Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : D13B2 + LPG z komputerem

chamartin
08-10-09, 08:40
Witam.
Czy ktos bylby w stanie mi powiedziec co moze byc nie tak z moim autkiem? Sytuacja wyglada nastepujaco:
-mam zalozona instalacje 1 generacji, ale w zwiazku z tym, ze nie miala ona komputera i silniczka krokowego to palila dobrze albo na niskich albo na wysokich obrotach (to zalezalo jak mu sie pokretlo na rurze wkrecilo) ALE JECHAL a przelaczanie z benzyny na gaz przy cieplym silniku odbywalo sie bezproblemowo.
-wczoraj postanowilem zalozyc do tego komputer (oczywiscie ta sama firma to robila bo sam nie chcialem), jak wracalem z wroclawia na gazie to jechal super - o niebo lepiej niz bez komputera - dzis rano jak odpalilem autko na benzynce i chcialem sie przelaczyc na gaz (najpierw bylo wypalanie paliwa z gaznika) to w momencie gdy juz wlaczylem ten gaz to mi sie zamulil, zabulgotal i nie chcial jechac. Stanelem w miejscu, odpalalem go na gazie dodajac gazu, ale bulgotal i obroty jak dochodzily do 1500rpm to spadaly do 500 i tak w kolko i ciagle bulgotal.

CO TO KURDE MOZE BYC skoro wczoraj jechal super, a dzisiaj taki zonk!?!?!?

yautja
08-10-09, 10:07
Znaczy jak to masz zrobione? Masz komputer i silniczek krokowy na wężu od gazu (czyli prawie instalację II generacji) przy gaźniku? Nie jestem pewien ale to chyba nie jest do końca możliwe. Jak ja chciałem takie coś zrobić, to wszyscy "fachmani" twierdzili, że przy gaźniku się nie da tak zrobić.
Opisz jak to masz zrobione.
Co do gaśnięcia, to może być wszystko ;) Może niedogrzany parownik i zbyt uboga mieszanka?

chamartin
08-10-09, 10:20
no tak jak mowisz, mam na gazniku zalozony komputer silniczkiem krokowym na wezu czyli prawie 2 gen.
mi fachmani doradzali takie rozwiazanie od poczatku...
mieszanka chyba nie moze byc zbyt uboga, bo przeciez wczoraj jechalem prawie 200km na gazie i autko hulalo jak ja pierdziu...
ale tak wogole to ten silniczek tylko gaz reguluje wiec nie powinno byc problemu...

yautja
08-10-09, 11:40
Chodziło mi o to, że jeśli przełączasz na gaz ręcznie i silnik (a co za tym idzie i parownik) nie jest wystarczająco rozgrzany, to nie dostaje dość gazu. komputer próbuje to zniwelować odkręcając silniczek na maksimum ale gaz nie leci w takiej ilości, jaka jest potrzebna bo membrany są za sztywne i mieszanka jest zbyt uboga. To takie gdybanie.

A napisz mi jeszcze na jakim komputerze masz to zrobione, że masz centralkę od I generacji? Bo sam chciałem coś takiego zrobić ale nikt się tego nie chciał podjąć, bo to podobno niemożliwe....

chamartin
08-10-09, 13:09
komputer brc just junior
teraz koels patrzyl na to i powiedzial ze to jest zle ustawione prawdopodobnie i mam nadzieje ze niebawem to ustawimy, musimy dostac tylko interfejs bo soft juz mam do justa