PDA

Zobacz pełną wersję : [92 1.5] sprężny przednie - używane czy nowe?

rasie
30-05-06, 12:43
Z góry przepraszam za ignorancję, nie znam się na samochodach :)
Mechanik oznajmił mi, że pękła mi przednia sprężyna i że muszę wymienić obydwie. Dzwoniłem do sklepu, nowa sprężyna - zamiennik, produkcji szwedzkiej (nie znam firmy) to koszt 150zł sztuka.
Zastanawiam się, czy ma sens szukanie sprężyn używanych, bo zauważyłem, że znacząco różnią się ceną, jednak wolałbym ich znowu nie wymieniać za pół roku (wymiana i ustawianie geometrii to koszt 200zł).
Tak więc, moje pytanie brzmi, czy bawić się w szukanie niewiadomo jak wyeksploatowanych sprężyn używanych, czy też kupić nowe i zapomnieć o kłopocie?

Dodam, że moja biedna Honda jest katowana wrocławskimi drogami...

pozdr
R.

s3kawek
30-05-06, 13:25
Z góry przepraszam za ignorancję, nie znam się na samochodach :)
Mechanik oznajmił mi, że pękła mi przednia sprężyna i że muszę wymienić obydwie. Dzwoniłem do sklepu, nowa sprężyna - zamiennik, produkcji szwedzkiej (nie znam firmy) to koszt 150zł sztuka.
Zastanawiam się, czy ma sens szukanie sprężyn używanych, bo zauważyłem, że znacząco różnią się ceną, jednak wolałbym ich znowu nie wymieniać za pół roku (wymiana i ustawianie geometrii to koszt 200zł).
Tak więc, moje pytanie brzmi, czy bawić się w szukanie niewiadomo jak wyeksploatowanych sprężyn używanych, czy też kupić nowe i zapomnieć o kłopocie?

Dodam, że moja biedna Honda jest katowana wrocławskimi drogami...

pozdr
R.

Sam sobie odpowiedziales.
Nie wiadomo co kupisz, czy sprezyny nie strzela Ci za jakis czas, czy nie sa z roznych aut i jedna jest ok a druga w zlym stanie. Zaoszczedzisz 150 zł a potem wydasz kolejne 400.
Ja bym nie ryzykowal.

tomekk
30-05-06, 13:29
Następnym razem zwróć większą uwagę na to, w jakim dziale zakładasz temat :) Ten akurat bardziej pasuje do specjalnego, dot. zawieszeń, hamulców i kół...
Nigdy nie słyszałem o szwedzkim zamienniku sprężyn, więc nie chcę z góry wystawiać złych opinii, ale jakoś nie brzmi mi to dobrze...
Najlepiej załóż temat w dziale giełda (kupię) - wielu Użytkowników forum posiada części zamienne i powinieneś spokojnie znaleźć coś dla siebie.

ppm702
30-05-06, 14:28
Następnym razem zwróć większą uwagę na to, w jakim dziale zakładasz temat n Ten akurat bardziej pasuje do specjalnego, dot. zawieszeń, hamulców i kół...
to ja tylko przeniosę ;)

rasie
30-05-06, 14:32
Przepraszam za złe umiejscowienie tematu. Będę się pilnował następnym razem :)

LIO
30-05-06, 15:34
jesli ktos kto ma troszke pojecie o motoryzacji, bylby w stanie ocenic stan tej sprezyny, to nie widze problemu zeby kupic jakies uzywane, z jakiegos rozebranego auta, przywiezionego np z niemiec.

przy umiejetnym zdjeciu amortyzatora, nie trzeba potem ustawiac geometrii.