Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Wibracje...

PaĆko$
04-10-09, 20:54
Ostatnie dni deszczowe i lisice na drodze byly nieszczeliwe dla mnie....przy nie duzej predkosci wchodzac w zakret zarzucilo dupka na kraweznik, rant felgi nieco starty, opona wyglada natomiast elegancko, martwi mnie jednak odglos z tamtej strony od czasu uderzenia o kraweznik....slychac tak jakby wibracje delikatne...juz od 40km/h mozna to usylszec...im szybciej tym glosniej, co po takim ZONKu moglo sie stac?? :confused:

skolopendra
04-10-09, 21:04
krzywa felga

Lukasyaho
04-10-09, 21:05
Wyważałeś oponę ?? mogła się felga popierdzielić. a to są wibrację czy bardziej szumy skoro można je usłyszeć ??

PaĆko$
04-10-09, 21:24
opony nie wywazylem, bo stalo sie to wczoraj...a dzisiaj niedziela...slychac szumy nieglosne i wibracje typu jadacy pociag tydy tydy tydy ale niezbyt tez glosno, lecz im szycbiej jade tym bardziej slychac, gdzie Skolopendra polecalbys mi jutro pojechac z takim problemem..?? znasz moze gdzies w hucie czy okolicy dobrego mechanika ewentualnie zaklad ktory naprawi felge..??

Na dodatek odpadl mi dzis tlumik koncowy, potrzebuje go gdzies niedrogo dospawac lub ewentualnie kupic nowy uzywany jak ktos ma albo nowy...glownie chodzi tu o $$$ :/

skolopendra
04-10-09, 21:43
PROFESJONALNA NAPRAWA FELG
Autoryzowany Serwis Ogumienia 32-020 Wieliczka, Śledziejowice 364
Tel./fax: (012) 288 25 50/278 56 35

PaĆko$
12-10-09, 16:22
Felga wyprostowana mimo , że nie bardzo była zgięta, wyważona opona... a tu nadal szumi od tego koła...podobnie jak silnik w pralce na niskich obrotach...albo jakiś pociąg ....:/ to pozostaje chyba do wymiany łozysko z osłonką czy moze obstawiacie wahacze lub cos z nimi ??

mozes
12-10-09, 16:28
jeżeli felga w porządku to obstawiam właśnie łożysko.

PaĆko$
12-10-09, 16:35
w takim razie wymienie łożysko z piastą bo tylko tak jest chyba sprzedawane... jakiej firmy polecacie łożysko do hb'93?? czy powinienem wymieniac takze w 2 tylnym kole lozysko, czy moge w jednym?? czy jkest sens kupowac uzywane za stówke czy lepiej jednak nowe za ok 200-...zł ???

To jakiej firmy polecacie mi łożysko??

Znalazlem na allegro takie:
http://www.allegro.pl/item755043629_lozysko_kola_tylnego_z_piasta_ntn_ho nda_civic.html

http://www.allegro.pl/item758787764_lozysko_z_piasta_tyl_honda_civic_crx _rover_200_25.html

Powinno pasowac do mojej hanki...

aaa i czy mozna wymienic to w jendym kole czy powinno sie w dwóch na osi...??

mozes
12-10-09, 19:51
Ja bym brał NTN i można w jednym kole to nie są amortyzatory :)
pozdr

Tomasz1985
12-10-09, 19:55
Pomojemu to lozysko dostalo strzala i sie rozsypujie i tak sie dzieje mialem podobnie

Lukasyaho
12-10-09, 22:39
w takim razie wymienie łożysko z piastą bo tylko tak jest chyba sprzedawane...

Niestety osobno nie sprzedają :D łożysko jest razem z piastą :)

stashek
13-10-09, 14:45
też obstawiam łozysko

Djadi
13-12-09, 18:55
Może mi odpowiecie na moje pytanie, od tego roku od czerwca mam problem z dziwnymi wibracjami w aucie na początku stawiałem że to skrzynia ale na wysprzęglonej skrzyni też wibruje najbardziej się nasila przy 120km/h :/ wymieniłem półośki na całe kompletne z przegubami i dalej dupa ;/ wczoraj podnisłem autko i wrzuciłem 5 bieg aby sprawdzić czy to moę wibracja powstaje od łozyska ale cisza z prawej strony jedynie odzywały się łożyska w skrzyni bo po mału słychać że zaczynają się upominać o wymiane. Podniosłem autko z lewej strony i właśnie też się odzywa łożysko w skrzyni w kole cisza tylko koło dostaje delikatnych wibracji tak jakby felga była krzywa albo opona wybrzuszona ale wszystko jest ok opony nie ścina ściągnełem koło zamieniłem te na tylnie i dalej widac wibracje , jak rozkręce koło tak do 70km/h i wrzyce luz to wyraźnie wibruje aż się wibracja przenosi na drzwi bo drżą ;/ i chyba to jest przyczyną tego odczucia podczs jazdy , jak myślicie mogłem gdzieś wpaść w dziurę i zgiąć np pisate albo szpilki? raczej półośki krzywe nie są bo wymienione dosłownie tydzień temu a na starych też tak było, przeguby są ok tuleje ok drążki kierownicze ok wiec co to jest do cholery:/ już mam tego dosyć? aha dodam jeszcze że mam luzy na maglu jak większkość z was.... ehhh usiłuje za wszelką cene dojść co co to może być bo już mnie to tak drażni że za każdym razem jak wsiadam do auta i wysiadam to jestem wkur.... bo tego nie było jak kupilem autko zaczeło się po rzejechaniu 38tyś km po naszych zjeb. droach;/ czy od gleby -3mm mogło się coś uszkodzić w układzie przenesienia napędu?

PaĆko$
13-12-09, 20:24
Tez mam luzy na maglu...lecz u mnie przyczyną okazała sie piasta z łożyskiem....zaczela huczeć bardziej....wibrowac... od obracajacego sie koła ktorym wczesniej przywalilem w kraweznik...

Djadi
14-12-09, 11:40
Tez mam luzy na maglu...lecz u mnie przyczyną okazała sie piasta z łożyskiem....zaczela huczeć bardziej....wibrowac... od obracajacego sie koła ktorym wczesniej przywalilem w kraweznik...

Tak tylko ty miałeś wibracje na tylnym kole ja natomiast mam na przednim i się zastanawiam czy jak wpadłem w jakąś dziurę czy mogłem np skrzywić piastę albo szpilki ?

Nemereth
24-12-09, 15:12
slychac szumy nieglosne i wibracje typu jadacy pociag tydy tydy tydy ale niezbyt tez glosno, lecz im szycbiej jade tym bardziej slychac

Sprawdź szpilki na kole. Miałem takie coś kiedy głupi mechanik nie dokręcił śrub na kole. U Ciebie przy uderzeniu któraś spilka mogła pęknąc lub się naciągnąć co daje delikatny luz. Jak na postoju poszarpiesz kołem to i tak nie zauważysz, że jest luz.

tomekjzg
24-12-09, 15:50
Sprawdź szpilki na kole. Miałem takie coś kiedy głupi mechanik nie dokręcił śrub na kole. U Ciebie przy uderzeniu któraś spilka mogła pęknąc lub się naciągnąć co daje delikatny luz. Jak na postoju poszarpiesz kołem to i tak nie zauważysz, że jest luz.

przecież już napisał że to łożysko było