Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : skrzypienie stali

long_r
23-10-09, 09:59
Witam,

Strasznie skrzypi mi tył auta na nierównościach. Dźwięki dochodzą najprawdopodobniej ze stalowej belki która jest pod plastikową półka z głośnikami (EJ6).
Czy da się odkręcić ową belkę?
Myśle żeby ją jakoś nasmarować lub obłożyć jakąś gumą.

Początkowo myślałem, że to ta plastikowa półka wydaje dziwne dźwięki ale to jednak ta belka

Miał ktoś podobny problem?

s3kawek
23-10-09, 14:29
Witam,

Strasznie skrzypi mi tył auta na nierównościach. Dźwięki dochodzą najprawdopodobniej ze stalowej belki która jest pod plastikową półka z głośnikami (EJ6).
Czy da się odkręcić ową belkę?
Myśle żeby ją jakoś nasmarować lub obłożyć jakąś gumą.

Początkowo myślałem, że to ta plastikowa półka wydaje dziwne dźwięki ale to jednak ta belka

Miał ktoś podobny problem?

Tak - jedna kwestia to skrzypienie klapy na gumowych ogranicznikach a druga to sprężyna lub coś w zawieszeniu . Podnieś jedną a potem drugą stronę z tyłu na podnośniku tak żeby koło całkowicie opadło na zawieszeniu a potem wróciło na swoje położenie i słuchaj. Jak to nie to to pierwsza opcja.

long_r
23-10-09, 16:18
Tak - jedna kwestia to skrzypienie klapy na gumowych ogranicznikach a druga to sprężyna lub coś w zawieszeniu . Podnieś jedną a potem drugą stronę z tyłu na podnośniku tak żeby koło całkowicie opadło na zawieszeniu a potem wróciło na swoje położenie i słuchaj. Jak to nie to to pierwsza opcja.

Problem w tym, że potrafie wywołać ten dźwięk uciskając na tą belkę nawet na postoju (nie dociążając auta siłą pioniową) z otwartą klapą, więc gumowe odbojniki i sprężyna zawieszenia raczej opadają :/