tomdawid
30-05-06, 18:36
Witam
Dwa tygodnie temu stałem się szczęśliwym posiadaczem HONDY CIVIC 1.4 5d 97r. Poprzedni samochód - Fiat PUNTO a więc dlatego ta euforia. :-)
Ale do rzeczy.....
Dzisiaj zaprowadziłem autko do jednego z autoryzowanych serwisów HONDY na darmowy przegląd w ramach promocji...
Spostrzeżenia i uwagi...
Przegląd trwał około 30 minut. Wszystko ładnie pięknie...wygodne fotele, telewizor, kawa, herbatka, ciekawe gazety ale najważniejsze...
KARTA KONTROLI PRZEGLĄDU
HAMULCE:
Poziom płynu hamulcowego....OK
Wycieki płynu hamulcowego...OK
Pedał hamulca.......................OK
Hamulec ręczny.....................OK
Klocki i tarcze hamulcowe.......MINUS (klocki OK ale zużyte tarcze - do wymiany)
ZAWIESZENIE, UKŁAD KIEROWNICZY:
Amortyzatory............................OK
Ciśnienie powietrza w oponach...OK
Zużycie opon.............................OK
Przekładnia kierownicza, luzy......OK
Poziom płynu wspomagania.........OK
Wycieki płynu wspomagania........OK
AKUMULATOR, ŚWIATŁA:
Test akumulatora........................OK
Działanie świateł zewnętrznych ...OK
Ustawienie świateł przednich........OK
KOMFORT I BEZPIECZEŃSTWO JAZDY:
Wycieraczki szyb...................OK
Spryskiwacze, poziom płynu...OK
Ogrzewanie wnętrza...............OK
Klimatyzacja---------------------MINUS (nie ma na wyposażeniu auta)
SILNIK, SKRZYNIA BIEGÓW:
Poziom oleju silnikowego ......OK
Wycieki oleju silnikowego ......OK
Poziom oleju w skrzyni biegów... NIE SPRAWDZONO
Wycieki oleju w skrzyni biegów..OK
Filtr powietrza........................OK
Świece zapłonowe..................OK
Wycieki paliwa.......................OK
Paski napędowe.....................OK
Poziom płynu chłodzącego......OK
Nie wiem czy po zakupie nowego samochodu z salonu przeglądy w autoryzowanych serwisach wyglądają tak samo ale to mi wygląda na jedną wielką ściemę...
Delikatnie kręcąc kierownicą w obie strony, wyczuwam u siebie w samochodzie mały luz... do tego słychać taki głuchy stuk... na 90% jest to luz na końcówkach- może serwisant uznał że luz ten miejści sie granicach dopuszczalnych...
Druga sprawa... coś cholernie piszczy mi przy lewym przednim kole, najbardziej jak delikatnie ruszam kierownica na wyprostowanych kołach... jest to taki drażniący pisk szczególnie w gorące suche dni...jak pada deszcz i jest wilgotno to nie...ale wychodzi na to że to nie jest żadan wada.....
WNIOSKI
Moim zdaniem ta cała promocja to jedna wielka sztuka... Osobiście, nie mając praktycznie żadnej wiedzy na temat mechaniki samochodowej byłbym w stanie sam sprawdzić większość z tych rzeczy. Jedynie określenie stanu świec i pasków napędowych byłoby dla mnie problemem. Naiwny..myślałem że po tym przeglądzie dowiem się jakiś szczegółów na temat kondycji mojego silnika, zawieszenia, zapłonu i itp. A więc Panowie nie ma co się oszukiwać....kolejny dowód tego że w dzisiejszych czasach za darmo można tylko dostać w gębę.... :)
POZDRAWIAM
<piwo>
Dwa tygodnie temu stałem się szczęśliwym posiadaczem HONDY CIVIC 1.4 5d 97r. Poprzedni samochód - Fiat PUNTO a więc dlatego ta euforia. :-)
Ale do rzeczy.....
Dzisiaj zaprowadziłem autko do jednego z autoryzowanych serwisów HONDY na darmowy przegląd w ramach promocji...
Spostrzeżenia i uwagi...
Przegląd trwał około 30 minut. Wszystko ładnie pięknie...wygodne fotele, telewizor, kawa, herbatka, ciekawe gazety ale najważniejsze...
KARTA KONTROLI PRZEGLĄDU
HAMULCE:
Poziom płynu hamulcowego....OK
Wycieki płynu hamulcowego...OK
Pedał hamulca.......................OK
Hamulec ręczny.....................OK
Klocki i tarcze hamulcowe.......MINUS (klocki OK ale zużyte tarcze - do wymiany)
ZAWIESZENIE, UKŁAD KIEROWNICZY:
Amortyzatory............................OK
Ciśnienie powietrza w oponach...OK
Zużycie opon.............................OK
Przekładnia kierownicza, luzy......OK
Poziom płynu wspomagania.........OK
Wycieki płynu wspomagania........OK
AKUMULATOR, ŚWIATŁA:
Test akumulatora........................OK
Działanie świateł zewnętrznych ...OK
Ustawienie świateł przednich........OK
KOMFORT I BEZPIECZEŃSTWO JAZDY:
Wycieraczki szyb...................OK
Spryskiwacze, poziom płynu...OK
Ogrzewanie wnętrza...............OK
Klimatyzacja---------------------MINUS (nie ma na wyposażeniu auta)
SILNIK, SKRZYNIA BIEGÓW:
Poziom oleju silnikowego ......OK
Wycieki oleju silnikowego ......OK
Poziom oleju w skrzyni biegów... NIE SPRAWDZONO
Wycieki oleju w skrzyni biegów..OK
Filtr powietrza........................OK
Świece zapłonowe..................OK
Wycieki paliwa.......................OK
Paski napędowe.....................OK
Poziom płynu chłodzącego......OK
Nie wiem czy po zakupie nowego samochodu z salonu przeglądy w autoryzowanych serwisach wyglądają tak samo ale to mi wygląda na jedną wielką ściemę...
Delikatnie kręcąc kierownicą w obie strony, wyczuwam u siebie w samochodzie mały luz... do tego słychać taki głuchy stuk... na 90% jest to luz na końcówkach- może serwisant uznał że luz ten miejści sie granicach dopuszczalnych...
Druga sprawa... coś cholernie piszczy mi przy lewym przednim kole, najbardziej jak delikatnie ruszam kierownica na wyprostowanych kołach... jest to taki drażniący pisk szczególnie w gorące suche dni...jak pada deszcz i jest wilgotno to nie...ale wychodzi na to że to nie jest żadan wada.....
WNIOSKI
Moim zdaniem ta cała promocja to jedna wielka sztuka... Osobiście, nie mając praktycznie żadnej wiedzy na temat mechaniki samochodowej byłbym w stanie sam sprawdzić większość z tych rzeczy. Jedynie określenie stanu świec i pasków napędowych byłoby dla mnie problemem. Naiwny..myślałem że po tym przeglądzie dowiem się jakiś szczegółów na temat kondycji mojego silnika, zawieszenia, zapłonu i itp. A więc Panowie nie ma co się oszukiwać....kolejny dowód tego że w dzisiejszych czasach za darmo można tylko dostać w gębę.... :)
POZDRAWIAM
<piwo>