Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Probolem z głosnikami

doogson
07-10-09, 21:22
witam mam problem z głosnikami, szukałem na forum ale nie znalazłem podobnego problemu wiec postanowiłem napisac byc może komus uda sie mi pomóć
sytuacja wygląda tak:
miałem sobie radio jvc dostałem je w prezencie nie znam dokładnego modelu ale jest to jeden z tych modeli jvc w granicach 200-300zł moc 4x50 zakupiłem do tego do tyłu głosniki elipsy blaupunkta które zamontowałem na tylnej półce moc muzyczna 240 moc nominalna 50
po pewnym czasie stwierdziłem ze głosniki z tyłu mi nie wystarczają , postanowiłem więc zakupic jakis dobry zestawik na przód , wybór padł na zestaw helix 62.1 po dokładnym przewertowaniu forum były to najczęściej polecane głośniki
i teraz moje wielke zdziwienie po podłączeniu tych głosników okazało się że jest jedna wielka lipa
nie moge głosniej słuchac muzyki ponieważ głosniki strasznie trzeszczą jak tylko próbuję podgłosnic to słychać w głośnikach trzaski i nie da się słuchac muzyki, trzaski też słychac gdy muzyka gra ciszej tylko ze nie są wtedy tak dokuczliwe bo jest ciszej;)
na dzien dzisiejszy sytuacja wygląda tak że mam przyciszone głośniki z przodu a głośniej ustawiony tył bo po prostu te helixy z przodu tak trzesczą ze się nie da słuchać muzyki, oczywiscie elipsy blaupunkta z tyłu grają czysto.
i teraz moje pytanie , bo nie wierzę żebym kupił szajs w koncu nie czytałem złej opini na temat helixów ,
proszę o jakies sugestie czemu głosniki nie graja czysto tylko słychać trzaski, i to zarówno w wooferze jak i w tweeterach, sprawdzałem 10 razy podłączenie i wszystko jest napewno dobrze podpięte
może ktoś mi powiedzieć gdzie może tkwić problem ??
sytuacja jest o tyle zła ze w mojej okolicy nie ma serwisu car audio z prawdziwego zdarzenia więc nie bardzo mam gdzie się udac po pomoc

Son - Goku
07-10-09, 21:36
teraz moje pytanie , bo nie wierzę żebym kupił szajs w koncu nie czytałem złej opini na temat helixów

Szajs nie kupiłeś.

Może spróbuj taki motyw, sprawdz te przednie jak grają zamiast tylnych głośników.

Coś mi się wydaje że radio jest winą.

Ja miałem tak i mam. Jeżeli dasz dość sporo basu to głośniki nawet na 50% mocy nie grają ładnie, ale raczej to nie w tym problem u Ciebie.

doogson
07-10-09, 21:41
testowałem z basami i bez basów , wszystkie mozliwe ustawienia, wyciszałem tylne głosniki , moze rzeczywiście spróbuję je przepiąc do tyłu bo sam już nie wiem, też stwierdziłem ze może to być wina radia ale muszę być pewien zanim wydam hajs na droższe i okaże się że nie pomogło

Son - Goku
07-10-09, 21:59
moze rzeczywiście spróbuję je przepiąc do tyłu

Sprawdz. Bynajmniej bedziesz miał pewność,że coś z radiem czy nie.

doogson
07-10-09, 22:07
a ma ktos jeszcze jakieś inne sugestie co może być przyczyną??

dzialos82
08-10-09, 13:30
...sprawdz jeszcze pod jakimś niewielkim wzmacniaczem..moim zdaniem helixom brakuje mocy

doogson
08-10-09, 14:05
wyczytałem dzisiaj że to że na radiu pisze ze ma 4x50 to mogę sobie miedzy bajki włożyć i ponoc maks mają 4x13w , więc mysle ze problem lezy po stronie gównianego radia jvc ale poczytam jeszcze na ten temat i potestuję dzisiaj

ppm702
08-10-09, 14:11
jak chcesz to będę w przyszłym tygodniu w Mielcu, więc jak podjedziesz to możemy spróbować poszukać przyczyny takiego stanu rzeczy

doogson
08-10-09, 14:29
no tylko że ja pracuję od 9 do 17 i nie mam się jak w tygodniu urwac z pracy
a zaczynam się zagłębiać w temat car audio i znalazłem takie możliwe problemy:
radio -za słabe
kable- są oryginały czytałem że warto przeciągnąc nowe grubsze
brak mat tłumiących ale to nie ma raczej wpływu na te trzaski w głosnikach

ppm702
08-10-09, 16:11
dla mnie nie będzie problemu bo będę siedział wieczorami w hotelu. I będę co najmniej 2-3 dni

doogson
19-10-09, 21:10
sytuacja jest taka: juz niby wszystko ustawiłem pogrzebałem troche przy radiu i znalazłem optymalne ustawienia, grało miodzio, odpaliłem silnik zapaliłem swiatła i o zgrozo !! potworne trzaski bez względu na to z jaką głośnościa słucham muzy, wychodzi na to teraz że tylko przy zapalonym samochodzie są te trzaski , jakies sugestie co to może być??

Son - Goku
20-10-09, 11:35
hmmm,może jakieś przebicie masz kablami??

elton_26
20-10-09, 21:45
To może być wina przewodów lecz jest mało prawdopodobne by nie były ekranowane...skoro te głośniki z tyłu grają dobrze sprawdz je na tych samych przewodach co do wytłumienia to jest obowiazkowe by w ogóle ten przód zaczoł grać!

lyko
20-10-09, 22:04
ja tez nie dawno wymienilaem cały sprzet w swojej hondce kupilem radio blaupunkta 4*50W ze sredniej półki do tego głosniki jajka o mocy 55W w RMS na tył i gtx o mocu 40W na przód.Jakosc i czystosć dzwieku była o.k.ale basu ZERO.Dokupilem jeszcze wzmacniacz Podłączylem i teraz graja jak marzenie.

doogson
20-10-09, 22:11
testowałem na różne sposoby jutro będę podłączał inne radio , w planach mam zakupienie radia alpine serii ida prawdopodomnia ida x301 do tego wzmak + skrzynia basowa i mysle ze w koncu to zacznie grac bo narazie to bida jest straszna :(
a myslałem ze tanim kosztem zrobie ca

elton_26
21-10-09, 22:37
Może rzeczywiście problem leży po stronie radia...zaczynając zabawe z car audio powinieneś przedewszystkim skupić sie na jednostce sterującej dobrej klasy oraz dobrze zamontowanym przodzie dopiero potem myśleć o jakiejś sensownej skrzyni napędzanej dobrym wzmakiem
Jak ma być ''względnie''tanio to poszukaj sprawdzonych używek,poczytaj sobie troche na ten temat i jesli masz troche zdolności manualnych koniecznie wytłum drzwi.