Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Kilka pytań odnośnie d16v1

go9
30-09-09, 13:32
Witam,

Od kilku dni moj kumpel jest posiadaczem hatchback'a z 2004 roku z silnikiem D16V1 (75 tys. km) w zwiazku z tym ze nie ma konta na civicklubie pytania zadam za niego:). Otoż jaki olej lejecie do tego silnika i ile litrów? a druga rzecz to swiecąca sie kontrolka bodajze silnika, a pytanie czy da sie samodzielnie zresetowac bład czy trzeba bedzie jechac do magików z kompem?

Brad
30-09-09, 14:10
ja zalalem ostatnio Shell Helix Ultra 5W40 (syntetyk) cos w granicach 3,5 litra z tego co pamietam, a co do kontrolki to zdejmij jedna kleme na 5-10 minut powinno pomoc ale jak masz seryjne radio to pamietaj o kodzie do radia ze bedziesz musial wpisac

agent
30-09-09, 14:55
U mne zdejmowanie klemy nigdy nie pomogło za to sama gasła po pewnym czasie choc nieraz po 2 dniach. Ale ja mam inny silnik więc może coś inaczej jest.

_reggie_
30-09-09, 20:27
Od kilku dni moj kumpel jest posiadaczem hatchback'a z 2004 roku z silnikiem D16V1 (75 tys. km) w zwiazku z tym ze nie ma konta na civicklubie pytania zadam za niego

To niech sobie konto założy a nie wysługuje się Tobą...;) co z niego za posiadacz civica bez konta na forum...:rolleyes:

Kwestia oleju do różnych silników, co kto leje, itp., itd. była wielokrotnie przerabiana.

Co do kontrolki silnika to wprawdzie nie jestem specem ale w żadnym samochodzie nie zapala się ona ot tak, więc może warto najpierw spróbować zrobić reset, a jak się znowu pojawi podjechać na kompa.

pozdro :cool: