Zobacz pełną wersję : Dziwny dźwięk pod maską - d13b2 EG3
Witam,
Mam wrażenie, że ostatnio silniczek (1.3 :wink: ) zaczął dziwnie chodzić.
Klekocze jak diesel .... Nie jest to może aż tak głośne - bez przesady - ale
faktem jest, że chodzi inaczej.
Czy to jakiś problem czy dać sobie z tym spokój ?
a słabszy się zrobił? czy nie ma spadku mocy?... wygląda jakby jeden cylinder nie hulał...
Za mocny to on nigdy nie był .... :wink:
Ale raczej nie zauważyłem jakiegoś dużego spadku mocy.
Mi klekocze, panu klekocze, pani klekocze...
Ustaw sobie zawory, może to Ci coś pomoże, ustaw też zapłon za pomocą lampy.
Ile może orientacyjnie kosztować regulacja zaworów ?
W Świdnicy w ASO za regulację zaworków biorą 60 zł..U siebie w miescie pewnie zrobisz to taniej..szukaj:)
O prosze sympatyk z Polkowic :)
Dzieki za informacje.
pawełek w mojej hance jak zaczeło coś klekotać załamałem sie, jezdziłem po róznych warsztatach gdzie cwaniakowali ze mają pojęcie o tym co robią regulowali zawory, polonizowali brali pieniądze a silnik klekotał jak diesel,. zaczołem czytac wszystkie posty i odpowiedzi z których nic się nie dowiedziałem,bo większość znawców tej marki tez nie ma pojęcia co pisze-" bez urazy dla mniejszości" wkoncu trafiłem do naprawde dobrego mechanika,., rozebrał małe co nie co i okazało sie ze klekoczący dzwiek dochodzi z mocno zuzytego wałka rozrzadu i wyrobionej klawiaturki.. kupiłem graty od kolesia który akurat miał bryczke po dzwonie"" szkoda bo ładna była"" i teraz jest wszystko tak jak być powinno.,., tak ze ja polecam klucz 10 i 13 troszke chęci,zaparcia i autko bedziesz miał jak nowe,. :wink:
No lepiej żeby to nie było to .... :shock:
pawełek w mojej hance jak zaczeło coś klekotać załamałem sie, jezdziłem po róznych warsztatach gdzie cwaniakowali ze mają pojęcie o tym co robią regulowali zawory, polonizowali brali pieniądze a silnik klekotał jak diesel,. zaczołem czytac wszystkie posty i odpowiedzi z których nic się nie dowiedziałem,bo większość znawców tej marki tez nie ma pojęcia co pisze-" bez urazy dla mniejszości" wkoncu trafiłem do naprawde dobrego mechanika,., rozebrał małe co nie co i okazało sie ze klekoczący dzwiek dochodzi z mocno zuzytego wałka rozrzadu i wyrobionej klawiaturki.. kupiłem graty od kolesia który akurat miał bryczke po dzwonie"" szkoda bo ładna była"" i teraz jest wszystko tak jak być powinno.,., tak ze ja polecam klucz 10 i 13 troszke chęci,zaparcia i autko bedziesz miał jak nowe,. :wink:
mam chyba podobny problem napisz co dokładnie wymieniłeś i jaki koszt tej zabawy
dzieki pozdrawiam
Pierwsze co zrobię to poczekam na wypłatę :D
Za radą Bonifacego i jogal'a wyreguluję zawory - zobaczymy czy to coś da.
No nie wspominając o "ćwierkoczącym" alternatorze :?, o którym nie pisałem.
Szlag mnie już trafia :evil:
Ale autka nie zamieniłbym na nic innego :grin: 8)
aha i jeszcze jedno pytanie, czy po zdjęciu pokrywy zaworów mozna w jakiś sposób samemu zdiagnozować zużycie wałka i klawiru??
Pierwsze co zrob to wyreguluj zawory i sprawdź krzywki na wałku rozrządu,widać zużycie jeśli są bardzo zniszczone to regulacja pomoże na chwilkę,a czekać cię będie wymiana lub regeneracja.Ja mam to już za sobą.Pozdro.
zawory sprawadzałem wszystko jest ok , sory za dociekliwe pytania ale jęsli wiecie to napiszcie jak ocenić czy krzywka jest zjechana , czy są widoczne są jakieś rysy wgłębienia czy coś?
Skoro pytasz to pewnie nie ominie cię wizyta u mechaniora :wink:
I ile cię skasowali za regulację zaworów czy robiłeś sam :?:
Na wałku rozrządu widać rysy i wgłębienia,zaokrąglenia krzywki mogą być ścięte.Krzywki nie są rowne.Jak mi się uda prześle Ci zdjęcie.
zaworki sam sprawdziłem bez przesady aż takim młotem to nie jestem
jesli udało by sie umieścić foto było by super
pozdrawiam
sorki ale wałek ma taką płaszczyznę że odbija się światło i nie widać zużycia.Pozdro.
---------------------------------LAIK-----------------------------------------------------------------Po 8 tys. miałem to samo.Klekotała niemiłosiernie. Wymiana paska rozrządu, napinacza.Ale po pierwsze PRIMO:niech ci sprawdzą układ wydechowy. Pospawali bracie i jest bajka.
Fakt - wymieniłem wszystkie rury, tłumiki, wyciąłem kata :? bo niestety
był już martwy.
Jest głośno ale i autko inaczej chodzi i stało się troszkę żywsze.
Minus - jak napisałem hałas.