Zobacz pełną wersję : interfejs
witam kto wie jaki interfejs do 4gr zwtykem obd0 pozdro
Witam
Ja mam u siebie w CRX 2gen tez OBD0 i nie masz fabrycznie mozliwosci podlaczenia jakiegokolwiek fejsa. Na ECU jest czerwona dioda LED, ktora poprzez kody błyskowe wskazuje Ci jaki masz błąd. O istnieniu jakiegoś błędu informuję Cie także pomarańczowa kontrolka ENGINE na tablicy wskaźników.
Nie wprowadzaj w błąd. Nie o wszystkich błędach informuje kontrolka check engine. Tylko o tych istotnych do prawidłowej pracy silnika.
Pod tym linkiem masz dokładnie opisaną procedurę zczytywania błędów w naszych 4 generacjach:
http://civic4g.pl/faq/kodyecu.html
Pozdrawiam
NO to ja Ci powiem, ze mialem juz kilkanaście błedów i zawsze o istnieniu jakiego kolwiek byłęm informowany swieceniem checka. Np. taki błąd nr. 17 ma sie nijak do prawidłowego działania silnika, a pomaranczowa lampka sie zaswieca.
Nie chce wszczynac kłótni, ale to Ty chyba nie masz racji.
ps. Kody błedów i ich diagnostyka w 4g jest niemal taka sama jak w crx 2gen w wersji bez zmiennych faz rozrządu -
kody błyskowe.
Zwykle fakt zaistnienia problemu z komputerem zostaje pokazany na desce rozdzielczej - zapala się żółta kontrolka "Check Engine". Będzie się świecić do wyłączenia silnika, później zostaje zapisany kod do pamięci, a komputer przechodzi w tryb awaryjny - nie tyczy się wszystkich błędów.
Myślę, że to wystarczy. Jeżeli nie to zapraszam do Zabrza, będziesz mógł na własne oczy zobaczyć, czy ZAWSZE przy wszystkich błędach zapala się CHECK. To, że tobie się jak na razie zapalał, nie oznacza, że będzie się zapalał zawsze - bo raczej nie miałeś wszystkich możliwych błędów czyż nie?
Podczas pierwszego wystąpienia błedu niezwiązanego bezpośrednio z pracą silnika ZAPALA SIĘ check. Potem zostaje zapisany do pamięci ECU i błyska dioda. Każdy poważny dla silnika błąd jest sygnalizowany palącym sie checkiem.