Zobacz pełną wersję : Filtr kabinowy
tomalacivic
21-10-09, 15:03
Hejka!! wszystkim mam takie pytanko jestem posiadaczem hondy civic 1.5 vtec 98 rok bez klimy czy występuje u mnie filtr kabinowy dzięki z góry za odpowiedz pozdr.
Najlepiej sprawdź, nie jest dużo roboty a pewność i w dodatku zobaczysz w jakim jets stanie.
na 99% jest albo go ktoś juz wyciągnął wcześniej i nie włożył nowego bo i tak bywa :D
a ja jeszcze dodam ze bylo sporo o tym :p poszukaj na forum
Tak, w 5d bez klimy pod schowkiem pasażera znajduje się plastikowa listewka w kształcie litery L. Po jej wyciągnięciu zobaczysz filtr kabinowy.
Wykręcasz schowek, metalową listwę znajdującą się za schowkiem, ściągasz plastik trzymający się na zaczepie, wyciągasz filtr.... :)
zieliniaczek
24-10-09, 11:55
no wlasnie tez go teraz zmienilem az 100wke kosztowal
Ja swój odkurzyłem, wytrzepałem, wymoczyłem w preparacie antygrzybicznym, wysuszyłem na słoneczku, nasmarowałem pachnącą maścią i teraz po włączeniu nawiewu dmucha ślicznie i pachnie ładnie ;P Na co to aż taką kasę wydawać? :P
bo co nowy to nowy :P i na bank dziala lepiej niz Twoj wyprany :D
Ale 100zł?;oo To co on z mikrofibry jakiejś jest czy coo. Ja raz dałem 28zł a ostatnio już 30 pare.
Ostatnio kupowałem za 35zł a węglowy oferowali za 45zł. 100zł to duża przesada. Gdzie taki kupiłeś, czyżby był pozłacany:)?
zieliniaczek
25-10-09, 14:00
heheh chcialbym z klima niestety taki mialem
Też mam klimę i filtr kosztuje od 30zł w górę. Przyznaj się, że kupiłeś w ASO :D
A ja nie mam filtra i nie mam problemów z parowaniem szyb :)
brak.loginu87
27-10-09, 23:49
Zamiast standardowego filtra ja wmontowałem siatkę z Castoramy (wygląda jak firanka tylko z metalu). Bez problemu zatrzymuje liście i nasiona.
a ja za filtrem wrzuciłem jeszcze pończochę i zero problemu z liśćmi :D
Zamiast standardowego filtra ja wmontowałem siatkę z Castoramy (wygląda jak firanka tylko z metalu).
Ciekawy patent, a ja zawsze myślałem że filtr kabinowy ma chronić nie tylko od liści lecz również od tego całegu syfu, pyłków itp które dostają się do wnętrza samochodu .. ale brawo za pomysłowość, skoro Tobie to pasuje .. :)
U kumpla w Daewoo nie ma filtra, jak w lato włączy dmuchawę tak cudownie dostaje sie po ryju całym świństwem z drzew :D Z taką siatką pewnie jest ta sama przyjemność :D
brak.loginu87
29-10-09, 21:46
No właśnie jak kupowałem swoją Hankę w maju to oczywiście poprzedni właściciel wywalił filtr (a poco coś takiego :P). Jak załączałem nawiew to jak parę razy dostałem syfem (kiedyś całą czarną bluzę miałem w pokruszonych liściach) to musiałem coś z tym zrobić. Oczywiście oryginalna ramka też została wywalona, wiec.... wziąłem profil od rigipsów, dociąłem, na to sitka metalowa z obu stron i od tamtej pory ani grama syfu w samochodzie. Ta siatka jest naprawdę drobna i zatrzymuje nawet małe nasionka. Od tej pory jest czysto w samochodzie, naprawdę nie ma syfu. Dodam, że to mój pierwszy samochód i strasznie pałuję jak ktoś np. wniesie błoto albo z tyłu nie włoży końcówki od pasa do siedzenia!
Ale po co tyle kombinować, to nie jest jakiś strasnzy wydatek a efekt na pewno lepszy... Tutaj rozumiem - nie miałeś ramki, ale w innych przypadkach.
Ludzie tu nie chodzi o to (a przynajmniej nie tylko) żeby nie leciały liście do środka. Ważne są przede wszystkim pyłki (jak sama nazwa wskazuje - filtr przeciwpyłkowy) więc nie sądzę, że te wasze wynalazki z Castoramy i inne cuda spełniają taką samą rolę co filtr za marne 30zł.
dokładnie a na dodatek oprócz filtra powinna być tam już fabrycznie metalowa siatka przynajmniej u mnie była. można dodatkowo oprócz filtra dorzucić jakieś zabezpieczenie przed liśćmi typu siatka z Castoramy albo pończocha.
Ja kupiłem za 40zł filtr i przynajmniej raz na rok jak nie raz na pół roku trzeba wymieniać (ja mam wersję z klimą) miałem duży problem z odparowywaniem, dmuchawa chodziła na IV biegu i na włączonym A/C a i tak wszystko nie schodziło, teraz wystarczy II bieg i nawet bez klimy odparowuje. Myślę, że 40zł to nie majątek a komfort jazdy zwiększa się i bezpieczeństwo
Ja kupiłem za 40zł filtr
Zioom, i to się chwali :D .. moim zdaniem nie ma co kombinować i oszczędzać na filtrach (że o płynach, olejach etc. nie wspomnę).
Nie przesadzajmy, filtr powietrza to nie jest jak paliwowy że zaraz półsilnika do roboty. Co niezmienia faktu że trzeba go w miare często wymieniac.