Zobacz pełną wersję : urwana szpilka przednie kolo
ogarnial ktos temat wymiany szpilki bez sciagania piasty? sa jakies sposoby na to
pzdr
Są ale to druciarstwo i nie będe tu o tym pisał, mimo że mam tak zrobione u siebie i działa.
Może to będzie małe OT ale jak Wam się to stało?
Mnie sie stało przy próbie odkręcenia nakrętki prawdopodobnie krzywo nakręconej pneumatykiem, jakiś as nie wiedział że nakręca sie ręką a tylko dociąga kluczem. Stanęła na dębowo i ukręciłem szpilke, nic trudnego :)
mozna to rozwiercic i wkrecic srube z lewym gwintem, widzialem gdzies takie zestawy pierwszej pomocy ;)
U mnie byla za mocno dokrecona i zapieczona od hebli wiec sie zaczela krecic w miejscu ale jakos dalo rade ja wyjac...Bez rozbierania piasty baardzo rzadko sie udaje.Musisz sie z tym liczyc Powodzenia
Ja kiedyś w fordzie ojca przy zmianie kółek na zimowe urwałem szpilke, była tak zapieczona, że stanąłem na kluczu, zacząłem podskakiwać... I śruba dalej sie trzyma na tym kawałku szpilki ;P
Co gorsza tam nie ma wkręcanych szpilek, tylko to jest całość, także trzeba było całość wymienić ;/
Koledzy dzisiaj urwałem szpilkę:( Nie chciała się odkręcić jedna nakrętka, stanąłem na kluczu i stało sie:mad:
Powiedzcie mi, bo jeszcze nie padła odpowiedz, da się ją wybić i wbić drugą? Czy może trzeba całą piastę wymieniać?
Ukręciła się tak mniej więcej w połowie, tzn jak założę felgę to troszkę się jeszcze na niej trzyma. I teraz drugie pytanie, czy można w tej sytuacji jeździć do naprawy, czy raczej to niebezpieczne:confused:
Znalazłem coś takiego, czy u nas też da się w ten sposób wymienić szpilkę??
http://www.civic5g.pl/szpilka.wymiana.html