej takiego błędu jak jazda na wielosezonówkach!To najgorszy shit bo wbrew nazwie te laczki to nędza zarówno zimą jak i latem.

A Twój tata na jakich jeździł? A Twój dziadek? Przez dziesięciolecia wystarczały. Nawet teraz w USA all seasons mają spory % rynku. Oczywiście, lepiej jest mieć dwa komplety.

rosiniak99
25-10-09, 21:20
tak czy inaczej opony i hamulce to chyba najważniejsze rzeczy jeśli chodzi o nasze bezpieczeństwo, jeżeli jest spore ryzyko, a tym bardziej idzie zima postaraj się o nowy komplet a te w ostateczności na kolejny sezon letni...

luzik
25-10-09, 23:33
A Twój tata na jakich jeździł? A Twój dziadek? Przez dziesięciolecia wystarczały. Nawet teraz w USA all seasons mają spory % rynku. Oczywiście, lepiej jest mieć dwa komplety.

Oczywiście,że wystarczały podobnie jak wystarczały wtedy dwusuwowe silniki :p Tak się składa,że już ładnych parę latek pracuję w fabryce opon Bridgestone i znam tajniki produkcji opon stąd moje zdanie o wielosezonach

kenny
26-10-09, 09:12
Oczywiście,że wystarczały podobnie jak wystarczały wtedy dwusuwowe silniki :p Tak się składa,że już ładnych parę latek pracuję w fabryce opon Bridgestone i znam tajniki produkcji opon stąd moje zdanie o wielosezonach

Akurat Twój tekst o silnikach dwusuwowych jest nietrafiony, bo na wielu polach silnik dwusuwowy przewyższa czterosuw :)

A jak pracujesz w fabryce opon to może napisałbyś kilka ciekawostek?

luzik
26-10-09, 10:19
:D He,he ostatnie słowo dla Admina :D Zależy o jakie ciekawostki chodzi bo jeżeli zdradzę jakąś poważną tajemnicę marki Bridgestone to będę was musiał wszystkich powybijac :D

kenny
26-10-09, 10:31
To zdradzaj tylko te niepoważne ;)

luzik
26-10-09, 10:36
No to w takim razie PYTAJCIE LUDZISKA!! :D Tylko błagam nie o to czy załatwię jakieś opony bo to pierwsze co słyszę zaraz po zdradzeniu w jakim zawodzie pracuję :p

kenny
26-10-09, 11:11
Jak się ma jakość mieszanki stosowanej w marce brigdstone, a w innych markach tego koncernu?

Które modele dostępne na rynku PL korzystają z rodzimych mieszanek, a które z importowanych?

dzialos82
26-10-09, 11:13
a co powiecie na DĘBICA FRIGO 2 na zime za 155pln/szt wraz z dostawą...czy one naprawe są tak złe??zimy u nas przecież za ciężkie nie są..a kasy mało:(

rosiniak99
26-10-09, 12:35
bo na wielu polach silnik dwusuwowy przewyższa czterosuw
zgadza się :) np. z tego co pamiętam w moto GP z 2-suwów wyciągali ok 180KM 0.5l pojemności gdzie raczej trudno o taki wynik w 4-suwach...

kenny
26-10-09, 14:42
ej to ja pisałem :P

rosiniak99
26-10-09, 15:15
poprawione :)

luzik
26-10-09, 15:46
Jak się ma jakość mieszanki stosowanej w marce brigdstone, a w innych markach tego koncernu?

Które modele dostępne na rynku PL korzystają z rodzimych mieszanek, a które z importowanych?

Ad.1 Mieszanka gumowa musi spełnic wszystkie WYSOKIE kryteria oceny w laboratorium.Jakośc jest praktycznie taka sama.Nieważne czy to Bridgestone,Firestone czy Dayton.Różnice występują w parametrach półfabrykatów stosowanych do konfekcji ("składania") komponentów w gotową oponę ( opasanie--> szerokośc,grubośc kordu stalowego,kąt ułożenia kordu; osnowa-->grubośc kordu tekstylnego,dodatkowe paski wzmacniające,ilośc warstw osnowy;warstwa spiralna,etc,etc.).Powyższe różnice zdeterminowane są osiągami jakimi ma dysponowac gotowa opona ( indeks prędkości,indeks nośności,lato,zima itp.).

Ad.2 Nasza fabryka produkuje mieszanki samodzielnie.Sporadycznie ściągane są mieszanki z innych fabryk europejskich ale ponad 90% gumy produkujemy sami.Wszystkie Bridgestony ,Firestony czy Daytony ze znaczkiem "MADE IN POLAND" to nasza rodzima mieszanka.Nie wymienię modeli z tego względu,że typów i podtypów mamy kilkadziesiąt :)

wykitajlo
28-10-09, 13:04
a ja mam pytanie

lepsze zimowki zakladac na przod czy na tyl bo powiem tak mam 2 komplety (prawie nowe i takie slabsze) lepsze na tyl czy na przod?

kenny
28-10-09, 13:34
zawsze lepsze, wbrew pozorom, zakłada się na tył

luzik
28-10-09, 14:00
zawsze lepsze, wbrew pozorom, zakłada się na tył

Potwierdzam i zgadzam się z przedmówcą ;)

ArtusiusS
05-11-09, 15:20
Ad.1 Mieszanka gumowa musi spełnic wszystkie WYSOKIE kryteria oceny w laboratorium.Jakośc jest praktycznie taka sama.Nieważne czy to Bridgestone,Firestone czy Dayton.Różnice występują w parametrach półfabrykatów stosowanych do konfekcji ("składania") komponentów w gotową oponę ( opasanie--> szerokośc,grubośc kordu stalowego,kąt ułożenia kordu; osnowa-->grubośc kordu tekstylnego,dodatkowe paski wzmacniające,ilośc warstw osnowy;warstwa spiralna,etc,etc.).Powyższe różnice zdeterminowane są osiągami jakimi ma dysponowac gotowa opona ( indeks prędkości,indeks nośności,lato,zima itp.).

Ad.2 Nasza fabryka produkuje mieszanki samodzielnie.Sporadycznie ściągane są mieszanki z innych fabryk europejskich ale ponad 90% gumy produkujemy sami.Wszystkie Bridgestony ,Firestony czy Daytony ze znaczkiem "MADE IN POLAND" to nasza rodzima mieszanka.Nie wymienię modeli z tego względu,że typów i podtypów mamy kilkadziesiąt :)

Pytanie do specjalisty;) mając do wyboru Fireston Winterhawk 2 i Dayton DW-510 w podobnej cenie(130zł). Które wybrać.

Mam jeszcze do wyboru Barum Polaris 2 w tej cenie.

luzik
05-11-09, 16:32
Firestone Winterhawk 2 są lepsze ;) Zwłaszcza,że są ciche.To opona typowo zimowa więc w temp. ok.10st szału nie ma ale nadrabia to prowadzeniem na śniegu i błocie pośniegowym ;)

dzialos82
05-11-09, 22:47
"Fireston Winterhawk 2 i Dayton DW-510 w podobnej cenie(130zł)"...możesz podać namiary gdzie można w takiejh ceniu kupić te opony??

luzik
06-11-09, 07:27
"Fireston Winterhawk 2 i Dayton DW-510 w podobnej cenie(130zł)"...możesz podać namiary gdzie można w takiejh ceniu kupić te opony??

Niestety nasza fabryka tylko ładuje po wyprodukowaniu oponki na ciężarówki i co dalej to już nas nie tyczy więc nie pomogę tym razem bo sam nie wiem ;) Ja jako pracownik mogę raz w roku wziąc komplet opon ze specjalnymi zniżkami i tak się zaopatruję na własne potrzeby