Zobacz pełną wersję : chlodnica oleju a cisnienie oleju
Silnik d16z9 z turbina na 1.1bar, przy mocniejszym katowaniu olej sie grzeje (a to ci niespodzianka :)) wiec chce zalozyc chlodnice oleju nad IC i podlaczyc ja przez podstawke pod filtr oleju z termostatem. I tutaj pytanie: slyszalem ze jak zloze taki zestaw to spadnie mi cisnienie oleju (oczywiscie jak juz termostat sie otworzy bo zamknietym to bedzie jak w serii). Spada na tyle zeby sie tym przejmowac czy cos trzeba kombinowac z pompa oleju? Ewentualnie jak mozna to rozwiazac?
akurat tutaj to i ja chętnie poslucham odpowiedzi, bo niestety doszly mi jednoczesnie i wskaznik cisnienia i chlodnica oleju więc nie wiem jak bylo wcześniej
ja np. obserwuję spory spadek ciśnienia powyżej 100 stopni. ale powtórzę że nie wiem jak bylo przed montażem chlodnicy
akurat tutaj to i ja chętnie poslucham odpowiedzi, bo niestety doszly mi jednoczesnie i wskaznik cisnienia i chlodnica oleju więc nie wiem jak bylo wcześniej
ja np. obserwuję spory spadek ciśnienia powyżej 100 stopni. ale powtórzę że nie wiem jak bylo przed montażem chlodnicy
Ale masz tez z termostatem? bo moze byc ze akurat wtedy masz pelne otwarcie i dlatego cisnienie spada?
Dając zewnętrzną chłodnicę i podstawkę filtra oleju ciśnienie nie może spaść. W układzie smarowania i w chłodnicy jest cały czas jednakowe ciśnienie oleju i termostat można powiedzieć że steruje tylko przepływem zależnie od temp. oleju.
Jedyne rozwiązanie to wychłodzić olej już w misce olejowej zanim zassie go pompa olejowa i wtedy ciśnienie nie będzie tak spadać;)
Ciśnienie ma prawo spaść, bo sam układ ma o wiele większą pojemność. U nas chyba z 0,7l oleju doszło. Nie powiesz mi, że objętość nie ma wpływu na dostarczenie ciśnienia :) W każdym bądź razie w sedanie ciśnienie jest bardzo fajne. Na zimnym ponad 7, na ciepłym na wolnych blisko 3, przy bucie chyba 5 czy 6, już nie pamiętam. Problem ze zbudowaniem ciśnienia widać tylko przy odpaleniu, ponieważ kontrolka gaśnie dłużej niż przed montażem chłodnicy, ale to chyba nic nowego :)
czyli generalnie nie trzeba nic kombinowac z pompa oleju i jakims naciaganiem sprezyn czy tam dawaniem podkladek?
odgrzewam temat. tez teraz jestem przed zalozeniem chlodnicy oleju i zobaczymy jak to bedzie.
chlodnica zalozona a cisnienie oleju normalne takie jak przed jej zalozeniem.