PDA

Zobacz pełną wersję : Oryginalny kaseciak 5D 1998-AUX IN, zmieniarka?

teg
20-10-09, 10:25
Witam, chciałęm zapytac czy ktoś wie/pamięta, w jaki sposób aktywowane jest wejście na zmieniarkę w oryginalnym kaseciaku Hondy Civic 5d 1998 (by Pioneer według napisu). Po podłączeniu zmieniarki, aktywowała się ona sama po wciśnieciu pzycisku CD/TAPE na panelu przednim, czy też jest mozliwosc ręcznie włączyć wejście na zmieniarkę bez jej podłączenia? Niektóre radia mają opcję włączenia dodatkowego wejścia, np. AUX IN, poprzez np. przytrzymanie przycisku Function czy podobnego przy wyłączonym radiu - czy tu też opcja dostania się do dodatkowego menu z opcjami? Czy też można to wejście włączyć tylko poprzez podłączenie prawdziwej zmieniarki?

Wiadomo coś na temat: skąd wziąść schemat tego radia? :)

teg
26-10-09, 17:06
Chcę się pochwalić:p, że dokonałem przeróbki kaseciaka. Mam teraz wejście liniowe, pod które podłączam sobie odtwarzacz MP3 albo telefon. Wejście działa zamiast kaset, przełączanie między nim a radiem odbywa się z panelu radia. Musiałem tylko oszukać sterownik silniczka od kaset, procek sterujący radiem tak, żeby:

1. Myślał, że kaseta jest cały czas w środku, kiedy nie ma tam żadnej kasety - wystarczy odłączyć czujnik włożenia kasety LOADSW albo odgiąć jedną blaszkę.

2. Myślał, że obydwa "dzyndzle" napędzające kasetę się kręcą, bo bez kasety kręci się jeden, drugi powinna ciągnąć taśma, a sterownik widzi to tak, jakby taśma się zerwała i po 5 sek robi EJECT. Wystarczy oszukać go łącząc równolegle fototranzystory sprawdzajace czy "dzyndzle" się kręcą - w praktyce: przeciąć jedną ścieżkę i dolutować jeden kabelek :)

3. Podłączyć się kabelkiem w odpowiednim miejscu: nie na głowicę, tylko na wyjście układu HA16123 (jest to equalizer, korektor szumów i dekoder Dolby w jednym), czy też na wejście procesora dźwięĸu, co na jedno wychodzi. Ja przylutowałem kabelki do jednej z wtyczek pomiędzy nimi. W tym miejscu poziom sygnału dostarczany do procesora dźwięĸu będzie odpowiedni, bez przesterowania itp.

Efekt jest bardzo dobry, jakość dźwięku duużo lepsza niż wszelkich transmiterów i adapterów, pracującego silniczka nie słychać. Kabelek wyprowadziłem sobie od tyłu, można położyć sobie mp3 na półeczce i nie widać żadnych kabli :D

Jeśli ktoś bedzie zainteresowany to zrobię fotki co i jak trzeba zrobić w środku :)