Zobacz pełną wersję : Olej w skrzyni
Witam! Jaki olej polecacie do skrzyni biegów, ile litrów + - jest go potrzebnego i Gdzie znajduje się dziurka przez którą można zlać stary olej????? nie moge jej zlokalizować, natomiast górna do wlewu jest widoczna bo przykryta tylko korkiem..powinienem coś odpowietrzać, przedmuchiwać czy wystarczy tylko zlać i zalać nowym olejem skrzynie??? dzieki wielkie za porady
dziurka powinna być niżej od tej do wlewania, to logiczne,
odkręcasz i spuszczasz,
jak wszystko ścieknie to zakręcasz,
górnym otworem wlewasz przez lejek nowy olej - do hondy tylko MTF , kupisz w ASO hondy 70 zł za litr.
Do wiekszosci skrzyń - 2 litry...
Jestem po wymienie oleju w moim B16A2.
Jedna rzecz nie daje mi spokoju...
Otóż, olej zlałem otworem spustowym, a wlałem wlewowym - jak przykazała fabryka :)
Wlałem 2 pełne butelki MTF Hondy ~0.950L.
Olej dało się wlać do ostatniej kropli, tzn. olej "nie zaczał wyciekać" podczas końcowej fazy wlewania...
Wszystko jest OK, że weszły 2 butelki do końca?
Pytam, bo czytam na forum, że powinno się wlewać do momentu, aż olej zacznie wyciekać otworem wlewowym...
Czy może być tak, że wlałem za mało?
skolopendra
24-08-10, 18:37
może ,ale 100-200ml
dobrze wlales, 100ml nie zrobi ci roznicy ;)
paćko
otworz manuala to sie dowiesz, korek spostowy zobaczysz na kanale, jest on na klucz 3/8' a wlewowy jest kawałek zwyzej (ok 10-15cm) i jest na klucz 17. olej do skrzyni to mtf, ktory kupisz w salonie, lub ostatecznie 10w40 pólsyntetyk z naciskiem na to pierwsze...
dzięki zakit :)
A może dla świętego spokoju dolać te 2 setki silnikowego 10W40?
A może dla świętego spokoju dolać te 2 setki silnikowego 10W40?
chyba nie ma sensu
OK, w razie czego zrzuta na nową skrzynię dla wujka kamila ;)
Sublove, w B-serii wchodzą do skrzyni ponad 2L MTF'a (ok.2,2L), wg mnie dokup i dolej.
Reszta zostanie Ci na awaryjne dolewki ...
Ja mam dwie butelki MTFa oryginalnego jak jest ktos zainteresowany to pisac.
PeJot, dzięki.
Ale z tymi dolewkami to raczej ciężko będzie... bo kto sprawdza poziom oleju w skrzyni ;) Poza tym chyba nawet nie wiedziałbym jak.
Fajno jakby ktoś miał do sprzedania z pół litra MTFa ;)
EDIT:
Stwierdziłem, że doleję ze 2-3 setki przekładniowego 75W90 - tak swoją drogą to podejrzewam, że to to samo co MTF ale już nie rozwijajmy się może nad tym ;)
nie wiem czy to samo... (nie wiem bo nie sprawdzałem)
natomiast wiem, że dolanie silnikowego 10w40 nic nie szkodzi bo dolewałem
Sublove co ty za bzdury wypisujesz ???
MTF i zwykłe przekładniowe to są zupełnie inne oleje !
A dolewka może być konieczna np. jak Ci zacznie puszczać simmering w skrzyni lub będziesz wymieniał przegub wewnętrzny itp.
Bzdury nie bzdury, nikt chyba nie bawił się tutaj w chemika i nie badał składu MTF vs. olej przekdładniowy...
Całe teorie opierają się na zaufaniu do tego co zaleca producent - i dobrze, ja też się tego wolę trzymać.
Ale nie ma co się zapierać nogami i ręcami, dolewka przekładniowego nie będzie jakąś zbrodnią.
nikt się nie bawił ale do jakiego sklepu motoryzacyjnego byś nie zadzwonił(co ma doświadczenie) dowiesz się że do hondy nie leje się olei przekładniowych. chcesz to dolej...Tylko później nie mów że ci skrzynia siadła
W instrukcji masz jasno napisane 10W40 ponieważ mtf jest produkowany od 96r.
ale do jakiego sklepu motoryzacyjnego byś nie zadzwonił(co ma doświadczenie) dowiesz się że do hondy nie leje się olei przekładniowych. .
Ok, czyli sklepy motoryzacyjne są od dziś naszą wyrocznią. No pewnie, przecież każdy taki ma swoje zaplecze laboratoryjne, a każdy sprzedawca zna się najepiej. Poprostu się zna, bo przecież jest sprzedawcą.
Też jestem zwolennikiem działania zgodnie z instrukcją ale warto przy tym zachować zdrowy rozsądek i nie walić w portki z obawy przed każdą zmianą. Każdy jeździ na oponach 175/65 jak zaleca producent? Używamy tylko markowych fitrów powietrza z ASO?
Trochę dystansu ludzie... ;)
BTW> Zaznaczam, że chcę dolać do już wlanych 1.9L MTFu jedyne 2-3 setki innego oleju. A to chyba nie zbrodnia, prawda? ;)
skolopendra
26-08-10, 15:50
przekładniowy jest zbyt gęsty i nie nadaję się
http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?15008-Jaki-olej-do-D14A3-A4/page4&highlight=AMSOIL
A co ma piernik do wiatraka? nigdy sklepy nie było wyrocznia tylko to kolejny dowód na to żeby nie lać przekładniowego ale rób jak chcesz. skoro wiesz lepiej to nie będę wypowiadać
Czekamy na temat "skrzynia nie działa".
Nie warczcie tak na Siebie.
W piątek zmieniłem u Siebie olej na MTF i ....
Wlewając go do szprycy zauważyłem że jest on nie porównywalnie rzadszy niż 10w40. Biorę pod uwagę nowy olej 10w i nowy MTF. Miałem wrażenie że w butelkach jest woda :) Porównywać MTF do 75w nie trzeba bo to bez sensu.
Kamilu tylko dla Ciebie jutro zmieszam trochę MTF i tego przekładniowego i zobaczymy czy się zmieszają :D raczej nie
Czekamy na temat "skrzynia nie działa".
Twoje niedoczekanie synek!
Nigdy nie chciałem zalać całej skrzyni olejem przekładniowym ani silnikowym, roważam jedynie małą dolewkę (wlałem z pełną premedytacją 1.9L MTF)
Jak od tego ma się sypnąć skrzynia to każdy ma ode mnie po Kserii na gwiazdkę :P
A że jest rzadki skubaniec to przyznaję z ręką na sercu. Przez chwilę pomyślałem, że ktoś mnie zrobił w bambuko i nalał mi jakiegoś soku jabłkowego...
Ponadto wali o wiele gorzej od silnikowego... ;)
Nie mów do mnie synek nie jesteś moim ojcem!
:cool:
Poczekaj no, jutro w pracy pojadę Cię bez reszty na Piertolniku... teraz jestem zajęty, oglądam W11
bjacz.
ale nie rozumiesz ze dolanie oleju przekladniowego do MTFa to totalna bzdura? odrazu rosołu sobie tam zalej, bo wyjdzie mniej wiecej to samo. wyrocznia nie jest zaden sklep moto, tylko ludzie ktory sie na tym znaja, wielu mechanikow itp. ale chesz to lej sobie 75w a nawet 90w. jak sam zauwazyles jest wiele rzadszy od 10w40 a co dopiero od przekladniowych. daruj sobie reszte.
nie lubię rosołu.
doleję 10W40 bo bezsensem jest kupowanie litra MTFu żeby dolać 200mL.
jak już wspomniałem, z dniem gdy przełożenie główne wyjdzie bokiem, stawiam wszystkim po Kserii.
Temat uważam za wyczerpany - dziękuję, dobranoc ;)
Aha, a ja akurat to przerabiałem. H MTF + 10w40 = elegancka piana :D Zalanie 10w40 na dłuższy czas do skrzyni która ma już swój przebieg i idealna nie jest = np. wycie przy ostrym skręcie w lewo. Zalanie czegoś typu 75W90 czy Castrol TAF-X = biegi o dziwo nie chodzą jak w "mule", ale tak jakby oleju w skrzyni nie było. Przerabiałem temat i to nie na jednej skrzyni, ale ja tam nikogo nie będę przekonywał, ja już wiem swoje.
doleję MTF, tylko najpierw musze znaleść bo coś nie widać żadnych ofert ostatnio.
skolopendra
27-08-10, 09:43
W piątek zmieniłem u Siebie olej na MTF i ....
Wlewając go do szprycy zauważyłem że jest on nie porównywalnie rzadszy niż 10w40.
musi być rzadszy, gdyż jest gęstości 5W-30
a jak ktoś będzie chciał eksperymentować , zawsze może wlać przekładniowy z ceramizerem ,a następnie wszystko wylać
i
cieszyć się bez zużyciowa ,ekonomiczną jazdą przez 70 000 km
:rolleyes:
Ty się nie śmiej bo ceramizer działa (próbowałem na Fiacie :P ) ale góra przez 25 kkm a nie 70 jak piszą na ulotce i nie ma żadnego wpływu na branie oleju ...
stoi przede mną właśnie flakon MTFu, świeży, własnie przywieziony z ASO.
nie ma takiego ryzykowania
dziękuję za rady i żywą dyskusję
a tematu "skrzynia zepsuta" nie będzie :p
skolopendra
27-08-10, 17:11
Ty się nie śmiej bo ceramizer działa (próbowałem na Fiacie :P ) ale góra przez 25 kkm a nie 70
jak byś wlał olej to do jeździł by 70 000 .sprawdzone ;)
No i gites sublove, jak masz zdrową skrzynię to nie ma co kombinować.
Sprawdzałem ceramizer na skrzyni w Skodzie, nic a nic nie dał - a kupiłem bo na forum skodovka club ktoś wlał i twierdził że jest super poprawa i jest cicho. Tyle że ja na gitarze gram, to może i słuch mam lepszy ;)
musi być rzadszy, gdyż jest gęstości 5W-30
och Ty cholero o tym to nie wiedziałem :)
skolopendra
27-08-10, 19:28
och Ty cholero o tym to nie wiedziałem :)
spoko :rolleyes: żebym to ja wszystko wiedział
jak byś wlał olej to do jeździł by 70 000 .sprawdzone ;)
hehe :)
Przez 25kkm był mocniejszy i elastyczniejszy a potem znowu muł, no ale jak silnik jest na wykończeniu to trzeba mu remoncik zafundować a nie jakieś wynalazki ...
OK wlałem już trzecią flaszkę MTFu :D
A dokładnie jej połowę...
W sumie do mojej skrzyni weszło 2.6L oleju (:eek:) z czego jakaś setka przelała się i jest na chodniku.
To info może być przydatne bo ogólna moda wśród handlarzy z forum to "2 butelki MTF potrzebne na wymianę" :rolleyes:
Do D-serii 2 starczają :P
Nom jak wyżej, w B i D moze być inaczej :p Ale w sumie to nie wiem ;|
A nawet lepiej, jak w D wymieniasz całkiem olej tak jak się teoretycznie (tiaaaa...) powinno, czyli wyplukujesz stary sprężonym powietrzem (trochę to bez sensu, wiem), to wchodzi podobno jakieś 2,2l.
Ostatnio wymieniałem olej w skrzyni S9B na MTF3, weszło około 2,3l. Wcześniej był zalany 10W40 Mobila. Nie odczułem żadnej różnicy w jeździe czy zmianach biegów między tymi olejami :)
Wtrącę się. Ostatnio majstrowałem przy czujniku prędkości i siłą rzeczy ociekał on olejem. Olej wydawał się w bdb stanie, nie wymieniałem go po kupnie. Silnikowy łatwiej ocenić, jak to ma się ze skrzynią?
witam przeczytalem wasza dyskusje o oleju i troche sie zmartwilem bo hybryda lezy w garazu, w poniedzialek bede montowal, a mechanik zalatwil mi olej 75w-90...
skolopendra
30-09-10, 17:28
jak to ma się ze skrzynią?
organoleptyczne tego nie ocenisz
olej 75w-90...
nie nadaje się !
no wlasnie, ale zalalem 10w 40....
no tak wszsytko w porządku tylko teraz nasuwa się pytanie czy ten olej 10w40 ma specyfikacje SG badz SF bo tak pisze instrukcja. Z tego co wiem to oleje silnikowe nie posiadają tych specyfikacji. znalazlem olej motul 5100 do motorów, który spelnia te wymagania. pzdr.
skolopendra
01-10-10, 10:40
najbliższy mtf-owi ,silnikowy, o takiej gęstości to 5w30
To fakt, dlatego trochę dziwne że instrukcja pisze o lepkościach 10w30 i 10w40 ale można tylko zgadywać dlaczego tak a nie inaczej.
Co do podawanej klasy API to oleje SG i SH teoretycznie można zastąpić olejami wyższych klas SJ, SL, SM jednak w praktyce okazuje się że od klasy SG w górę sukcesywnie zaczęto zmniejszać zawartość dodatku przeciwzużyciowego ZDDP (dilakilo ditiofosforan cynku) w olejach silnikowych ze względu na ekologię, katalizatory, itp. pierdoły, dlatego jeszcze chyba tylko w olejach motocyklowych można spotkać stare klasy API...
To ja może dodam coś od siebie, zawsze lałem do skrzyni 10w-40 lotosa lub mobila i powiem Wam że to był wielki błąd, skrzynie normalnie rozlatują się od tego, biegi wchodzą koślawo i łożyska bardziej szumią. Ostatnio zalałem do skrzyni olej mtf-94 o taki: http://zuchowski.tla.pl/sklep/index.php?p122,texaco-mtf-94 . Długo zastanawiałem się czy go zalewać ponieważ się przestraszyłem jak zobaczyłem że jest to olej 75w-80, ale jak zobaczyłem z tyłu że jest zalecany przez landrovery i hondę to go wlałem i o dziwo wszystko działa elegancko, biegi wchodzą jak w masło (mimo że mam shortshifta), no i nie słychać już tak bardzo łożysk. Nie wiem jak to jest z oryginalnym mtf-3 do hondy jakie ma parametry bo honda nie chwali się tym (zresztą oryginalny mtf-94 też nie podaje specyfikacji), ale obawiam się ze jednak to jest olej 75w-80. Ja już nigdy nie zaleje oleju silnikowego do skrzyni hondy bo nie chce sobie skrzyni psuć. Ja polecam mtf-a hondy (ale nie tego czerwonego co sprzedają w salonie bo jest to ATF), albo tego mtf-94, u mnie naprawdę spisuje się elegancko.
skolopendra
02-10-10, 17:52
ale obawiam się ze jednak to jest olej 75w-80.
źle obstawiasz
więcej tu:
http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?15008-Jaki-olej-do-D14A3-A4/page4&highlight=AMSOIL
a jak nie uwierzysz :rolleyes:
to nalej sobie mtf-a do butelki ,a do drugiej 75w
i zbełtaj :cool:
przecież na pierwszy rzut oka widac ze mtf jest rzadziutki a zwykły przekładniowy typu 75w itp gęsty jak zupa
Piszecie cały czas o 75W80? No to zmartwię Was... http://www.liqui-moly.de/liquimoly/mediendb.nsf/gfx2/4426%20Hochleistungs-Getriebe%C3%B6l%20SAE%2075W-80.pdf/$file/4426%20Hochleistungs-Getriebe%C3%B6l%20SAE%2075W-80.pdf
Jest to olej o znacznie mniejszej lepkości niż silnikowy 10w40, 10w30 czy nawet 5w30... Fajna zupa ;)
No na pewno ten mtf-94 nie jest taki rzadki jak ten hondowski mtf :http://www.youtube.com/watch?v=La7nvHEihUM
Zobaczymy jak będzie spisywał się w zimie. Jak na razie to na pewno jest to lepszy olej niż 10w-40, po zlaniu tego półsyntetyka to olej był czarny jak smoła i dziwnie śmierdział, a przejechane miał kilka tyś km.
Zienciu PL
18-04-11, 15:09
Na allegro jest taki olej co o tym sadzic ?
http://allegro.pl/olej-przekladniowy-mtf-94-texaco-1l-luzem-i1540973396.html]
Myślimy, że to kibel...
Czy ciężko dołożyć te 10 zł do jednego litra. Do 2 l (tyle potrzeba do wymiany) 20 zł i kupić zalecany MTF Honda?
20 zł to chyba nie jakaś masakryczna kwota. A olej w skrzyni sie wymienia co 80 tyś.
skolopendra
18-04-11, 16:26
co o tym sadzic ?