PDA

Zobacz pełną wersję : Planowany Tuning mojej Hani z 95 coupe i potrzebuje rad...

pdiablo
05-10-09, 16:20
Pierwsze co to sie przedstawie bo jestem nowy na tym forum, wiec jestem Pawel moja Hondzie mam niedlugo bo jakies 3 miesiace i troszke.

Planuje zrobic mojej Hondzi tuning wizualny jak i mechaniczny i chcialbym sie poradzic. Mam Honde Civic Coupe z 95 o ile sie nie myle to ma silnik D16Z6 ( 125 km) na dowodzie pisze 1.6 ESI E2. Przejechane ma juz 318tys. km. i spala tez olej jakies 1,5l do 2l na 1000 km. Poniewaz jest to moje pierwsze auto jestem z nim sentymentalnie przywiazany i niechialbym go zamieniac na jakies inne. I szperam juz jakies 3 tyg po necie zeby dostac jakies wizji co by z nia mozna zrobic, pomyslalem nad swapem silnika na B16A2, albo zrobienie tego silnika co mam i dolozyc jeszcze do niego turbosprezarke. Kwota jaka moge wlozyc w auto to jakies 18.000 zl. Chcialbym ja tez cala polakierowac na inny kolor i nie ukrywam ze ma troche rdzy na tylnych nadkolach, wiec do lakierowania przyjdzie jeszcze jedna reperaturka z lewej strony + szpachla z prawej, mozliwe tez ze bede musial kupic nowa maske bo moja jest troche wgnieciona.

Krotko mowiac chcialbym miec dobre osiagi okolo 200 koni moze troche wiecej jak da rade, polakierowac ja cala i pozbyc sie rdzy, inne felunie jej dac jakies 17 calowe + nowe opony, inne lampy przednie, pozbyc sie tylnego spojlera, troszke obnizyc jakies 3-4 cm. i przyciemnic szyby.

Czy myslicie ze jest to mozliwe z suma 18.000 zl.?
Gdzie moglbym to dobrze zrobic w okolicach Wroclawia lub we Wroclawiu.

Z gory Bardzo Dziekuje za pomysly i rady :)

Dodam tez ze slaby jestem narazie na motoryzacji ale sie ucze :)

ziomal007
05-10-09, 20:12
Sprzedać i kupić Itra :p albo :
- Lakier po całości to jakieś 4k.
- fela 16" to max, góra 2k
- zawias to różnie , od paru stów po 2k, zależy co . . .
- mechanika to najprościej wsadzic b18c4, wydech,dolot, skrzynia itp to jakieś 8k.
- remont tego co masz i soft da jakieś 180-200 ps za 6-7k.
A i pamiętaj o hamulcach ! :D

Gnida
06-10-09, 11:47
Nie wiem gdzie ogarniasz swap b18c4 z wydechem i dolotem za 8k albo soft turbo za 6-7 k. chyba ze robisz wszystko sam w garazu ale z tego co zauwazylem autor tematu nie ma o tym pojecia.

mroziak1
06-10-09, 14:09
to że autor nie ma o tym pojęcia nie znaczy że nie ma znajomych którzy mają...
spokojnie się zmieści w 8k.

kenny
06-10-09, 14:36
to że autor nie ma o tym pojęcia nie znaczy że nie ma znajomych którzy mają...
spokojnie się zmieści w 8k.

jakby miał to by nie pytał

proponuję poczytać temat "swap - ile to tak naprawdę kosztuje"

chedder
06-10-09, 16:09
wstaw b18c4 (silnik 6k, swap 1,5k) do tego parowa 300, kolektor 600 pozostaly wydech jakies 800. plyny, rozrzad 600.
osiagniesz ~180 kucy i bedziesz mial seryjny bardzo dobry motor, i na to wszystko wydasz okolo ~10k pln
wizualnie mozesz kupic przod lampy clear black + ambery lub angel eyes - jak sie komu podoba : koszt ~500pln
tylne lapmy to zwykle popularne red/white w wersji clear lub nie : ~400pln
maska uzywana 250, reparaturki 80 zl sztuka + malowanie i robocizna calego auta licz ~3k (4k to przesadzona cena)
w tym momencie za jakies 14k zl masz ladne i szybkie auto ktore nie skreca i nie hamuje, wiec przyjdzie czas na jakis gwint i swap hamulcy - 2,5k - w zaleznosci od swapu hamulcy kupisz felgi : 2k z oponami za jakies chinczyki.

kenny
06-10-09, 17:44
A tak w ogóle pomyśl, czy jest sens ładować ta kasę w 14 letnie auto. Tej kasy nigdy nie odzyskasz.
Ja bym sprzedał tak jak jest i kupił coś nowszego i szybszego.

sane
06-10-09, 17:47
A tak w ogóle pomyśl, czy jest sens ładować ta kasę w 14 letnie auto. Tej kasy nigdy nie odzyskasz.
Ja bym sprzedał tak jak jest i kupił coś nowszego i szybszego.

To samo pisałem, ale ktoś wykasował mojego posta :confused:

ibisz
06-10-09, 23:39
jesli to auto mu sie podoba i ma dla niego wartosc sentymentalna to warto.ja nie widze jakiej super alternatywy w tej cenie.... a tak jesli zrobi cos sam to bedzie mial pewnosc, ze jest to zrobione dobrze i kasa nie pojdzie na marne

rosiniak99
07-10-09, 07:14
jesli to auto mu sie podoba i ma dla niego wartosc sentymentalna to warto.ja nie widze jakiej super alternatywy w tej cenie.... a tak jesli zrobi cos sam to bedzie mial pewnosc, ze jest to zrobione dobrze i kasa nie pojdzie na marne
też kiedyś miałem sentyment do auta ale po tym jak wydałem kupę szmalu praktycznie w błoto powiedziałem koniec sentymentów i drugi raz taki głupi nie będę... IMO czasami trzeba spojrzeć prawdzie w oczy...

smad
07-10-09, 09:59
rosiniak99 może źle się zabrałeś za mody?

Nie po to robi się samochód, żeby zarobić na nim, a wygodniej i bezpieczniej jeździć. Chyba, że handlujesz :)

pdiablo zrób kosztorys modów jakie musisz zrobić u siebie i przeszukaj allegro co możesz mieć za 18tys. + to co dostaniesz za EJ1, będziesz wiedzieć co bardziej się opłaca, np.
EJ1 z H22 http://www.allegro.pl/item756387114_honda_civic_h22a_jdm_2_2_vtec_lepsza _niz_vti.html
Accord Type R http://www.allegro.pl/item761743176_honda_accord_type_r_2_2vtec_212km_fu ll_opcja_ideal.html
Nissan 200sx s14 http://www.allegro.pl/item764289327_nissan_200_sx_200sx_skyline_rb25det_ s14_r33.html

Wybór należy do Ciebie :)

kenny
07-10-09, 10:19
Nie po to robi się samochód, żeby zarobić na nim, a wygodniej i bezpieczniej jeździć. Chyba, że handlujesz Gdzie w moim poście zarobek widzisz?

rosiniak99
07-10-09, 10:20
pdiablo zrób kosztorys modów jakie musisz zrobić u siebie i przeszukaj allegro co możesz mieć za 18tys. + to co dostaniesz za EJ1, będziesz wiedzieć co bardziej się opłaca
właśnie to miałem na myśli
BTW ja nie modowałem tylko naprawiałem a trzeba było pogonić draństwo dołożyć i kupić lepsze niż tą kasę wwalać w remont - takie moje zdanie
Wybór i tak należy do właściciela

smad
07-10-09, 11:04
kenny sorki, miałeś na myśli wyjście na 0 ;) im więcej się zmienia w samochodzie tym więcej się straci przy sprzedaży. Cały samochód w cenie swapu...

ja nie modowałem tylko naprawiałem a trzeba było pogonić draństwo dołożyć i kupić lepsze niż tą kasę wwalać w remont
Jeżeli piszesz o d14a4 to zgadzam się z Tobą.

rosiniak99
07-10-09, 12:02
EJ1 z H22 http://www.allegro.pl/item756387114_...a_niz_vti.html
Accord Type R http://www.allegro.pl/item761743176_...cja_ideal.html
Nissan 200sx s14 http://www.allegro.pl/item764289327_...t_s14_r33.html
Nissan Skyline http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C10127597 za 18k 250KM o ile sprzedawca nie kłamie :rolleyes:

kenny
07-10-09, 12:05
Nissan Skyline http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C10127597 za 18k 250KM o ile sprzedawca nie kłamie :rolleyes:

to na serio, czy się nabijasz?

rosiniak99
07-10-09, 13:13
kolega smad utworzył listę więc dodałem swoją propozycję sory za OT

kenny
07-10-09, 13:26
chodzi oto, że skyline'y są tylko rhd i tego w Polsce normalnie nie zarejestrujesz, a przekładka to drugie tyle minimum

rosiniak99
07-10-09, 14:42
chodzi oto, że skyline'y są tylko rhd i tego w Polsce normalnie nie zarejestrujesz, a przekładka to drugie tyle minimum
no i przełożenie kiery na LHD powodowało z tego co pamiętam zubożenie o jedną turbinkę...
Sprzedawca jakoś dziwnie nie informuje o tym że to RHD bo zazwyczaj jest dopisek "Pojazd Uszkodzony"...

_Z_I_K_
07-10-09, 16:34
dla jasnosci auta ktore byly wypuszczane z kierownica tylko po prawej stronie jak skyline rejestruje sie normalnie w polsce

kenny
07-10-09, 16:36
dla jasnosci auta ktore byly wypuszczane z kierownica tylko po prawej stronie jak skyline rejestruje sie normalnie w polsce na jakiej podstawie? dostaniesz świadectwo homologacji na takie auto?

rosiniak99
07-10-09, 18:36
IMO nie ma takiej opcji żeby w Polsce przeszło RHD...

chedder
07-10-09, 19:03
jest, wystarczy sie udac do rzeczoznawcy. Z rejstracja takiego auta jest nie lada problem ale mozliwe.
Jezeli auto wystepowalo jedynie z kierownica po prawej stronie to rzeczoznawca wyda odpowiedni kwit i Pani w Wydziale Komunikacji nie ma prawa odrzucic wniosku o rejestracje auta. Co innego przebije na stacji diagnostycznej.

rosiniak99
07-10-09, 22:23
jest, wystarczy sie udac do rzeczoznawcy. Z rejstracja takiego auta jest nie lada problem ale mozliwe.
wierzyć mi się nie chce ale sprawdzę ;)

chedder
08-10-09, 02:22
http://www.racingforum.pl/Rejestracja-anglika-t46906.html

pdiablo
19-10-09, 20:52
widze ze na moim poscie cos sie dzialo jak mnie nie bylo. mialem niedawno okazje albo i nie okazje kupic Honde Civic taka jak moja tylko ze z innym silnik mianowicie : Dol Silnika od B16a2, Gora silnika od B18c6, Walki rozrzadu od B16, Kolektor dolotowy i Przepustnica od B18c6 Zaplon tez od B18c6. cale zawieszenie obnizona, kolektor wydechowy firmy Spoon 4-2-1 no i tam rozne bajery. tylko ze sprzedawca powiedzial ze silnik trzeba ustawic ( mysle ze chodzilo mu o wtryski ), jednak zdecydowalem sie nie kupowac tego auta. jak myslicie dobrze zrobilem czy jednak taki SETUP silnika jest dobry a ustawienie jego by bylo niezbyt drogie ? dodam jeszcze ze praktycznie wszystko w tym silniku bylo nowe ( tak mowil sprzedawca ) sprzeglo sportowe, lzejsze kolo zamachowe, rozrzad i rolki, tloki sportowe itp itd.