PDA

Zobacz pełną wersję : Tuleje i tulejki :) (foto)

SAJENS
05-02-05, 17:50
Witam mam do was pytanie czy mozna by w tym topiku zamieszczac wszystkie info odnosnie elementow gumowych w zawieszeniach naszych hondzi. Chodzi mi dokladnie o takie rysunki ktore beda obrazowo przedstawiac nasze zawieszenia i bedziemy wymieniac sie informacjami na temat zamiennikow co zrobic zeby uniknac stukania w okreslonym miejscu itp. Wstawiam tutaj rysunki techniczne przedniego i tylnego zawieszenia w hondzie z rocznika 92-95. W innych rocznikach jest calkiem podobnie. Prosze wstawiac swoje rysunki, zdjecia lacznie z opisami ztworzymy w tym topicu cos w rodzaju manuali dotyczacych zawieszenia.
Mile widziane komentaze linki do sprzedawcow okreslonych czesci tuningowych do zawieszenia, debaty na temt poszczegolnych grop produktow i samych produktow jak np sprezyny, amorki itd. No doslownie wszystk oco sie wiaze z zawieszeniem. Jesli ktos robil wymiane jakiegos elementu i ma zrobiona dokumentacje fotograficzna to bardzo prosze. Jesli ktos posiada swoje patenty albo cos ciekawego w jego przypadku wystepowalo z zawieszeniem tez prosze sie dzielic z innymi :)
TYL
http://img109.exs.cx/img109/1968/tylnezawieszeniediagramtuleje0.jpg
TYL
http://img209.exs.cx/img209/6102/zawiechatyldiagram220hx.jpg
PRZOD
http://img209.exs.cx/img209/2330/zawieszkaprzoddiagram5or.jpg

Pozdrawiam SAJENS

SAJENS
05-02-05, 17:55
I ja jako pierwszy zaczne debate na pewien temat. A mianowicie w momecie kiedy zamawiamy elementy pulieteranowe do zawieszenia pytaja nas o ilosc tulejek i jakie u nas wystepuja. O ilosc to moze nie byc taki problem ale gorzej jest jakie w naszym modelu wystepuja.
Na rysunkach zaznaczylem czerwonymi kulkami tuleje ktore mi sie udalo wylapac jesli ktos zna odpowiedz na moje pytanie i moze pokazac na rysunku technicznym w tym topicu jeszcze inne elementy z pulieteranu ktore mozna zamowic i zakupic to bardzo prosze wstawiac.
TYL
http://img218.exs.cx/img218/1632/tylnezawieszeniediagramtulejez.jpg
PRZOD
http://img218.exs.cx/img218/1509/zawieszkaprzoddiagramzaznaczon.jpg
Pozdrawiam SAJENS

Amadeus
05-02-05, 20:13
Niebieskim kuleczkiem zaznaczylem wiem ze do tego tez sa .A to jest gorny wahacz i te gumy ze srubami mozna kupic jak na razie widzialem tylko w USA u nas raczej nie ma.

http://img202.exs.cx/img202/1509/zawieszkaprzoddiagramzaznaczon.jpg

SAJENS
05-02-05, 21:05
Te co zaznaczyles na niebiesko sa tez z regulacja przynajmniej wiem ze wystepuja takie na ebay.com.
Za pomoca tych mozna wyregilowac kat na przednim zawieszeniu. Jesli sie myle to prosze mnie poprawic.

http://img109.exs.cx/img109/8074/bx701bw.jpg

Pozdrawiam SAJENS

jarciu
06-02-05, 22:49
Sorki ze sie wtrace
Ale powiedzcie mi jak sie nazywaja te gumy(tuleje) w tylnym zawieszeniu przedstawione na rysunku pierwszym, oznaczone czerwonym kuleczkiem drugim co do wielkosci?
guma ta jest w srodku wahacza przykrecona dwoma srubami do pdlogi.
Czy ta wymiana tych tulei wiaze sie z wyciagnieciem calego tylnego wahacza?

SAJENS
06-02-05, 22:54
Duza tuleja tylnego wahacza i wiadomo o co chodzi.
A jak sie ja wymienia jest kilka sposobow z ustawianiem geometri puzniej i bez ustawiania. To zalezy od mechanika czy chce sie pogimnastykowac czy nie. Pozdrawiam SAJENS

kivik
06-02-05, 23:51
A jak sie ja wymienia jest kilka sposobow z ustawianiem geometri puzniej i bez ustawiania. To zalezy od mechanika czy chce sie pogimnastykowac czy nie. Pozdrawiam SAJENS

I wlasnie ta tuleje trzeba zostawic seryjna lub z zestawu Mugena. Nie wolno montowac/zastosowac tej z kitow Energy Suspension lub podobnych.

PAT
06-02-05, 23:56
a dlaczego ???

Vassago
07-02-05, 02:28

Potocznie nazywa się je "cukierkami" z racji charakterystycznego kształtu ;-)

TENCIO
07-02-05, 10:07
a panowie mozecie nam przyblizyc ceny poszczegolnych gumek?ktore wybijaja sie najczesciej?ktore praktycznie sa niewymienialne?pytam bo przymierzam sie do zrobienia zawiasu przy okazji wymiany amortyzatorow

SAJENS
07-02-05, 10:11
Tencio polecam ci zestawy tulei pulieteranowych poniewaz cale kompety wychodza 100% taniej od seryjnych gumerk i sa wytrzymalsze lekko twardsze ale za to bardziej ekstremalne do obnizonej zawiechy.
Cena za komplet na cale podwozie wacha sie w grnaicach od 600 zl do 900zl.

SAJENS

Amadeus
07-02-05, 11:47
Ceny sie zgadzaja mniej wiecej o ktorych mowi Sajen , jesli chodzi o to ktore gumy sie wybijaja najczesciej to sa to gumy dolnych wahaczy to one bija zazwyczaj 4szt. na przod i 6 na tył , potem jesli idzie o te o o ktorych mowi Vass gumy wleczone tzw. cukierki nastepnie gumy stabilizatora przeniego i tylnie to takie male gowienka jest ich chyba z 8 albo z 10 takie male okragłe.Nastepnie wiem ze padaja takie gumy z tyłu jak chyba prawidlowa nazwa ich to "gumy wahacza tylniego mocowane do belki" rys.1 te u goryz blaszka.

LIO
07-02-05, 11:50
taa, cukierki sa akurat jedne z bardziej wytrzymalych tuleji. Jak juz zmienisz raz, to wiecej tego robic nie bedziesz musial, w przeciwienstwie do wszystkich innych, które w tym czasie moga byc zmieniane kilkakrotnie.

SAJENS
07-02-05, 12:43
Amadeus moze zamiescisz fotoski jakie jestes w stanie zalatwic. Bo wiem ze mozesz sprowadzic cos takiego a jesli ktos zainteresowany to na priv do ciebie bedzie pisal.
Zamieszcze kilka zdjec elementow:
Tuleja skladana
Tak wyglada tuleja skladana z poulieteranu. W ten sposob nie trzeba wciskac na sile elementow z jednej storny tylk sklada sie z 3 elementow.
Jelsi ktos sam wymienial tuleje to wie co to znaczy :)
http://img109.exs.cx/img109/1003/prothanenonesmounts9295civicde.jpg

Przykladowy zestaw na przod
http://img93.exs.cx/img93/7659/hyperflexkit7mg.jpg
Pisze odrazu ze do tego zetsawu jest instrukcja bo czasami ciezko sie polapac co do czego :) sam sie polowy tylko domyslam. :)

Pozdrawiam SAJENS

TENCIO
07-02-05, 14:07
czyli do kogo uderzac po te poliuretany?

PAT
07-02-05, 14:51
mi lukiasz powiedzial ze dowie sie ile to bedzie kosztowalo ale chetniw tez wybadam kto jest w stanie zalatwic zestaw na przod i na tyl civic 95 coupe 1.6 sohc :D

SAJENS
07-02-05, 15:12
Ja sie jeszcze zastanawiam nad jednym czy np wymieniac te zwykle gumki na pulieteranowe ale tylko te glowne co najszybciej sie wyrabiaja czy wymieniac komlety na calosc np na przod wszystko i na tyl wszystko.
Jeszcze ciekaw jestem czy w tych zestawach sa elementy gumowe do ukladu kierowniczego takie jak np koncowki drazkow kierowniczych i koncowki stabilizatora drgan. Hmmmmmm moze nie fahowo to nazwalem ale wiecie o co chodzi.
SAJENS

kivik
07-02-05, 15:34
"cukierki" energy suspension nie pozwalaja na ruch w tylu plaszczyznach co seryjne lub Mugena - i dlatego nie wolno ich stosowac.

SAJENS
07-02-05, 16:11
Czyli co odradzasz zamontowanie cukierkow w haniutce energy supension ?
Hmm SAJENS

Amadeus
07-02-05, 16:13
Jak ktos jest chetny na Poliuretany to walcie do mnie moge miec tu w Polsce jak i cale zestawy z USA np. takie jak zapodał sajens czyli takie zestawy pełne.

Pozdro

ZAPRASZAM!!!!

Pytania piszcie tylko na maila: japantoys@wp.pl

P.S Sajens

Juz niedługo odpowiem ci w sprawie tych gratów.

ARTX
07-02-05, 17:11
Czyli co odradzasz zamontowanie cukierkow w haniutce energy supension ?
chyba czytelnie napisal

"cukierki" energy suspension nie pozwalaja na ruch w tylu plaszczyznach co seryjne lub Mugena - i dlatego nie wolno ich stosowac.

Nevada
08-02-05, 00:22
z tego co wiem taki set energy suspension (bez cukierków 240zł ASO set) to koszt bodajże 120$ a wymiana?

rozumiem że to mocna zabawa z prasą- tak?

kivik
08-02-05, 01:05
Moge miec ten caly zestaw ES w Polsce za 200$ np do civica 92-95.
jak ktos zainteresowany bedzie to zapraszam na PM

bObOrObOl
08-02-05, 01:06
a do 6G?

kivik
08-02-05, 02:20
do 6 gen cena podobna. Musze to jeszcze sprawdzic. Mysle ze poiwnno byc drozej niz 210$ ale musze to jeszcze potwierdzic.

LoBo
08-02-05, 15:12
200 zl za calutki koplet??na cala zawieche??

Toms
08-02-05, 15:20
200$ pomnoz razy 3 i wychodzi 600zl,

tenciu : z tewgo co wiem to jak sie obniza furke na mocna glebe zeby nie scinalo opon to wlasnie trzeba zalozyc te cukierki z regulacja na gornym przednim wahaczu, jesli planujesz w granicah 30mm to nie ma problemu ale wiecej to moze byc roznie

Pati
08-02-05, 21:59
podłącze się pod temat:
jaki jest konkretny cel w zakładaniu tego:
http://i3.ebayimg.com/03/i/03/16/3e/5b_1_b.JPG
sa lekkie, ładne, i? odczuwalna roznica w trakcji?

kivik
08-02-05, 23:31
podłącze się pod temat:
jaki jest konkretny cel w zakładaniu tego:

Taaaa. BLING BLING

PAT
08-02-05, 23:33
Ladne BLING BLING :D

Pati
09-02-05, 14:04
nic poza wyglądem?

Lord_ZED
10-02-05, 03:16
Też myślałem nad takim setem do siebie. Bo na bank wyruchane są nieźle te wszystkie gumy u mnie. Widziałem komplet za 90$ z przesyłką. No i jeszcze przesyłka do polski. Tylko pewnie drugie 300zł bym musiał komuś za wymiane tego zapłacić :? .

PAT
10-02-05, 03:42
ja to bede sam robil, i biore od kivika dobra price :) montaz z instrukcja dasz rade, jak sie uda masz big satysfakcje :D

SAJENS
11-02-05, 13:57
Pati

- po pierwsze to co pokazales jest proste nie jest lamane a zobacz sobie pod autem masz ten element wyginany w 2 miejscach i jest roznica pomiedzy prawym a lewy (odwrotne lamania) sa
- po drugie jest to wykonane z aluminium albo duraluminium (jednym slowem jest bardzo lekkie) co powoduje ze spada ci masa calkowita autka, po trzecie jest to ciensze od tradycyjnych i szersze na wysokosc co wzmacjania ten element.

A co do wytrzymalosci ciezko powiedziec bo chyba nikt z nas tego nie mial. Przygldalem sie temu jakis czas temu jak mi sie zapiekla jedna tuleja w moim oryginalny.
Co raz wiecej czesci zawieszenia bedzie wykonywanych z aluminium bo wzoruja sie na najnowszych technikach zeby autko bylo lekkie. Caly NSX podwozie jest aluminiowe (no nie doslownie wszystko ale wachacze i tego typu elementy sa aluminowe).

Jeszcze ciekawym rozwiazaniem jest dolozenia stabilizatroa trakcj i do tego tez sa potrzebne wlansie ine elementy zobaczcie na foto.
http://img230.exs.cx/img230/1251/civiclowercarm6ev.jpg
http://img230.exs.cx/img230/4311/srrlca28ee.jpg
SAJENS

Gul
11-02-05, 21:12
no popatrz.. a ja myślałem że te elementy są poprostu troche krótsze od seryjnych, żeby zmniejszyć negatyw tyłu po obniżeniu zawiechy, żeby auto sie lepiej prowadziło.. a tu takie technologie kosmiczne, odchudzanie itp itd :lol:

LIO
11-02-05, 21:20
e elementy są poprostu troche krótsze od seryjnych, żeby zmniejszyć negatyw tyłu po obniżeniu zawiechy, żeby auto sie lepiej prowadziło..
true,true
, sluszna uwaga, ze tez nikt na to nie wpadl :?

Gul
12-02-05, 10:45
ale z drugiej strony, no może kształt profilu i mikropory powieżchni diametralnie zmieniają przepływ strugi powietrza pod autem.. jak w F1 :lol:

TENCIO
15-02-05, 19:28
no i dzieki uprzejmosci kolegi Kivika zamowilem sobie zestawik energy s. :D

PAT
15-02-05, 19:31
no ja dzieki uprzejmosci kivika tez zamowilem zestaw energy s. a TENCIO dzieki mojej uprzejmosci dostanie czerona wersje a ja czarna :D

Pati
15-02-05, 20:37
wyszperalem na jdmcivic - sa przylozone seryjne i 'tuningowe' te dolne wachacze - maja ten sam wymiar. sa tylko ciensze i maja dziurki. i *****iscie wygladaja :D

greknov
22-10-06, 17:40
temat stary ale jary i moze ktoś wstawi tu zdjęcia orginalnych tulejek i sworzni i troche je opisze co gdzie ma być jak cenowo i czy sa jakieś dobre zamienniki ?? Ktoś kto się zna mógł by się wykazać !!

GrzechuLSi
23-10-06, 22:26
jestem za przydalyby sie foty nazwy zdjecia i ceny poszczegolnych tulej

maro13
21-01-07, 15:51
Witam przepraszam ale nie zabardzo się oriętuje jak poruszać się po forum i jak zadać pytanie ale chyba nie o to chodzi miłośniką hondy,mianowicie mam honde civic 92r i chodzi mi o to czy lepiej kupić cały dolny tylni wachacz czy lepiej i taniej wymienić tuleje [tą dużą]chodzi mi o to aby zrobić to tanio a w miare dobrze bo do tej pory wymieniałem tylko tuleje i robiłem to 4 razy przez 5 lat nie wiem czy to wina mechaników czy poprostu lepiej wymienić cały wachacz bo tak mi doradzali.Mam jeszcze jedno pytanko gdzie dostane w miare dobre i tanie części.

Pozdrawiam Maro.

qba1983
21-01-07, 17:06
chodzi mi o to aby zrobić to tanio a w miare dobrze bo do tej pory wymieniałem tylko tuleje i robiłem to 4 razy przez 5 lat nie wiem czy to wina mechaników czy poprostu lepiej wymienić cały wachacz bo tak mi doradzali.Mam jeszcze jedno pytanko gdzie dostane w miare dobre i tanie części.
problem polega na tym ze machanicy wkladali ci tuleje nie oryginalne tylko zamianniki, wachacza nie wymieniaj bo zbankrutujesz, a po zatym jak wachacz jest dobry to po co wymieniac? kup oryginalne tulej w ASO hondy i jedz do mechanika niech ci zalozy te twoje.
oryginalny "cukierek" kosztuje kolo 140zl alu uwiez jest warty tej ceny(wszystkie zamienniki wysiadaj-tak jak u ciebie)
pozdrawiam

mihal
02-02-07, 12:30
Witam!
Własnie jestem przed wymiana tych "cukierków" . Znalzałem na stronie tedgum cos takiego :
http://www.tedgum.pl/pl/katalog/HONDA/CIVIC/EWT/TULEJA-WAHACZA-TYLNEGO-DO-NADWOZIA.html
chodzi mi o wersje wzmocnioną : nra kat. 00265338 .
Cena która mi podali to 67 zł /szt. Montował moze to ktos ? Hmm moze ta Wzmocniona jest cos warta ?
Wiem , wiem - tylko ASO (145 zł/szt.) ale moze jednak ?

pozdrawiam
michał

TENCIO
02-02-07, 13:51
jednak nie! 1000razy juz bylo pisane ze tzw cukierki to tylko aso. cena nie jest znowu taka tragiczna, a masz spokoj na 100.000km min. co do fotek gum w zawieszeniu to swego czasu dawalem fotki poliuretanow ES i tam bylo dokladnie opisane co do czego jest.

slawekalfik
06-03-08, 19:36
mam pytanie gdzie moge dostac taki wyciskacz cukierków w tylnym zawieszeniu mam PEREŁKE 91r i juz lekkiluz który czuje na zakretach
a moze ktos wie ile kosztuje ??