Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Drgająca tylna półka

Arek1980
06-10-09, 22:05
Panowie jak sobie z tym poradzić? Półka drga na nierownej nawierzchni, dziurach,itp czyli wlasciwie na naszych drogac prawie caly czas.
Probowalem podlepiać filcowymi podkładkami ale to nic nie daje.
Pewnie obciążenie jej daloby rezultat, ale czesto sie otwiera bagażnik wiec by spadało, chyba ze od spodu półki cos zamontowac cos ciezszego zeby nie skakala?

Ktos to jakos rozwiazal?

hariusz
06-10-09, 23:21
Ja myślałem żeby te gumowe przyciski jakoś pogrubić bo mam to samo, ma ktoś jakiś sprawdzony patent?

czara
07-10-09, 08:02
trzeba przesunąć zamek klapy bagażnika w dół ( ale nie ten w klapie tylko ten na dole sam zaczep zamka ) wtedy klapa bardziej dociśnie półkę i nie będzie latać.

crash
07-10-09, 11:33
i najlepiej rozporke na tyl co by buda sie nie giela:D

Son - Goku
07-10-09, 15:53
obciążyć jakąś maskotką :D

mirasek
07-10-09, 18:13
Można wrzucić jakieś elipsy 6/9 w tą półke, tym bardziej że seryjne głośniczki nie grają, i przy okazji ją usztywnić. Można próbować powyklejać plastiki tam gdzie leży półka jakimiś uszczelkami, np. do okien. Można obniżyć zaczep zamka klapy ale to sprawdzi sie tylko jak kalpa jest faktycznie za wysoko, inaczej może przestać sie zamykać.

brak.loginu87
07-10-09, 21:06
To musi być za wysoki zamek (chyba że w pupe dostała) bo u mnie na dziurach nic nie hałasuje (wersja po lifcie)

czara
08-10-09, 07:50
mi wcześniej polka latała jak szalona mimo ze miałem dwa bardzo ciężkie głośniki w polce i obniżony zamek bagażnika, pólka była delikatnie popękana na rogach ale nie chciało mi sie wierzyć ze przez taki ******* może tak hałasować , po wymianie polki na cała (nie popękana) jest cichutko i nic nie lata.

zed
08-10-09, 11:55
Zalozyc wytarczajaco duzy subwoofer zeby docisk byl ;):D

A tak na serio to

Można wrzucić jakieś elipsy 6/9 w tą półke, tym bardziej że seryjne głośniczki nie grają, i przy okazji ją usztywnić. Można próbować powyklejać plastiki tam gdzie leży półka jakimiś uszczelkami, np. do okien. Można obniżyć zaczep zamka klapy ale to sprawdzi sie tylko jak kalpa jest faktycznie za wysoko, inaczej może przestać sie zamykać.

Mialem zalozone elipsy tyl plus solidna plyte skrecona z polka+uszczelki na plastikach na ktorych opierala sie polka i bylo ok bez grzebania przy zamku Pzdr

skolopendra
08-10-09, 12:08
owinąć taśmą izolacyjną zaczepy i mocno wcisnąć

Arek1980
08-10-09, 20:56
owinąć taśmą izolacyjną zaczepy i mocno wcisnąć

Hmm, ale mi ta polka w zaczepy ciasno wchodzi i tam luzu nie ma.
Jutro sprobuje z tym zamkiem.
Kurcze podlepialem 2-3 takiei filcowe podkladki w miejscach gdzie sa te czarne gumowe gumki i to nic nie dawalo, wiec nie wiem czy jakas uszczelka pomoze.
Dodam ze jeszcze 3 miesiace temu byla cisza z tylu :confused:

czara
09-10-09, 07:27
sprawdź dobrze na rogach czy nie jest gdzieś popękana polka..

Slawkowski
09-10-09, 07:48
mi wcześniej polka latała jak szalona
...

pólka była delikatnie popękana na rogach ale nie chciało mi sie wierzyć ze przez taki ******* może tak hałasować , po wymianie polki na cała (nie popękana) jest cichutko i nic nie lata.

dokladnie tak samo jak u mnie.

SwietaWWL
09-10-09, 21:51
hehe za głośno muzy słuchasz xD wiem coś o tym :D

może w miejsca gdzie odstaje podłóż gąbkę lub coś co usztywni ale nie będzie wydawać dźwięku.
miałam taki przypadek, ale po usztywnieniu gąbką ciszaaaa :D

Arek1980
11-10-09, 20:45
Pólka jest pęknięta po obu stronach, to sa takie 1cm pekniecie na bocznych krawedziach. Ale wg mnie to nie to, bo i tak ciasno to siedzi i nie jest niz luzne. A jak jade to po prostu w lusterku wstecznym widze jak srodkowa czesc podskakuje.
Zastanawiam sie czy nie jest cos nie tak z ta guma ktora jest przytwierdzona do klapy na calej szerokosci i ktorej zadaniem jest po zamknieciu klapy dociskanie polki. Ta guma jakas dziwna jest, wiotka, miekka, i pusta w srodku. Moze tam trzeba cos pokombinowac...

mirasek
11-10-09, 22:34
W tą gume na klapie mam włożoną i przyklejoną sztywną gumową rurke, przez co całość mniej sie ugina i lepiej dociska półkę.

marhyl
12-10-09, 07:43
Pólka jest pęknięta po obu stronach, to sa takie 1cm pekniecie na bocznych krawedziach. Ale wg mnie to nie to, bo i tak ciasno to siedzi i nie jest niz luzne. A jak jade to po prostu w lusterku wstecznym widze jak srodkowa czesc podskakuje.

na 100 procent to te pękniecia.u mnie był spokój i teraz zaczeła skakać bo popękało przy listwie z zaczepami.fakt iż mam na półce dwa dość duże głośniki i one też robią swoje.

troop
14-10-09, 10:27
ja u siebie myślałem, że to półka a się okazało że to mocowanie tablicy rejestracyjnej :(

Arek1980
27-10-09, 08:19
Panowie doszedlem do wniosku ze problemem jest ta guma przytwierdzona od wewnatrz do tylnej klapy, ktorej zadaniem po zamknieciu bagaznika powinno byc docisniecie polki zeby nie skakala.
U mnie ta guma jest pusta w srodku i zbyt latwo sie poddaje, wiec pewnie nie dociska polki jak trzeba.
Wydaje mi sie ze trzeba by do tej gumy wlozyc cos do srodka zeby bardziej dociskala polke.
Jakies pomysly?
:)

MikeFoto
27-10-09, 12:33
Panowie doszedlem do wniosku ze problemem jest ta guma przytwierdzona od wewnatrz do tylnej klapy, ktorej zadaniem po zamknieciu bagaznika powinno byc docisniecie polki zeby nie skakala.
U mnie ta guma jest pusta w srodku i zbyt latwo sie poddaje, wiec pewnie nie dociska polki jak trzeba.
Wydaje mi sie ze trzeba by do tej gumy wlozyc cos do srodka zeby bardziej dociskala polke.
Jakies pomysly?
:)

Arku, 4 posty w górę - rozwiązanie zaproponowane przez mirasek.....próbowałeś?

Arek1980
27-10-09, 16:38
UPS :)

Jakos mi to umknelo. Czyli trzeba cos wykombinowac z ta guma.
Ale gdzie tu kupic gumowa rurke ktora podpasuje,hmm.
No nic, cos wymysle i dam znac:)

czara
28-10-09, 07:53
obetnij trochę węza ogrodowego :D

Mati_1979
28-10-09, 08:32
obetnij trochę węza ogrodowego
Najlepiej sąsiadowi :D:D
U mnie przy ruszaniu z tyłu słychać jakby guma o gumę się otarła taki niski pisk. muszę raz wsiąść do tyłu i podczas jazdy sprawdzić (może coś w zawieszeniu jedyne co mam uszkodzone to tylne cukierki reszta nowa), a z półką jak na razie mam spokój:):)

brak.loginu87
28-10-09, 10:26
Niepotrzebnie napisałem (pomyliłem się), proszę moderatora o usunięcie tego posta.