Zobacz pełną wersję : Pomocy
Przymierzam sie do zakupu hondzinki 92-95 i pierwsze co w niej zrobie to AUDIO :twisted:
i własnie tu zaczynają sie pewne schody :neutral:
a mianowicie zastanawiam sie nad zakupem głośników JBL SERIA GTO 6506 Ce na przód
natomiast bagażnik chciałbym wyłozyć czymś naprawde potęznym;] mam na myśli JBL GTO 1200 B 1000 W i właśnie nie wiem jaki w miare tani wzmacniacz do tego zestawu zakupić radio planuje tak od 500-600pln.Prosze o waszą pomoc w dobraniu wzmaka pod ten zestaw<dobry a tani :) > i chciałbym też zapytać czy ten mój planowany przód zastąpić głośnikami HERTZ ESK 165. Prosze o pomoc bo jestem nie obeznany w tych sprawach i żadnych z tych głośników jeszcze nie słyszałem.
Z góry dzieki i pozdrawiam
jak chcesz mieć łomot i cykanie to bierz JBL'a. Powiedz co chcesz uzyskać - czy szpan przed małolatkami, czy muzykę w aucie?
Chce mieć łomot;] ale żeby to wszytskow miare czysto grało ... jak to napisałeś chce mieć szpan przed małolatkami... :wink:
Wiec co proponujecie??
to bedziesz (powinieneś być) zadowolony
wzmaczniacz Mosfet i o wysokiej m9ocy RMS + dobre kable zasilające i kondensator - powinieneś być zadowolony
Radames ze wzmacniaczami to jest podobnie jak z wszystkim chcesz miec dobre placisz slono. ogolnie zwracaj uwage zeby moc byla podana w RMS tak jak ci napisal ppm702 i zeby byla podana na jeden kanal przy 4 ohm, bo rozne dziwolagi widzialem, zdarza sie ze pisza 800W a okazuje sie ze to na jednym kanale zmostkowanym z 4 i jeszcze przy 1 czy 2 ohm. moc mozesz tez dobierac kierujac sie zasada 3x liczba watow na jeden kanal rowna sie liczba watow na glosniku, oczywiscie to jest tylko taki skromny przelicznik mozesz wziasc mocniejszy wzmachol.
Dzieki panowie ... w h*** napewno sie nie dam zrobić z tą moca podawaną w rms bo coś tam mniej wiecej wiem ale chciałbym żebyście mi podrzucili kilka przykładowych wzmacniaczy<w miare jak najtańszych> i chciałbym jeszcze spytać czy te owe 3 "głośniki"
napedzi jeden wzmacniacz??
napędzi jedna czterokanałówka z mostkiem na suba. Co do pieca to ciężko coś doradzić... poszukaj na allegro i na pewno będzie dobrze
Mam jeszcze kilka pytań a mianowicie ten przód Jbl'a jest 2 drożny z odzielnymi "syczkami" czyli jak by wygldał monataż tego zestawu 2 głośnki pod 2 kanłały sub. pod 1 zmostkowany a te syczki ??
i jeszcze jedno obawaim sie o moze niepotrzebnie ze bass bedzie zagłuszał wszystko...
a także ten przód głośno nie pociagnie... jestem kompletnie nie obeznany wiec nie wiem uspokujcie mnie już coś :wink:
zalezy mi na mocnym dydnieniu ale tekże jak wyjde z auta żeby to naprawde głośno grało...
pozdro dla was i sorry że nadurzywam waszej cierpliwosći :wink:
do przedniego zestawu dostaniesz zwrotnice lub filtr do tweetera. przód podłączasz midwoofer z tweeterem równolegle, z tym, że tweeter przez dołączony fltr. Albo ze zwrotnicy (zwrotnica ma 1 wejście i po jednym wyjściu dla midwoofera i tweetera) oba osobno.
Sub pod zmostkowany tył.
Jeśli masz sterowanie w radiu wooferem to nie masz się czego obawiać.
Jeśli nie masz sterowania to wszystko jest kwestią zestrojenia po montażu i później dostrojenia po "wygrzaniu się" głośników.
do 1000 watowego suba potrzebujesz co najmniej 1000watowego wzmaka i to rms, a to koszt rzędu 2000 i więcej plnów. Do tego kabel zasilający o przekroju min. 33mm2.
Załóż 2x30 power basa i będzie Ci szpachla odpadać z błotników, albo jakiegoś jl z serii co najmniej W3
racjia sub ma 1000w ale rms 250
wiec wzmak nie 1000 lecz 250rms tak mi sie przynejmiej wydaje i z tego co pisał ppm720 :roll: