PDA

Zobacz pełną wersję : Bardzo niska temperaura na wskaźnikach b18c4

Wierzba82
19-10-09, 19:22
Hej!

Na początek:
honda civic ej6 swap b18c4

wszystko smiga dobrze i nagle bach, stan temeratury na wskazniku lekko ponad minimum.

zmieniony termostat 78stopni, czujnik temperatury silnika, czujnik zalaczania wentylatora,
silnik robi sie cieply, weze wszystkie tez, wentylator sie zalacza, cieplo dmucha ale

bardzo dlugo sie nagrzewa maxymalnie dochodzi do 3mm nad stan minimalny
a po wlaczeniu nawwieu cieplego wskazowka spada szybciej niz stan paliwa do minimum.

mechanicznie wsyzstko chyba sprawdzone, macie jakies rady?
foto pogladowe na juz dlugo grzanym i cieplym silniku:

http://images41.fotosik.pl/212/61a2644c48a3183c.jpg

KrzyChules
19-10-09, 19:26
zawieszony termostat ?

Wierzba82
19-10-09, 19:28
zawieszony termostat ?

termostat wlozylem nowy,

skolopendra
19-10-09, 20:15
więc czujnik temperatury,sprawdź. może nawet być to winą złego styku

Wierzba82
19-10-09, 20:16
więc czujnik temperatury,sprawdź. może nawet być to winą złego styku

czytajcie panowie!

oba czyjniki wymienione, termostat zmieniony, plyn zmieniony, weze oki.

jero11
19-10-09, 20:32
to że zmieniłeś termostat na nowy nie znaczy że jest dobry.
Rok temu miałem tak samo zmieniałem termostat na nowy i temp była trochę wyżej, ale jaszcze nie tak jak powinna... zmieniłem na jakiś stary oryginalny termostat który wyjąłem z walającego się w garażu silnika i do dziś jest tak jak być powinno.

Wierzba82
20-10-09, 08:10
termostat sprawdzony, otwiera i zamyka , zreszta na dwoch sprawdzone

maciek070188
21-10-09, 09:26
wlasnie wina termostatu wyjmij i wloz jeszcze raz moze lub wymien

jero11
21-10-09, 10:28
termostat sprawdzony, otwiera i zamyka , zreszta na dwoch sprawdzone
jak sprawdzałeś, w garnku gotowałeś?
w sumie miałem 4 szt. termostatów które sprawdzałem w garnku, 3 szt otwierały się i zamykały tak jak jest podane w manualu, ten jeden w ogóle nie reagował...
z tych 3szt. tylko jeden działa do dziś prawidłowo, pozostałe dwa pomimo że w garnku niby działały ok to nie trzymały temp.
zrób tak:
1.odpal i nagrzej silnik na postoju aż wskazówka dojdzie do normalnej temp, czyli prawie na środku i załączy się przynajmniej raz wentylator (jakieś 20-30min)
2. jak już silnik będzie rozgrzany podłącz wentylator chłodnicy na krótko, tak aby cały czas chodził i wtedy obserwuj wskaźnik temp. jeśli temp spada prawie do samego dołu to...
zmień termostat:)

Wierzba82
21-10-09, 13:09
jak sprawdzałeś, w garnku gotowałeś?
w sumie miałem 4 szt. termostatów które sprawdzałem w garnku, 3 szt otwierały się i zamykały tak jak jest podane w manualu, ten jeden w ogóle nie reagował...
z tych 3szt. tylko jeden działa do dziś prawidłowo, pozostałe dwa pomimo że w garnku niby działały ok to nie trzymały temp.
zrób tak:
1.odpal i nagrzej silnik na postoju aż wskazówka dojdzie do normalnej temp, czyli prawie na środku i załączy się przynajmniej raz wentylator (jakieś 20-30min)
2. jak już silnik będzie rozgrzany podłącz wentylator chłodnicy na krótko, tak aby cały czas chodził i wtedy obserwuj wskaźnik temp. jeśli temp spada prawie do samego dołu to...
zmień termostat:)

silnik wogole niechce wejsc do stanu normalnego.

na wskaznikach. jest max 3mm ponad minimum, wentylator sie zalacza odpowiednio,

vitec
21-10-09, 13:32
Zegary sprawdzone ?

Wierzba82
21-10-09, 15:35
Zegary sprawdzone ?

nie wyciagalem.

zalozylem ze jak wskazowka chodzi - to ze jest oki, ale na dniach to sprawdze

skolopendra
21-10-09, 15:48
zalozylem ze jak wskazowka chodzi -

zwyczajnie mogła się zawiesić

Wierzba82
21-10-09, 16:20
zwyczajnie mogła się zawiesić
chodzi w gore i dol , wiec nie wisi.

przypomne problem;

niska temp ogolnie, a jak wlacze nawiew cieply to bardzo szybko spada na sam dol.
dzis zauwazylem ze jak jade kolo 100 i nawet jest zimny nawiwe to tez szybko spada na min

skolopendra
21-10-09, 16:26
skoro obstawiasz że to nie mechaniczne,
biorąc pod uwagę ze wymieniłeś prawie wszystko to nadal obstawiam brak styku ,zwłaszcza że był swap

i parę kabelków trzeba było przecinać,powymieniać wiązki ,pozapinać na nowo kostki

hangetsu
25-10-09, 20:08
mysle ze to wina termostatu mialem to samo po swapie,jak wyjalem termostat i sprawdzalem to dzialal ale silnika nie dogrzewal,wsadziłem nowy i jest ok ,mysle ze ten twoj nowy termostat jest tez trefny