PDA

Zobacz pełną wersję : dziwne sprzeglo

dziongo
30-09-09, 07:54
Witam.
Mam problem ze sprzeglem ostatnimi dniami, a mianowicie gdy odpalam z rana to gdy wciskam i wyciskam pedal sprzegla slychac spod maski takie delikatnie jak skrzypienie obcieranie ( bardziej gumowy odglos).
Druga sprawa to gdy ruszam puszczam sprzeglo(juz przy samym koncu) i dodaje gaz na pedale sprzegla wyczowalne jest tak jakby mrowienie, drżenie. Dodam, iz te wszystkie dzwieki slychac/czuc tylko gdy pojazd jest zimny a gdy sie rozgrzeje dzwieki ustaja. Moze mia lktos podobny problem?? Dziekuje z gory za porady.

46and2
30-09-09, 10:38
Z tym skrzypieniem to prawdopodobnie wysprzęglik - do nasmarowania.
Było wiele podobnych tematów.

Nie wiem natomiast, co z drżeniem pedału.

szastal
30-09-09, 23:45
Polecam wymianę płynu hydraulicznego w układzie sprzęgła, niby banał ale kulturę pracy zmienia znacznie. Koszta niewielkie i można zrobić to samemu, no przy pomocy drugiej osoby.Jeśli nadal nic, no cóż trzeba bardziej się w to zagłębić .

pawulon_
01-10-09, 11:54
z tym skrzypieniem sprzegła mam to samo, nazimnym

dziongo
01-10-09, 17:19
i co pawulon dlugo juz sie z tym bujasz???

jesli chodzi o ten wsprzeglik to zdejmujemy ta pierwsza gume i samrujemy to co jest widoczne (laczenie z lapa sprzegla) ??czy zdejmujemy ta druga gume i pod nia smarujemy, bo smarowalem tylko ten element widoczny po zdjeciu pierwszej gumy i dalej skrzypi.

teg
02-10-09, 09:10
Zdejmij pierwszą gumę, zajrzyj "w głąb skrzyni", zobaczysz trochę sprężyny która skrzypi.

pawulon_
04-10-09, 17:31
i co pawulon dlugo juz sie z tym bujasz???

jesli chodzi o ten wsprzeglik to zdejmujemy ta pierwsza gume i samrujemy to co jest widoczne (laczenie z lapa sprzegla) ??czy zdejmujemy ta druga gume i pod nia smarujemy, bo smarowalem tylko ten element widoczny po zdjeciu pierwszej gumy i dalej skrzypi.

od początku lata :] jak bede konserwowal podwozie to powiem chlopakom zeby posmarowali tam

krzys_o
26-10-09, 16:22
Ma ktoś pomysł jak odkręcić wysprzęglik?? Strasznie jest u mnie skorodowany, śruby nawet nie chcą drgnąć.

http://img237.imageshack.us/img237/7691/p1040824v.th.jpg (http://img237.imageshack.us/i/p1040824v.jpg/)

I drugie pytanie, czy jak uda mi się go wymontować to wyleci płyn?

qba1983
26-10-09, 16:40
klucz nasadowy, i jakas dlzsza dzwignia, da rade nie ma obcji...
plyn ci nie wyleci(pod warunkiem ze nie bedziesz wciskal sprzegla przy wykreconym wysprzegliku)
te sruby tylko trzymaja wysprzeglik do bloku silnika.

krzys_o
26-10-09, 16:43
klucz nasadowy, i jakas dlzsza dzwignia, da rade nie ma obcji...
plyn ci nie wyleci(pod warunkiem ze nie bedziesz wciskal sprzegla przy wykreconym wysprzegliku)
te sruby tylko trzymaja wysprzeglik do bloku silnika.

A tej rurki nie trzeba odkręcać?? Bo właśnie z nią mam problem

Krakers22
26-10-09, 17:34
moze ktos mi pomoze mam taki problem ze praktycznie zawsze rano po odpaleniu samochodu wsiskam sprzeglo 1ka i puszczam sprzeglo i wlasnie teraz jest problem poniewarz szarpie mi samochodem i ten efekt jest tylko jak samochud odpalam rano a cale sptrzeglo docisk i lorzysko bylo wymienione nie cale 4 miechy temu prosze o pomoc

qba1983
27-10-09, 15:31
A tej rurki nie trzeba odkręcać?? Bo właśnie z nią mam problem

chodzi ci o rurke zplunem? jesli nie wymieniasz samego wysprzeglika to nie musisz odkrecac... jest na tyle elastyczna ze mozna wymienic nawet skrzynie bez odkrecania tego przewodu.