Zobacz pełną wersję : Ładowanie-problem
Wojtek Marki
19-10-09, 20:28
Witam.mam taką zagadkę że po przejechaniu ok.15-20km wywala bezp.alternatora zapala się ch.engine pada prędkościomierz,brak kontrolki ładowania.auto to civic EJ9-99r.dzięki za podpowiwdzi.
może masz za słaby bezpiecznik.
Wojtek Marki
20-10-09, 14:24
7,5a
naprawione,można zamknąć.
to napisz w czym byl problem - egoisto
Wojtek Marki
21-10-09, 19:09
czujnik V-max
odgrzeję kotleta....
mam podobny problem w EJ8, kontrolka ładowania gaśnie normalnie zaraz po odpaleniu auta, ale ładowania całkowicie brak i też wywala mi check engine, z tym, że mi prędkościomierz działa normalnie, nie wiem czy robi to różnicę ale mam automatyczną skrzynie.
O co chodzi?
piotreek23
16-01-13, 16:36
Po czym wnioskujesz że nie ma ładowania? Sprawdzałeś? Dwa zrób samo diagnostykę aby zobaczyć co za błąd wypluwa.
Po czym wnioskujesz że nie ma ładowania? Sprawdzałeś? Dwa zrób samo diagnostykę aby zobaczyć co za błąd wypluwa.
wywala błąd nr 41 czyli grzałka sondy lambda, lub jej obwód, czyli check nie dotyczy ładowania. Sprawdzałem miernikiem na akumulatorze i na alternatorze, nawet jak przegazuję to nie rośnie napięcie. bezpiecznik od alternatora pod deską jest dobry.
piotreek23
16-01-13, 20:40
No bo nie ma rosnąc ma być w granicach 13.8V-14.5V na klemach akumulatora (tutaj różnie podają ale ja się trzymam takiej normy). Jakie masz to napięcie na akumulatorze?
Taki test robi się w dwóch warunkach
A)Zapalony silnik i nie obciążony czyli zero świateł radia etc..
B)Zapalony silnik i maksymalnie wszystko połączane czyli wycieraczki ,ogrzewanie, światła, radio.
Moim zdaniem jak by nie było ładowania to by ci lampka świeciła bo by brało prąd z akumulatora a nie alternatora.
BTW :) zmierz też napięcie na akumulatorze przed włączeniem silnika po całonocnym postoju. :) Podaj wartości to ci powiemy czy dobrze jest czy źle ;)
Taki zielony to ja nie jestem;] wszystko sprawdziłem, nie ma ładowania w żadnych warunkach i napięcie na aku tylko spada gdy włączam kolejne odbiorniki prądu w samochodzie (światła radio itd...), ale zauważyłem, że w sumie jak załączam światła to słychać charakterystyczną pracę alternatora pod obciążeniem, pewnie daje za małe napięcie ok 12v dla akumulatora to za mało i wysiada, dlatego gaśnie kontrolka i słychać jak pracuje alternator. A i po zdjęciu klemy z akumulatora silnik nie gaśnie.
Chyba wyczerpałem wszystkie możliwości i bez drugiego alternatora się nie obejdzie;/
chyba, że ktoś ma inny pomysł?
piotreek23
16-01-13, 21:11
Zregenerować i pewnie do wymiany regulator napięcia zresztą tego też ci sprawdzą na stole probierczym . Ja bym jeszcze porządnie masy przeczyścił i połączenia posprawdzał. Ktoś tu kiedyś pisał coś o wymianie tego kabla plusowego :)