PDA

Zobacz pełną wersję : Dziwny dźwięk pod maską - d13b2 EG3

pawelek
26-05-06, 13:26
Witam,

Mam wrażenie, że ostatnio silniczek (1.3 :wink: ) zaczął dziwnie chodzić.
Klekocze jak diesel .... Nie jest to może aż tak głośne - bez przesady - ale
faktem jest, że chodzi inaczej.
Czy to jakiś problem czy dać sobie z tym spokój ?

pompek
26-05-06, 15:01
a słabszy się zrobił? czy nie ma spadku mocy?... wygląda jakby jeden cylinder nie hulał...

pawelek
27-05-06, 06:31
Za mocny to on nigdy nie był .... :wink:
Ale raczej nie zauważyłem jakiegoś dużego spadku mocy.

Dzida
27-05-06, 10:26
Mi klekocze, panu klekocze, pani klekocze...

pawelek
27-05-06, 13:53
A o co chozzi ...

jogal
28-05-06, 20:29
Ustaw sobie zawory, może to Ci coś pomoże, ustaw też zapłon za pomocą lampy.

pawelek
29-05-06, 07:46
Ile może orientacyjnie kosztować regulacja zaworów ?

Bonifacy
29-05-06, 08:20
W Świdnicy w ASO za regulację zaworków biorą 60 zł..U siebie w miescie pewnie zrobisz to taniej..szukaj:)

pawelek
29-05-06, 08:22
O prosze sympatyk z Polkowic :)
Dzieki za informacje.

rs
29-05-06, 17:01
pawełek w mojej hance jak zaczeło coś klekotać załamałem sie, jezdziłem po róznych warsztatach gdzie cwaniakowali ze mają pojęcie o tym co robią regulowali zawory, polonizowali brali pieniądze a silnik klekotał jak diesel,. zaczołem czytac wszystkie posty i odpowiedzi z których nic się nie dowiedziałem,bo większość znawców tej marki tez nie ma pojęcia co pisze-" bez urazy dla mniejszości" wkoncu trafiłem do naprawde dobrego mechanika,., rozebrał małe co nie co i okazało sie ze klekoczący dzwiek dochodzi z mocno zuzytego wałka rozrzadu i wyrobionej klawiaturki.. kupiłem graty od kolesia który akurat miał bryczke po dzwonie"" szkoda bo ładna była"" i teraz jest wszystko tak jak być powinno.,., tak ze ja polecam klucz 10 i 13 troszke chęci,zaparcia i autko bedziesz miał jak nowe,. :wink:

pawelek
29-05-06, 17:09
No lepiej żeby to nie było to .... :shock:

jjack
05-06-06, 07:38
pawełek w mojej hance jak zaczeło coś klekotać załamałem sie, jezdziłem po róznych warsztatach gdzie cwaniakowali ze mają pojęcie o tym co robią regulowali zawory, polonizowali brali pieniądze a silnik klekotał jak diesel,. zaczołem czytac wszystkie posty i odpowiedzi z których nic się nie dowiedziałem,bo większość znawców tej marki tez nie ma pojęcia co pisze-" bez urazy dla mniejszości" wkoncu trafiłem do naprawde dobrego mechanika,., rozebrał małe co nie co i okazało sie ze klekoczący dzwiek dochodzi z mocno zuzytego wałka rozrzadu i wyrobionej klawiaturki.. kupiłem graty od kolesia który akurat miał bryczke po dzwonie"" szkoda bo ładna była"" i teraz jest wszystko tak jak być powinno.,., tak ze ja polecam klucz 10 i 13 troszke chęci,zaparcia i autko bedziesz miał jak nowe,. :wink:

mam chyba podobny problem napisz co dokładnie wymieniłeś i jaki koszt tej zabawy
dzieki pozdrawiam

pawelek
05-06-06, 08:17
Pierwsze co zrobię to poczekam na wypłatę :D
Za radą Bonifacego i jogal'a wyreguluję zawory - zobaczymy czy to coś da.
No nie wspominając o "ćwierkoczącym" alternatorze :?, o którym nie pisałem.
Szlag mnie już trafia :evil:
Ale autka nie zamieniłbym na nic innego :grin: 8)

jjack
05-06-06, 08:46
aha i jeszcze jedno pytanie, czy po zdjęciu pokrywy zaworów mozna w jakiś sposób samemu zdiagnozować zużycie wałka i klawiru??

LAJKONIK
05-06-06, 18:46
Pierwsze co zrob to wyreguluj zawory i sprawdź krzywki na wałku rozrządu,widać zużycie jeśli są bardzo zniszczone to regulacja pomoże na chwilkę,a czekać cię będie wymiana lub regeneracja.Ja mam to już za sobą.Pozdro.

jjack
06-06-06, 07:11
zawory sprawadzałem wszystko jest ok , sory za dociekliwe pytania ale jęsli wiecie to napiszcie jak ocenić czy krzywka jest zjechana , czy są widoczne są jakieś rysy wgłębienia czy coś?

pawelek
06-06-06, 07:20
Skoro pytasz to pewnie nie ominie cię wizyta u mechaniora :wink:
I ile cię skasowali za regulację zaworów czy robiłeś sam :?:

LAJKONIK
06-06-06, 08:09
Na wałku rozrządu widać rysy i wgłębienia,zaokrąglenia krzywki mogą być ścięte.Krzywki nie są rowne.Jak mi się uda prześle Ci zdjęcie.

jjack
06-06-06, 11:09
zaworki sam sprawdziłem bez przesady aż takim młotem to nie jestem
jesli udało by sie umieścić foto było by super
pozdrawiam

LAJKONIK
16-06-06, 19:22
sorki ale wałek ma taką płaszczyznę że odbija się światło i nie widać zużycia.Pozdro.

Kondzik
28-06-06, 19:54
---------------------------------LAIK-----------------------------------------------------------------Po 8 tys. miałem to samo.Klekotała niemiłosiernie. Wymiana paska rozrządu, napinacza.Ale po pierwsze PRIMO:niech ci sprawdzą układ wydechowy. Pospawali bracie i jest bajka.

pawelek
28-06-06, 20:30
Fakt - wymieniłem wszystkie rury, tłumiki, wyciąłem kata :? bo niestety
był już martwy.
Jest głośno ale i autko inaczej chodzi i stało się troszkę żywsze.
Minus - jak napisałem hałas.