PDA

Zobacz pełn± wersję : wymiana silnika z 1,5 na 1,6 i palenie oleju

sosna
22-05-06, 23:05
Witam,
Mam problem, tzn. czy podpasuje mi silnik z civica z 1991 1.6 (nie jest to ani DOHC ani V-TEC) do coupe '95, gdzie seryjnie jest motor 1,5. Oba silniki gabarytami wygl±daj± na takie same tylko nie mam komputera od 1,6 i ciekawi mnie czy bedzie normalnie dzialal na osprzecie od mojego seryjnego, tzn.1,5 ????
Silnik chcem zmienic z bardzo prostego powodu, tzn. bierze mi olej (nie mało bo 1l na 1000km). Uszczelniacze już zmieniłem i nie ma żadnej poprawy. Więc pozostaje wymiana pier¶cieni. Mechanik mi powiedział, że za sam± robocizne chce 400 zł. +uszczelka, pier¶cienie... Nie wiem czy opłaca mi się to robić i czy wymiana pier¶cieni pomoże????

Pozdrawiam

Rikoo
22-05-06, 23:08
jak uzyjesz opcji szukaj to znajdziesz odpowiedzi na swoje pytanie

rAku*
22-05-06, 23:17
Pasowac bedzie ale raczej musisz miec wszystko od tego d16, komp to napewno.

LIO
22-05-06, 23:45
dużo rzeĽby
silnik z 91 roku bedzie mial elektryke OBD-0 a w coupe masz OBD-1
musisz przerabaiac, albo przekladac cala wi±zke silnikow± i wewnętrzna auta. Do tego skrzynia w tym 1.6 bedzie miala sprzeglo na linki, a w coupe masz wspomagane hydrauliczniem, rzeĽba.
zrobic mozna, ale chyba nie warto

rAku*
23-05-06, 00:09
Moim zdaniem chyba nie ma sensu, bo przyrost mocy bedzie nie duzy bo to wkoncu zwylkly 1.6.
Lepiej i napewno wygodniej bedzie wrzucenie glownicy i innych bajerow z6 do tego co masz.