PDA

Zobacz pełną wersję : Regulacja masą podświetlenia przełącznika szyb

wakar
28-09-09, 22:03
Witam serdecznie
Czy wiecie może gdzie w Hondzie Civic V(93r.) mogę znaleźć przewód, na którym przy włączonym zapłonie jest masa, natomiast po wyłączeniu zapłonu nie ma nic (tak jakby przewód masowy po wyłączeniu zapłonu był przerwany) ??

Poszukuje go, by podpiąć oświetlenie przełączników od szyb elektrycznych i problem jest w tym, iż chce by przełączniki działały przy wyłączonym zapłonie wiec podpiąłem pod stały + natomiast chciałbym by po wyłączeniu zapłonu gasło podświetlenie przełączników. Problem w tym, że dioda bierze + z tego samego źródła co cały przełącznik, więc do gaszenia diody pozostaje mi tylko odłączanie masy diody (masa diody ma osobny pin w kostce)
Trochę to zagmatwane, ale mam nadzieje, że zrozumieliście co mam na myśli.

Bardzo Was proszę o pomoc
Z góry dzięki i pozdrawiam

ppm702
29-09-09, 05:09
dodatkowy przekaźnik i rozłączanie masy - inaczej nie rozwiążesz

wakar
29-09-09, 18:01
Aha, czyli napięcie podawane ze stacyjki na przekaźnik bedzie zwierac mase na przekaźniku ?? i po odłaczeniu ładunku dodatniego (po wyłaczeniu stacyjki) bedzie ta masę przerywało? Dobrze zrozumiałem?

ppm702
30-09-09, 17:19
bingo :)

wakar
30-09-09, 18:55
okey dzieki wszystko działa :) Jeszcze myślałem, żeby zamiast przekaźnika zastosować tranzystor NPN, ale już zrobiłem na przekaźniku i jest ok. :)
Dzięki serdeczne :)