Zobacz pełną wersję : dylemat jaki pasek i jaka rolka
Witka
kupilem do D16Z6 pasek rozrzadu i rolke (napinacz) aczkolwiek mechanik mowi ze jest znaczaca roznica miedzy tym co mam seryjnie a tym co mu przywiozlem i tego z gwarancja mi nie zamontuje
wiec mam pytanie
rolka moja ma 53mm srednicy zew. a ta seryjna ma 50 mm
zeby paska rozrzadu u mnie sa trapezowe a te co powinny byc to polokragle
jakies sugestie ? Mozna, nie mozne - z doswiadczenia ?
Dzieki wielkie
Mini
Sugestia: dowiedz się jak jest oryginalnie i takie zakładaj. To że masz inny napinacz nie znaczy że ktoś wcześniej założył taki jak powinien być. Pasek na 99% do d16z6 ma 104 okrągłe zęby, i szerokości 24mm, średnicy rolki nie znam.
rolka ma 53 dzwonilem do ASO , a pasek sprzedali mi nie z okraglymi zebami tylko z trapezowymi :evil:
Mini
pasek rozrzadu wg. bosch'a 1 987 948 829 - 104 zeby szerokosc 24 mm dlugosc 991mm
rolka napinajaca wg. ruville'a evr 57403 - sr. zewnetrzna 53mm szerokosc 26mm
takie mam dane 8)
a co do profilu zebow w pasku to kazdy producent roznie robi wg. swojego widzimisie :D
napweno nie według swojego widzi mi sie bo jak pasek ma zeby trapezowate to i koła zebate mają zabki trapezowate a jak polokragle to tez tu i tu.
napweno nie według swojego widzi mi sie bo jak pasek ma zeby trapezowate to i koła zebate mają zabki trapezowate a jak polokragle to tez tu i tu.
to jak wytlumaczysz fakt, ze ten sam pasek do tego samego auta tylko ze innych producentow maja rozne profile zebow? :P
tez mi sie wlasciwie wydawalo ze jak trapezowaty pasek to wielowypust tez musi byc o takim ksztalcie, wiec pojade i wymienie
dzieki za info
Mini
o jak wytlumaczysz fakt, ze ten sam pasek do tego samego auta tylko ze innych producentow maja rozne profile zebow? n
Może jeden to japoniec a drugi anglik :) Panowie na rozum chłopski mam honde i to mój 5 pojazd samochodowy!! golf miał trapezy a reszta (fordx2, kadett) miały pólokrągłe, jak na pasku tak i na kole i uwierzcie mi za ch..a nie pasije trapez do okrągłego. moze poskładam z części w garażu i uda mi sie czymś zrobić fote to pokaże.
no to nie wiem juz sam.
ostatnio sprawdzalem do opla astry x16xel, bo akurat nie mialem do hondy paskow dwoch prod. i bosch'a mial okragle a gates trapezowe
Ople miały 2 producentów silników GM i Isuzu :grin:
jakbys nie zauwazyl to napisalem kod silnika oplowskiego 1,6 16V :P