Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : POMOcY....

koras1
21-10-09, 21:38
Witam wszystkich hondziarzy...........koledzy mam duzy problem otoz....kupilem rozbita honde 1.7ctdi.....silnik chodzil do 25ootys obrotow i nic wiecej.....posprawdzalem przewody od cisnienia..wszystkie ok....dalem turbine do regeneracji.......i nadal wyskakuje mi blad.....P0237...obwod czujnika A chwilowego zwiekszania mocy turbosprezarki......dodam ze blad wyskakuje nawet gdy silnik nie jest odpalony.....moze ktos ma jakis pomysl co jeszcze moge sprawdzic.....EGR wyczyszczony.....pedal przyspieszenia tez sprawdzony....na kompie pokazuje 99.2%....przeplywomierz ok......jakby ktos mogl cos podzucic bylbym wdzieczny.....pozdrawiam

mazdam
21-10-09, 22:43
Witam,

Jakby turbo miało zapieczone kierownice to nie było by błędu cały czas (po kilku uruchomianiach by sie skasował). Błąd plus MIL pojawiał by się w chwili gwałtownego przyspieszania.

Wydaje mi się ze sam sobie odpowiedziałeś:
P0237 - On - MAP Sensor Circuit Low Voltage.

Turn the ignition switch OFF.
Disconnect the MAP sensor 3P connector.
Measure voltage between the MAP sensor 3P connector terminals No. 1 and No. 3.
Wire side of female terminals

MAP sensor 3P connector

Is there about 5 V?

YES – Replace the MAP sensor.

NO – Go to step 12.

Strona 11-65 z Manuala.
Aha jakbyś szukał tego Map Sensora to strona 11-40 pozycja 2. Taki mały czujnik z napisem BOSCH blisko EGR.

Myślę ze warto zainwestowac pare złoty i pojechać do dobrego mechanika, ktory znajdzie faktyczna usterke a nie wymieni pol samochodu zanim znajdzie przyczynę.

Pozdrawiam,

MM

koras1
22-10-09, 17:18
dzieki kolego za odpowiedz...........mysle ze to jednek bedzie wina tego bo dzis zajrzalem i jest przelamany........przy wtyczce.....ale niby sie trzyma na tych 3ech drucikach.........ale wiadomo jest to elektronika.......zamowie i zaloze jak co.....a moze to miec wplyw na wyskakujacy blad?//......pozdrawiam

agent
24-10-09, 15:02
To jakiś nowoczesny alfabet morse'a?