Zobacz pełną wersję : jak wyjac i wlozyc polos w skrzynie
michal11221
08-10-09, 23:10
Witam pilne!!!chcialem dzis wymienic oslone przegubu i wszystko poszlo dobrze oprocz tego ze polos chyba wyszla mi ze skrzyni bo jakos krzywo sie kreci i nieiwiem teraz chyba musze zdjac ta oslone druga i ja jakos wlozyc ...wiec tu moje pierwsze pytanie jak wlozyc polos w skrzynie ...a drugie to to ze podczas czyszczenia przegubu wylecialy mi te kulki i obrocilo sie to cos z tymi frezami w srodku co sie nabija na polos i niewiem jak to bylo wiec mowie zaloze na polos i zobacze tak i tak i jak bedzie pasowac no i jak zalozylem na sprobowanie tak nie moge teraz zdjac i nadal niewiem ktora strona to wlozyc...no i chyba musze wlasnie i tak wyjac polos ze skrzyni calkowicie i wlozyc w imadlo i dopiero wybic teraz ten przegub...i tu kolejne pytania...czy ze skrzyni nie wyleci mi zaden olej??czy da mi ktos fote ktora strona ma to wejsc na polos zebym juz nie kombinowal...a i jak teraz wlozyc te kulki z powrotem da sie????pomozcie mi prosze
Takiej operacji jeszcze nie przeprowadzałem, ale jedno wiem na pewno - jak wyciągniesz to olej leje sie ostro.
siemens_15
09-10-09, 00:45
Takiej operacji jeszcze nie przeprowadzałem, ale jedno wiem na pewno - jak wyciągniesz to olej leje sie ostro.
ostatnio wyciągałem półoś ze skrzyni i żaden olej nie leciał
ostatnio wyciągałem półoś ze skrzyni i żaden olej nie leciał
Dokładnie. Dopóki auto jest w miare prosto olej nie leci po wyjęciu półosi.
Musiałbyś skrzynie sporo przechylić na bok, żeby olej leciał.
Witam pilne!!!chcialem dzis wymienic oslone przegubu i wszystko poszlo dobrze oprocz tego ze polos chyba wyszla mi ze skrzyni bo jakos krzywo sie kreci i nieiwiem teraz chyba musze zdjac ta oslone druga i ja jakos wlozyc ...wiec tu moje pierwsze pytanie jak wlozyc polos w skrzynie ...a drugie to to ze podczas czyszczenia przegubu wylecialy mi te kulki i obrocilo sie to cos z tymi frezami w srodku co sie nabija na polos i niewiem jak to bylo wiec mowie zaloze na polos i zobacze tak i tak i jak bedzie pasowac no i jak zalozylem na sprobowanie tak nie moge teraz zdjac i nadal niewiem ktora strona to wlozyc...no i chyba musze wlasnie i tak wyjac polos ze skrzyni calkowicie i wlozyc w imadlo i dopiero wybic teraz ten przegub...i tu kolejne pytania...czy ze skrzyni nie wyleci mi zaden olej??czy da mi ktos fote ktora strona ma to wejsc na polos zebym juz nie kombinowal...a i jak teraz wlozyc te kulki z powrotem da sie????pomozcie mi prosze
Co do wyjęcia i wkładania półosi oraz przegubu, to kolega to młotkiem montował? Przecież w przegubie wewnętrznym musi lekko się przesuwać trójnik z łożyskami w kielichu. A i sam kielich jak się wkłada w skrzynie to trzeba z wyczuciem i jak nie idzie to należy troche poprzekręcać, żeby zgrać zęby wieloklinu.
marcocivic1
09-10-09, 09:52
Osobiscie nie przerabialem tych kulek ale z tego co sie orientuje to nie da sie włozyc tego.Pozostaje ci chyba kupno przegubu. Sprobowac mozesz:)
maniak2007
09-10-09, 12:16
a i jak teraz wlozyc te kulki z powrotem da sie???
da się:)
polos chyba wyszla mi ze skrzyni
musisz zdjąć opaskę zaciskową od osłony przegubu wewnętrznego zsunąć osłonę i ostrożnie zdjąć lub założyć połoś na swoje miejsce ale muisz uważać bo jeżeli wcześniej ci wyskoczyła / co powinno być widać / nienaturalne naciągnięcie osłony przegubu/ to mają tendencję do spadania te okrągłe pierścienie/ nie znam fachowej nazwy/ i trzeba je założyć spowrotem.
Takiej operacji jeszcze nie przeprowadzałem, ale jedno wiem na pewno - jak wyciągniesz to olej leje sie ostrojeżeli wyciągnąłby całą półoś razem z przegubem wewnętrznym w inym wypadku nic się nie wyleje.
pzdr
Nawet jak cały przegub wewnętrzny wyciągasz to nic się nie leje. Zmieniałem obie półośki (wyjmując całe ze skrzyni) z wersji bez ABS na takie z ABS i nic się nie wylało. Nie można tylko zbyt wysoko auta z jednej strony podnosić, żeby się skrzynia mocno nie przechyliła na bok.
michal11221
09-10-09, 20:45
juz zrobione po 4 godzinach ogarnalem temat:)polos wyskoczyla i trzymala sie na gumie!!!na tej w ktorej jest krzyzak...
najwiecej *****... bylo z nim nie moglem go nijak wlozyc....z wybiciem przegubu tez bylo ostro ale w koncu se udalo no i kolki wlozyc niewiem jak bylo bo wujaszek to robil ale po niecalej godzince wszystkie byly juz na swoim miejscu ....wiec wszystko sie da:)