PDA

Zobacz pełn± wersję : Pod¶wietlenie padło...

ForestG
06-10-09, 10:37
Witam wszystkich. Wczoraj przy próbie instalacji dodatkowego o¶wietlenia w bagażniku(kolejne dwie listwy diodowe w sumie 3) zgodnie z teori± że je¶li tylko co¶ może się spierdzielić to się spierdzieli na rozdartej koluszle termokurczliwej zwarły się kable. Efekt taki że całe pod¶wietlenie bagażnika oraz lampka do czytania padły. Stwierdziłem że to musi być bezpiecznik i pewno jaki¶ nisko amperowy ale po ciemaku to se nie posprawdzałem. Pomy¶lałem że się prze¶pie z problememdzi¶ przejrzałem schematy skrzynek bezpieczników i nie zauważyłem by był jaki¶ wydzielony na ¶wiatła pod¶wietlenia. Jak wróce z uczelni to się przejde z próbnikiem i voltomierzem spróbuje co¶ wymodzić ale je¶li kto¶ miał podobny problem proszę o wskazówki jak nie to zostanie mi metoda cepa dużo odkręcania sprawdzania i skręcania. Pomóżcie ten problem nie dał mi spać...:(

raq22100
06-10-09, 12:18
Ale w końcu w czym ten problem? Wymiana bezpiecznika i po sprawie.

ForestG
06-10-09, 19:28
No tak wymiana bezpiecznika ale rze¶ mi powiedział sam o tym napisałem pytanie który to jest? Interior light(podsufitka) jest cały...

SPUTNIK1957
06-10-09, 22:51
Gdyby mi się to zdarzyło a niedostałbym informacji który to jest to poprostu wziołbym próbnik żarówkowy i sprawdził kazdy bezpiecznik, na ogól w bezpiecznikach z czoła zostaj± niezatopione te 2 piny, jezeli na którym¶ bezp, zaswieciło by na jednym pinie a na drugim już nie to znaczy że to jest ten bezpiecznik, - operacja nieskomplikowana i łatwa do przeprowadzenia

Marecki
06-10-09, 23:26
No ale po co Ci jakie¶ próbniki i voltomierze? Też nie rozumiem problemu. Sprawdzasz każdy jeden i po sprawie...
To już zalatuje lenistwem.

ForestG
06-10-09, 23:35
Spustnik tak wła¶nie zrobiłem tyle że bepiecznik jest cały boję się żeby gdzie indziej się nie zwarło dzi¶ tego nie rozwi±załem. Ale jak bezpieznik caly a nie ma napięcia to po nitce do kłębka znajdę gdzie jest przerwa...

Son - Goku
07-10-09, 03:24
przedzwoń miernikiem (ohm) czy przej¶cie jest miedzy bezpiecznikiem a np. lampk± bagaznika.

Bynajmniej będziesz spał lepiej,gdyż wiedzieć będziesz,że przewody s± ok.

ForestG
13-10-09, 19:59
Problem rozwi±zany najadłem się strachu że instalacja się zjarała a problemem był bezpiecznik który się nie przepalił a nie przewodził dobre czary k±piel nóżek w wytrawiaczu nie pomogła do końca ale nówka sztuka okazała się niezawodna. Mowa o wspomnianym już bezpieczniku interior light 7.5 A Także goku niedługo dostaniesz zdjęcia pod¶wietlenia a w nagrode że się naczekałe¶ dołoże Ci zdjęcia zegarów:)

Son - Goku
13-10-09, 21:48
Problem rozwi±zany najadłem się strachu że instalacja się zjarała a problemem był bezpiecznik który się nie przepalił a nie przewodził dobre czary k±piel nóżek w wytrawiaczu nie pomogła do końca ale nówka sztuka okazała się niezawodna. Mowa o wspomnianym już bezpieczniku interior light 7.5 A Także goku niedługo dostaniesz zdjęcia pod¶wietlenia a w nagrode że się naczekałe¶ dołoże Ci zdjęcia zegarów

Ulalaaa ^^

(daj znać gdzie, bo już zapomiałem w którym to temacie było ^^ )

PoZdRo.

ForestG
18-10-09, 23:19
Zdjęcia będ± zaraz w temacie zmiana pod¶wietlenia zegarów:)