Zobacz pełną wersję : SWAP z D14A4 na B16A2
Siemano!!Swap z takiego silnika na taki jak podałem w temacie to koszt około 2000 zł ?? dobrze wyszukałem czy źle?? Jeśli dobrze to dalej... na jakie problemy napotkam przy "instalcji" sprzętu, co bede musiał wzmocnić, co zmienić itd.. wiecie o co chodzi. P.S. Jakbyco Honda do 6 generacja.... P.S. marzyło mi sie do dziś H22A2 ale Kosiniak napisał mi ile to kosztuje i no sie załamałem ;-) wiec czas chyba zejść na ziemie i pomysleć o 1.6 V-TEC P.S. i tak na marginesie... jest szansa zeby wogole znalezc taki silnik w dobrym stanie a moze nawet b.dobrym z nie duzym przebiegiem czyli takim ponad 80 tys ??
sam komplet na swapa B16A2 to ok 5,5tys zł
plus robota mechaniczna i elektroniczna
To generalnie malinka ;-) 5,5 koła i robota ;-) to w 10 tys pewnie bym sie zamknął ze wszystkim włącznie, hmmm no nic czas rozbić swinke - skarbonke ;-) zobaczmy co sie uzbierało od małego, moze akurat z 10 tysiaków ;-) A jakie problemy by były ?? co musiałbym przerabiać itd ?? czy porostu miec sprzet i tylko zamienić i smigać ??
wez tydzien urlopu, kumpla do pomocy i jazda, widze, ze z poznania jestes to dawaj do naszego garazu i go jakos swapniemy :D
to w 10 tys pewnie bym sie zamknął ze wszystkim
Pewnei zaraz zostane z*****y, ze tłamsze inwencje itd.., ale moim zdaniem jesli swap mialby tyle wyniesc to juz lepiej sprzedac obecne auto i szukac Vti... Spokojnie wydajac te dodatkowe 10K (o ile nawet nie mniej) znajdziesz VTi. Wez pod uwage, ze VTi ma tez z tyłu tarcze, inne (twardsze) zawieszenie bodajze... Przelozenie silnika to nie wszytsko... Zreszta to tylko moja opinia :) Zrobisz jak uwazasz...
jakbys silnik sam przelozyl, to jest to jak najbardziej oplacalne.
jakbys silnik sam przelozyl, to jest to jak najbardziej oplacalne.
Spoko, kazdy robi wedle uznania.. Ja gdybym mial dodatkowe 10K i chcialbym VTi to wolalbym sprzedac obecne auto, dolozyc te 10K i spokojnie mozna szukac nowego... :) Pewnie ciezko znalezc ładne VTi, ale nie jest to niewykonalne :)
w sumie po czesci racja, ale ciezko znalezc dobre vti a jesli juz to cena jest bardzo wysoka, a tu masz pewnosc, co do stanu auta itp bo nim jezdzisz na codzien. trzeba rozwazyc, + i - no i na cos sie zdecydowac.
dokładnie VTi które sa na sprzedaż w PL to straszne powypadkowe złomy :(
w sumie po czesci racja, ale ciezko znalezc dobre vti a jesli juz to cena jest bardzo wysoka, a tu masz pewnosc, co do stanu auta itp bo nim jezdzisz na codzien. trzeba rozwazyc, + i - no i na cos sie zdecydowac.
No to fakt, mi byloby tez teraz szkoda sprzedac wiedzac, ze wszystko jest w nim porobione itp... A nowy to znow zagadka.. Ale z samym silnikiem moze byc tez mina, jak np. nie masz mozliwosci wczesniej zobaczyc jak smiga... Wiec sprawa ma dwie strony medalu :)
Najlepiej byloby znalezc tanio dobry silnik i przelozyc samemu. Ale to nie kazdy potrafi, ja np. nie umiem i musialbym za to komus placic.
dlatego czesto lepiej kupic od handlarza ktory daje gwarancje rozbiegowa na fakturze i miec jeden problem z glowy
dlatego czesto lepiej kupic od handlarza ktory daje gwarancje rozbiegowa na fakturze i miec jeden problem z glowy
Tez prawda :)
wiec czas chyba zejść na ziemie i pomysleć o 1.6 V-TEC
popraw ;)
a poprawna pisownia na chociazby przypadkowej ;) pierwszej lepszej aukcji z brzegu(zobacz na głowicy albo w linku tez jest napisane):
http://www.allegro.pl/item105166655_honda_civic_silnik_1_6_vtec_b16a2_16 0_km_.html
;)
pzdr
Ludiska to jesli swap powiedzmy odpada z różnych przyczyn...... to czy warto zająć sie modyfikacją D14A4 ?? nowa elektronika, nowe wałki itd ?? Co radzicie... mody 1.4 czy swap...
nie ma sensu grzebac w gownie, ONLY SWAP :!:
Ej no prosze nie obrażać mojego mega motoru 1.4 8) hehehe, moze wolny ale jak narazie spisuje sie bez zastrzeżeń :D kurde tylko jak by miał te 160 koników to byłby klimat :twisted: NO ALE SKORO NIE WARTO GRZEBAĆ TO ZBIERAM OD DZIS NA SWAPA
jesli swap mialby tyle wyniesc to juz lepiej sprzedac obecne auto i szukac Vti
sam tak zrobiłem i jestem b zadowolony. Tylko trzeba szukać, szukać i jeszcze raz szukać (o cierpliwości nie wspominam)
jesli swap mialby tyle wyniesc to juz lepiej sprzedac obecne auto i szukac Vti
sam tak zrobiłem i jestem b zadowolony. Tylko trzeba szukać, szukać i jeszcze raz szukać (o cierpliwości nie wspominam)
Wiem i Ciebie m.in. mialem na mysli :)
Moze i ja sie skusze kiedys jak nadejda lepsze czasy. Marzy mi sie CTR :) Kto wie.. kto wie... :)
parę osób robiło swapa i też są zadowoleni
parę osób robiło swapa i też są zadowoleni
zgadzam sie z przedmówcą :D
A ja mam małe pytanie . Gdzie mozna szukac dobrego silniczka 1.6 VTI ?? Allegro odpada bo to raczej jesli jest juz to w taki stanie , ze az ......... .
Pozatym chce sie zorientowac ile kosztuje taki silnik .
Np. tutaj...
http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?t=31051&start=0
Żeś odgrzał kotleta :bicie:
przepraszam ale wolałem to zrobic niz zakładac nowego posta i tworzyc bałagan :). Wielkie dzieki :)
Ostatnio na Gratka.pl chodził sprowadzony Cif HB Ej9 1.6 Vti, bodajże rocznik 98
za... 25 tys. :(
A to już spory wydatek. Może jednak swap.
Tomi.civic
29-06-07, 16:36
No ja na allegro widziałem już 2 sztuki, co prawda w bardzo dobrym stanie i roczniki 2000, za gróbo ponad 30k troszke przegięcie, no ale cóż nadal szukam upragnionego VTI EK4 :agent: