Zobacz pełną wersję : Kolor czarna perła czy trzeba dodatkowo lakierować??
Witam, ostatnio mojej Hani robiłem kilka zaprawek. Pomalowałem je podkładówką i sprayem nh503P (czarna perła). Mam pytanie bo obecnie kolor jest troszkę matowy czy nabierze błysku po lakierowaniu czy może ta pasta jest sama w sobie metaliczna i wystarczy wypolerować ją pastą? Proszę o pomoc
powinieneś jeszcze na lakier bazowy położyć tzw. klar czyli lakier bezbarwny
Dzięki, a po jakim czasie można kłaść ten bezbarwny lakier, i czy wcześniej można ten matowy zapolerować czy nie bardzo
Nie wiem jak duże robisz te zaprawki ale generalnie przy normalnym malowaniu to bezbarwny kładzie się bez polerowania po jakiś 20-30 minutach od położenia lakieru bazowego, bo jak za bardzo wyschnie baza to potem bezbarwny może odłazić
klar kładziesz na baze bez jej matowania bo ona jest matowa, mozesz już malowac klarem jak tylko warstwa bazy trochę podeschnie, jeśli robisz to wszystko w pomieszczeniu ogrzewanym , bo jeśli nie to przerwy muszą byc dłuższe....efekt perły uzyskujesz malując całkiem innym klarem, popytaj w sklepie z lakierami....
nie zapomnij zmatować troszkę wiekszej powierzchni aby klar nie spadł po czasie.
po pomalowaniu znów matujemy i polerujemy