Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Dziwne odgłosy przy ruszaniu...

kalla_fiore
19-10-09, 10:01
Od paru dni zauważyłem pewną przypadłość mojego samochodu, a mianowicie:

- pedał sprzęgła ma luz na początku (jakiś centymetr) ale to było odkąd kupiłem
- przy ruszaniu (szczególnie pod górkę) jak puszczam sprzęgło powoli na jedynce to dziwnie chrobocze ze strony sprzęgła (?)... tak jakby z środka maski
- na luzie bez wciśniętego sprzęgła szumi
- gdy wciśnięte sprzęgło to jest cisza

Obawiam się, że jest to łożysko skrzyni ale czy ono może powodować te chrobotanie przy ruszaniu ?

Oprócz dziwnych dźwięków nic się złego nie dzieje. Biegi wchodzą gładko i nie mam zastrzeżeń.

Civic EU7 1.4 2003 HB 144000tys.

elnaullo
19-10-09, 17:54
Podejrzewam ze kończy Ci się powolutku sprzęgło, u mnie jest identycznie, ale jak na razie nie wymieniam... Daj znać czy coś się zmieniło po nasmarowaniu!

_reggie_
19-10-09, 20:08
Witam,

- odnośnie stukania/skrzypienia - norma ma to chyba każdy posiadacz VII gen.
- odnośnie luzu to mam to samo i zawsze tak miałem
- odnośnie ślizgania sprzęgła bo chyba to właśnie u Ciebie występuje - też to mam bo mi się po prostu sprzęgło kończy przebieg mam podobny i wątpię żeby ktoś je wcześniej ruszał więc nadaje się do wymiany, pytanie czy chcesz jeszcze dużo jeździć bo ja się przymierzam do VIII gen. albo Lancera więc nie wymieniam sprzęgła na prezent dla nowego właściciela 10-15 kkm jeszcze mi wytrzyma spokojnie
- odnośnie smarowania powinno pomóc ale na jak długo nit tego nie wie, spróbuj nic nie tracisz a może chociaż ten objaw wadliwego jak by nie było sprzęgła wyeliminujesz bo żeby to całkowicie zniwelować to chyba tylko wymiana całej pompy może pomóc z posiadanych informacji od pracownika ASO tyle że nie wpływa to w żaden sposób na funkcjonowanie układu więc szkoda zachodu

pozdro :cool:

kalla_fiore
19-10-09, 22:04
Dziękuję wam za wyczerpujące odpowiedzi
No to jeżeli jest to sprzęgło to jaki jest koszt orientacyjnie ? Jutro jadę do znajomego (zaufanego) mechanika, więc smarowanie sobie daruję. Mam jednak nadzieję, że może linka albo pompa, bo typowych objawów kończącego się sprzęgła nie mam. Biegi wchodzą ładni i sam pedał też bez zarzutu oprócz tego skrzypienia...

_reggie_ jeździć chcę, bo nie zamierzam przez najbliższe lata zmieniać autka :D
elnaullo jutro Ci napiszę co i jak z diagnozą

Łisz mi lak :P

kalla_fiore
20-10-09, 22:10
No i byłem u mechanika i się okazało co jest powodem dziwnych trzeszczeń pod maską podczas ruszania...
Jest to lewa poduszka silnika... troszkę mi ulżyło, gdyż sprzęgło jest w dobrym stanie :D no ale fakt jest taki, że samochodzik spędzi parę godzin w serwisie.

kalla_fiore
26-10-09, 09:43
To jednak nie poduszka :( eeeh. Jedyne wyjście to pojechać do ASO i niech zdiagnozują. Chociaż nie wiem czy nie będą to pieniądze wyrzucone w błoto

Troll
28-10-09, 08:41
Mam podobny problem równiez obstawiałem poduszkę że niby się obija obudowa poduchy o mocowanie silnika.... teraz juz sam nie wiem.

kalla_fiore
28-10-09, 12:49
Po wnikliwych obserwacjach i nasłuchiwaniach, zaczerpnięciu opinii ludzi spotykających się z pododnymi problemami, a mianowicie:

chrobotanie pod maską przy rozpędzaniu auta na 1 i 2
przy puszczonym sprzęgle na luzie słychać szumienie
przy wciśniętym sprzęgle cisza

prawdopodobnie jest to łożysko skrzyni biegów.
Na przyszły tydzień się muszę umówić z kimś i to sprawdzić.

_reggie_
29-10-09, 21:03
* przy puszczonym sprzęgle na luzie słychać szumienie
przy wciśniętym sprzęgle cisza

to jest łożysko wałka sprzęgłowego co dotyka chyba zdecydowaną większość użytkowników, ale nie ma to ani tym bardziej łożyska skrzyni które u mnie wymieniałem moim zdaniem żadnego wpływu na jakieś dziwne odgłosy podczas ruszania
ja obstawiam pierwsze objawy kończącego się sprzęgła bynajmniej tak jest u mnie

pozdro :cool:

kalla_fiore
30-10-09, 13:16
_reggie_ dzięki za zainteresowanie. No szczerze wolałbym, żeby to było to sprzęgło niż coś poważniejszego. Po niedzieli dam znać co i jak :)

agent
30-10-09, 13:51
Też mam przeczucie że to nie skrzynia choć może i ona wymaga naprawy. U mnie sprzęgło czasem sobie piśnie, szczególnie z rana ale jeżdźę juz tak od kilkudziesięciu tys km i dałem sobie spokój. U siebie podejrzewam ze jest leciutko nadpalone i stąd te piski, może u Ciebie jest to samo.

kalla_fiore
30-10-09, 14:21
Możliwe. Tylko jak na zgaszonym silniku naciskam sprzęgło to słychać linkę jak pracuje i tu ok, zgadzam się, że może coś z nią być nie tak i że sprzęgło wymaga odpowiedniej uwagi ale jak jadę to nie mam pisków tylko chrobotanie spod maski w w/w warunkach. I to mnie zastanawia. Naprawię to sprzęgło i zobaczymy czy objawy ustąpią:)

Pozdro

marek_civic
03-11-09, 23:17
naprawiłeś kolego sprzęgło? chrobotanie ustąpiło? Mam podobny problem. Chrobotanie podczas ruszania oraz podczas jazdy. Zaczęło się tak dziać zaraz po wymianie oleju w skrzyni i w silniku. Ale może to przypadek. Teraz oprócz chrobotania skrzęgło zaczęło się ślizgać. Pewnie to już czas na wymianę. Chyba ze są jakieś możliwości naciągnięcia linki?

kalla_fiore
04-11-09, 08:12
W tym tygodniu jestem umówiony na rekonesans... opóźnia mi się cały czas ta wizyta u mecha ale cóż, czasami tak jest. Jak tylko będę po to napiszę.

Pedał sprzęgła mi skrzypiał także ale potraktowałem linki od sprzęgła i skrzyni WD40 oraz w kabinie i jest cisza.

Pozdrawiam

tomek
07-11-09, 10:11
linki od sprzęgła i skrzyni WD40 oraz w kabinie

linki od sprzęgła?? przecież wysprzęglanie jest hydrauliczne?? jak skrzypi przy wciskaniu to powodem jest pompa /ta przy padale/ smarowanie pomaga, ale nie na długo, chociaż u mnie jest spokój już prawie trzy miechy :) jak skrzypi przy skrzyni to przyczyną jest łapa sprzęgła, którą wciska wysprzeglik - można delikatnie przesmarować i będzie na jakiś czas ok.
Ten szum przy nie wciśniętym pedale sprzęgła a jego ustanie po wciśnięciu to 100% łożysko w skrzyni - tak jak pisano powyżej.
Natomiast to "chrobotanie" - jest to trochę zagadka,żeby coś więcej powiedzieć potrzeba więcej szczegółów, chrobotanie jak na razie kojarzy mi się tylko z przegubem, ale występuje ono przy jeździe na skręconych kołach - chyba ż przegub jest już w skandalicznym stanie to i na prostej chrobota /ale w tedy na skręconych jest już dramat/.

jackon
07-11-09, 14:23
Pytanko do kalla_fiore

Czy dzieje się tak niezależnie od temperatury silnika? U mnie zdarza się, że silnik dostaje dziwnych wibracji przy ruszaniu, ale tylko na zimnym silniku. Dzieje się tak tylko i wyłącznie w czasie gdy sprzęgło jest jeszcze wciśnięte. Przy puszczonym nic takiego nigdy się nie zdażyło.

lukamila
08-11-09, 19:21
Ja tez mialem wibracje , szczegolnie na dwojce . Na jedynce dosc slabo odczuwalne. Okazalo sie ze poduszka silnika byla peknięta , silnik zmienil polozenie i przeguby nie byly dobrze spasowane ze skrzynia . Sprawdz poduszkę przednią , ta co jest zaraz za chlodnicą , a przed silnikiem -jak stoisz przed autem.

kalla_fiore
09-11-09, 08:13
Byłem u mecha i przesmarowali sprzęgło i znaleźli po wnikliwych poszukiwaniach pękniętą poduszkę. Dokładnie tą o której pisze lukamila. Tak więc problem minął i jest wszystko ok :)

jackon
14-11-09, 20:35
Jutro się przyjrzę poduszce.
Zastanawiam się tylko czy temperatura wpływa na stan/sztywność poduszki. Ewidentnie zdarzało sie to tylko na zimnym silniku.

Nemereth
14-11-09, 23:38
Łożyska w skrzyni. Czy na wysokich obrotach także zdarzy się że słyszysz te dźwięki?