PDA

Zobacz pełną wersję : Nowy tłumnik i "pierdzi"

wojciecho87
05-10-09, 20:51
Witam Serdecznie.
Jestem szczęśliwym użytkownikiem Hondy Civic z 98r. Miałem jeszcze niedawno sportowy tłumnik, który nie bardzo przypadł mi do gustu. Postanowiłem go wymienić na nowy standardowy. Po wymianie okazało się, że między 2,5tyś a 3tyś obrotów powstaje rezonans, który nie podoba mi się bo jest głośny i wkurzający. :( (Zaznaczę, że przy wymianie tłumnika na nowy okazało się, że poprzedni właściciel wyciął katalizator - czyli brak...) Nie wiem czym spowodowany jest taki rezonans :( Co prawda jest i tak o połowę ciszej niż z tamtym sportowym wydechem ale te "pierdzenie" mnie denerwuje. Aaa dodam, że ze wcześniejszym tłumnikiem także towarzyszyło to pierdzenie :( Co zrobić? Może ktoś miał podobny problem? Bardzo proszę o pomoc, z góry dziękuję i pozdrawiam! ;)

czara
06-10-09, 08:14
pewnie nie szukałeś na forum odpowiedzi na to pytanie z opcja "szukaj" ? no dobra jest 8 rano może sie przydarzyć każdemu ;] pierdzi bo nie ma rozprężenia spalin za kolektorem wydechowym, wstaw tam jakiś tłumik przelotowy (40cm) i nie będzie pierdział, można tez wrzucić złącze elastyczne (tłumik drgań) podobno tez niweluje rezonans ale ja tego potwierdzić nie mogę bo nie stosowałem , nie daj się tylko naciągnąć na strumienice bo nie dość ze to nic nie daje to dalej będzie metaliczny pogłos wiem bo kiedyś miałem.

mickee
06-10-09, 09:00
Kolego a tak na przyszłość to najpierw poszukaj na forum, tylko postaraj się pisać po polsku. Nie ma słowa TŁUMNIK, może dlatego nie znalazłeś nic...