Zobacz pełną wersję : Parowanie szyb od środka
Witam wszystkich
Mam pytanie, czy ktoś ma problemy z parowaniem szyb od środka? Dzisiaj trochę posypało śniegiem i jest zimniej. Rano zrobiłem 30 km z grzaniem skierowanym na szybę. Po pracy stwierdziłem, że wycieraczki bardziej przydałyby mi się w środku niż na zewnątrz. Ktoś wie jak sobie z tym poradzić? Pozdrawiam
Sorry, nie przyuważyłem, że podobny post tylko dla innej gen już był na forum.
Ale jeśli ktoś ma jakieś inne pomysły niż wymiana filtra kabinowego to piszcie.
Wyczyścić porządnie szyby od środka płynem do szyb i czystą szmatką lub papierem
Sprawdz kolego czy nie leci Ci gdzies woda bo moze dywaniki są mokre z przodu albo z tyłu, wtedy będą odparowywac co przeniesie sie na szyby .O siedzenia nie pytam bo sądzę że nie czysciłes karcherem.
poodkurzaj dywaniki bo w piachu tez wilgoc siedzi
no i oczywiscie obieg powietrza z zewnatrz miales wlaczony?
ale z klimą powinno Ci odparować szybko
No wilgoci na dywanikach trochę mogło być. Szyby czyściłem od środka płynem do szyb. Obieg powietrza włączony. Z klima jest mały problem bo mam chłodniczkę do wymiany bo trochę pognita jest i czynnik ucieka. Generalnie jak się silnik rozgrzeje i przy najmocniejszym nadmuchu po jakiś 20 min jest sucha ale jest to dość irytujące kiedy się wsiada i jest cała mokra. Widziałem zaparowane szyby w innych samochodach ale nie aż tak jak u mnie, że są całe mokre. Zobaczymy jak po wymianie filtra...
Teraz są zaparowane bo pewnie wsiadałeś do środka mokry i wtedy szybko szyby parują
Obieg powietrza włączony.
i to jest błąd!!!! obieg powietrza być wyłączny-otwarty, na powietrze z zewnątrz!
jak masz zamknięty to całe wilgotne powietrze Ci sie miesza na dodatek z Twoim oddechem i w życiu nie odparujesz szyb
to jest napisane nawet w instrukcji używania nawiewów
Sorry, pomyliłem się. Obieg był wyłączony a nie włączony.
Sprawdz dokladnie dywaniki i całą wykładzinę, moze masz gdzies przeciek. Mi parują tylko jak włączę obieg wewnętrzny, dlatego tez uzywam tylko i wyłącznie jak jedzie jakis "smrodek" przede mną.
sprawdź i ewentualnie wymień filtr przeciwpyłkowy /kabinowy/ u mnie to trochę pomogło ale nie ma rewelacji.
U mnie też szyba często jest zaparowana /może nie tak jak Ty to opisujesz, ale uważam, że za często/ - w innych autach tego nie ma - jak miałem V generacje to w ogóle takiego problemu nie miałem. Dziwi mnie tylko to, że jak włączę klimę para z szyby schodzi w moment??
Zauważyłem też, że jak przetrze się szybę płynem do mycia naczyń lub szamponem do włosów to na dzień dwa jest spokój.
Dokładnie wyczyść wnętrze odkurz, na zimę zamiast dywaników materiałowych wrzyć gumowe. Jak nie wymieniałeś wymień filtr kabinowy i jak wsiadasz od razu wal ciepłe powietrze.
Ja w ten sposób rozwązałem problem parowania nawet w deszczowe dni :)