Zobacz pełną wersję : Alarm się włącza kiedy jest wilgotno
Witam,
Mam Problem z alarmem w samochodzie, włacza się on kiedy jest mocno wilgotno na dworze... jaka może być tego przyczyna ? bo ja nie mam pojecia co moze mu się nie podobać gdy jest wilgotno.. Moze ktoś się spotkał z podobnym problemem?
Z gory dziekuje za odpowiedź
Pozdrawiam
Włącznik krańcowy przy dzwiach. Ja u siebie rozwiazałem to zmyślnie izolując krańcówki dużą koszulką termokurczliwą.
yyy że jak :) ? gdzie to znajde i co zrobić dokładnie ?
Jak otworzysz dzwi, to masz takie małe, plastikowe pudełeczko ( czarne ). Otwórz drzwi, ustaw włącznik światla wewnętrznego ( koło lusterka ) na środek, i wtedy tym przy dziwach poruszaj, jakby otwieraj i zamykaj. I patrz, co się z lampką dzieje. Przy którymś pewnie jest zwarcie przy dużej wilgoci, opadach i zwiera. Lampka będzie migała, ale też nie musi, to tak na czuja musisz trochę, bo nie wiem jak to lepiej napisać.
Masz takie 4, jedno w aso kosztuj 50. Koszulka termokurczliwa kosztuje w elektronicznym 1-2pln.
hmmm chyba wlasnie to jest problem, poniewaz swiatło w srodku sie swieci, oraz kontrolka ze ktores drzwi sa otwarte. Dzieki za porade, postram sie to niedlugo zrobić
Ja mam to samo... Jarek - może chciałoby Ci się pstryknąć jakieś fotki i pokazać? Co chwila włącza mi się alarm :(
Witam, jestem użytkowniczką Civica od prawie 9 lat i od ok 4 miesięcy mam ten sam problem.
Co najśmieszniejsze wymieniłam krańcówki a problem nie zniknął. Na jednej ze stron znalazłam informację na temat usterek występujących w wersji angielskiej Civica:
"...Sterownik zapłonu z wiekiem staje się coraz bardziej wrażliwy na wilgoć, podobnie jak przewody zapłonowe, co powoduje przerwy w pracy silnika. Może zdarzyć się awaria alternatora, sondy lambda, centralnego zamka, sterowników szyb w drzwiach, ale raczej dotyczy to wersji fastback produkowanej w Wielkiej Brytanii." - takową posiadam.
Jeśli ktoś znalazł już inną przyczynę niż krańcówka, proszę o pomoc...
Witam, jestem użytkowniczką Civica od prawie 9 lat i od ok 4 miesięcy mam ten sam problem.
Co najśmieszniejsze wymieniłam krańcówki a problem nie zniknął.
Jeśli ktoś znalazł już inną przyczynę niż krańcówka, proszę o pomoc...
A sprawdziłaś czujnik pod maską? U mnie zapaliła się na stałe kontrolka otwarcia drzwi, sprawdziłem wszystkie czujniki w drzwiach i wyglądały ok. Zajrzałem więc pod maskę i z prawej stronie na pasie przednim jest czujnik otwarcia, kilkukrotne mocne wciśniecie załatwiło problem :)
W wolnej chwili muszę go dokładniej oczyścić.
Marek
brak.loginu87
10-11-09, 23:51
Hmm jestem ciekaw jak to jest właśnie z tym czujnikiem bo kiedyś jak majstrowałem pod maską i potem jechałem do pracy to świeciła mi się kontrolka o otwartym bagażniku. Byłem tak zdesperowany, że nawet rozebrałem z tyłu całą klapę i nic to nie dało. Dopiero po otwarciu z przodu maski zgasła mi wyżej wymieniona kontrolka.
mam tem sam problem dajcie jakies zdjecie tego czujnika pod maską