Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Hania sobie gwiżdże

djreals
27-05-06, 19:02
Witam forumowiczow.

Mam takie male pytanko. Na forum jakos odpowiedzi na identyczne nie otrzymalem, wiec zapytam :)
Mianowicie chodzi o ciche ,ale wyrazne gwizdy wydobywajace sie z komory silnika, bardziej donosne podczas dodawania gazu. Gdy mam wlaczone radyiko (dodam ,ze jeszcze nie zakupilem dobrych kabli i jeszcze brak wzmaka) gwizdy te slyszalne sa juz wyrazniej, gdyz slychac je w glosnikach ( mniej wiecej ta sama czestotliwosc) ...moze ktos sie juz z tym spotkal. Nie wiem czy dobrze kombinuje....ale moze cos zwiazane z alternatorem...moze jakis kondensator przeciwzakluceniowy ? :roll:

pozdrawiam.

Niclaus
27-05-06, 19:06
Dołączam się do pytania. Od niedawna mam ten sam problem (tyle że mi nie gwiżdże przy włączonym radiu bo nie mam :P ).

:?: :?: :?:

gryzmo
27-05-06, 22:00
Mam to samo ale mi to się podoba więc nie ruszam.Ale w głośnikach cisza.No i bez włączonego radia też gwiżdże to u mnie chyba to raczej nie jest związane z elektryką ale pewny nie jestem.Jak by turbinka była.Szczególnei w nocy fajnie słychać.

michal750
28-05-06, 10:13
Obstawiam rolke napinacza paska rozrzadu lub lozysko alternatora. Sprobujcie zdiagnozowac skad dochodzi to "gwizdanie".

Wallia
28-05-06, 11:40
Dokręć obudowe filtra powietrza.

pq1
29-05-06, 07:44
moja rowniez gwizdze... Jak wejdzie na 4tysobr załancza sie gwizd :D
ale miłe dla ucha :) i to wydobywa sie z tylnego wydechu.
Poczatkowo myslalem ze to gdzies przy silniku, lecz diagnoza była błedna :grin:

ceelx
29-05-06, 12:05
jezeli chodzi o gwizd z glosnikow to u mnie tez jest takowy :D
ale to chyba dlatego ze czincze :roll: sa polazone blisko kabla plusowego podlaczonego do wzmaka
tyle ode mnie :P

tomiek
11-01-07, 23:35
Odkopuję!
Zauważyłem u siebie taki gwizd od paru dni. Bez radia. Przy dodawaniu gazu zaczyna gwizdać. Niepokoi mnie to dość mocno, gdyż wcześniej nie było takiego dźwięku.
Dźwięk dochodzi z lewej strony komory silnika (od kierowcy)

Obstawiam rolke napinacza paska rozrzadu lub lozysko alternatora. Sprobujcie zdiagnozowac skad dochodzi to "gwizdanie".
Rozrząd zmieniany 2 tysie temu, więc raczej nie.
Alternator?
Paski?
Kto wie?

rafalb33
11-01-07, 23:39
Troche OT ale u mnie dolot ze stozkiem takie cos powoduje, z tym ze nie jak przyspieszam tylko jak zdejme noge zgazu albo zmiana biegu to taki delikatny gwizd jakby mini blow off :d. Na seryjnym dolocie tego nie bylo.

tomiek
11-01-07, 23:57
u mnie dolot ze stozkiem takie cos powoduje,
U mnie seria D15B2 bez stożka. Standard. Dlatego pytam...

adamu123
12-01-07, 02:43
to właśnie ja właścicielka tej o którą względy tak wielu mężczyzn zabiega, to że moja sympatyczna aucica sobie gwiżdże to znak że jej dobrze i tak trzymać nic nie zmieniać, tylko czasami trzeba ją pogłaskać i szepnąć bujaj się koteczku

z pozdrowieniami czarna Hania d15b2 :)

tomiek
12-01-07, 09:12
moja sympatyczna aucica sobie gwiżdże to znak że jej dobrze
Wątpię, szczerze mówiąc... Coś jest nie tak.

Lcfr
12-01-07, 09:22
moja sympatyczna aucica sobie gwiżdże to znak że jej dobrze
Wątpię, szczerze mówiąc... Coś jest nie tak.

u mnie w poprzednim civic miałem taki gwizd
jak to "wyszukałem" okazało sie ze to pasek klinowy alternatora badz wspomagania (nie pamietam w tej chwili który...
smieszne bo w wilgotne dni gwizdal glosniej...
dodam ze byl prawidłowo naciągany (a alternator mial 100% sprawne łozyska-wymiana i rozrzad tez wymieniany)

przejeździllem tak z 60kkm i nic sie nie dzialo
potem wymienilem pasek i nadal gwizdało
dlatego mysle, ze to nie od starosci produktu był gwizd a od "jakosci materiału z jakiego był pasek"

teraz nic mi nie gwiżdze... :d

tomiek
12-01-07, 09:57
Znowu podziękowania Lcfr! ;)
Sprawdzę jutro pod maską. W poniedziałek jedziemy do warsztatu na operację, więc zapytam mechanika przy okazji...
Pozdrowienia!

zuras555
20-01-07, 15:26
u mnie dolot ze stozkiem takie cos powoduje,
U mnie seria D15B2 bez stożka. Standard. Dlatego pytam...

hehe... ja dzis zalozylem stozek i mam dokladnie to samo. Obojetnie w jakim zakresie obr. puszcze gaz i wcisne ponownie, wydobywa sie takie krotkie gwizdnięcie:)