Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Jęczące zawieszenie

Wooju
29-09-09, 12:40
Witam,

od jakiegos czasu jęczy mi tylne zawieszenie. głownie, przy większym ugięciu, np jak ktos wskoszczy na tylne siedzenie, lub przy zjezdzie z krawęznika itd... czego to moze byc objaw? czy to oznaka ze nalezy szybko wymienic gumy czy jest to cos innego? :eek:

z góry dzięki,
Pozdrawiam

zciwo
03-10-09, 21:02
Mi także jęczy, trzeszczy jakby miał się rozlecieć. Wiem, że duże cukierki mam do wymiany. Mam nadzieję, że to one:p

ygor
03-10-09, 21:09
jakies gumki , zapewne zrobilo sie tak jak spadly temperatury za oknem ?

b.negative
04-10-09, 21:20
Wymiana cukierków powinna pomóc. Miałem tak u siebie, gumy wyszły i jęczały.

dexster
05-10-09, 15:10
czyli jak pójde do sklepu to co mam powiedzieć ?? ( tak fachowo jak się to nazywa )

SCORPlON
06-10-09, 09:31
Ja mam to samo. Jak jade bardzo powoli albo cofam to tylne zawieszenie strasznie skrzypi. Podobnie jest jak ktoś szybko i nagle wskoczy na tylne siedzenie albo jak dociskam własną siłą tył samochodu. Ja narazie miałem wymieniane wszystkie tuleje z tyłu. Teraz czeka mnie zmiana amortyzatorów. Cukierków narazie nie ruszałem.

Slawkowski
06-10-09, 19:01
czyli jak pójde do sklepu to co mam powiedzieć ?? ( tak fachowo jak się to nazywa )

silentblock (tuleja) wahacza

Michał127
06-10-09, 19:07
panowie jest na to rada trzeba wziąć strzykawkę i zrobić zastrzyki sworzniom z oleju i benzyny ja tak zrobiłem sworzeń nie musi mieć luzu a będzie skrzeczał

Slawkowski
06-10-09, 19:29
pewnie, ze tak, nic nie kosztuje, a mozna sprobowac.. no chyba, ze te tuleje maja widoczne uszkodzenia.

kamsmol
11-10-09, 09:58
Panowie u mnie tez mam tak z tym tylnym zawieszeniem ale podejżewam że to wina spreżyn bo je słychać jak skrzypią... Ale jest jedna rzecz: jak popada deszcz jest cichutko, nic nie skrzypi i jęczy... Czy to możliwe że to mogą być tez te tuleje wachacza???

Pozdrawiam
Kamil

Slawkowski
11-10-09, 11:26
ja u siebie tez podejrzewalem sprezyny wlasnie ze wzgledu na skrzypienie, ale okazalo sie, ze to te 'cukierki'.
najlepiej skontrolowac stan zawiechy i bedzie wiadomo co i jak.

melvin
20-09-11, 14:55
Odkopię temat żeby nowego nie zakładać. U mnie trzeszczy z przodu prawa strona. Wachacze górne wymieniłem bo guma na sworzniu była pęknięta ale okazało się, że to nie jest to. Przy skręcaniu kierownicą w miejscu trzeszczenie się nasila przypominając łączenia w starych tramwajach...
Co może być przyczyną?

makaveliooo
20-09-11, 15:18
U mnie przy takich objawach sworzeń był do wymiany.

melvin
20-09-11, 17:54
Przed chwilą byłem w trasie i przysłuchałem się temu trzeszczeniu. Faktycznie trzeszczenie z prawej strony ustało po wymianie wachacza, ale jest jeszcze jedno które brałem za ten sam obiaw, a nim nie jest. Trzeszczenie dochodzi spod maski przy skręcaniu kierownicą. Co może powodować trzeszczenie w układzie kierowniczym?

Saiti
20-09-11, 18:12
magiel? pompa wody?

ala
20-09-11, 20:46
zle zalozyli ci wahacz...mialem tak..

civic-5
24-09-11, 19:13
moze ci sie wydawac ze jest do trzeszczenie w ukladzie kierowniczym, mialem tak samo, okazalo sie ze do wymiany byly swożnie dolnego wachacza, na poczatku smaroalem bo strasznie mnie to wkurzalo, (chcialem zaoszczedzic te pare zl) az wkoncu pieknego dnia wjezdzalem na osiedle (na szczescie) jechalem powoli i przy skrecie w lewo ODPADŁO mi lewe koło, takze moim skromnym zdaniem lepiej wymien swoznie i nie bedzie skrzypienia.