PDA

Zobacz pełną wersję : Wspomaganie kierownicy.

tronik1
28-09-09, 20:40
Mam wrażenie, że kierownicą kręci się trochę za ciężko...
Czy tylko mi się tak wydaje czy te Hondy tak miały że wspomaganie nie pracowało bardzo mocno..?
Dodam tylko, że chodzi cały czas tak samo odkąd tylko kupiłem samochód tj rok temu.
Nie jest to bardzo ciężko bowiem mogę spokojnie kręcić jedną ręką ale chodzi np wyraźnie ciężej niż np w Peugeocie Partnerze z 2001.

Proszę o odp.
Pozdrawiam.

crash
28-09-09, 20:55
w partnerze jest lepiej dzialajace wspomaganie, jezdzilem kiedys takim sporo i z tego co pamietam jest bardzo silne ... raczej bym sie nie przejmowal tym :)

Son - Goku
28-09-09, 21:18
Też mnie to zastanawiało,że wspomaganie nie jest takie lekkie.

Ale jak kolega pisze. W nowszych autach są lepsze te wspomagania.

tronik1
28-09-09, 22:03
Hm. No rozumiem. :) dziękuję za odpowiedzi.

Szerokości. ;)

uuuplask
28-09-09, 23:55
W Fordzie Focusie MK1 jest jeszcze gorzej, za to w Soulu, tak jak w Hondzie można kręcić jedną dłonią tak tam jednym paluszkiem ^^

Marecki
29-09-09, 13:35
Ja miałem Toyotę Carina z '92r i wspomaganie chodziło o wiele lepiej niż w moim Cifie...

mickee
29-09-09, 14:40
A ja miałem Astrę F z 1995 i tam wspomaganie było gorsze. Nie pastwcie sie już nad Waszymi biednymi Hankami ;)
Kupcie sobie Pandy z opcją CITY, wtedy zobaczycie co znaczy za mocne wspomaganie i w Civicu będzie się jeździło super.

Son - Goku
29-09-09, 14:47
Wspomaganie to fajna rzecz, lecz gdy mamy wspomaganie takie,które możemy jednym paluszkiem kręcić kierownice to już nie jest dobre. (nie ma się takiej kontroli nad autem)

Bynajmniej u mnie tak to wygląda.

tronik1
29-09-09, 18:36
Prawda. Przy jeździe prowadzi się Hannę bardzo miło. :)

grze
29-09-09, 20:19
Też mnie to zastanawiało,że wspomaganie nie jest takie lekkie.

Ale jak kolega pisze. W nowszych autach są lepsze te wspomagania.
W Civicu wspomaganie jest takie średnie. Kierownicą nie kręci się ciężko ale też super lekko nie idzie. Jak dla mnie akurat.
Od nowości mam to auto i zawsze wspomaganie chodziło tak samo. Jeździłem wynalazkami z takim wspomaganiem, że ma się wrażenie, że kierownica jest urwana od kolumny bo się sama kręci i powiem, że wolę takie wspomaganie jak jest w Hondzie.

Wspomaganie to fajna rzecz, lecz gdy mamy wspomaganie takie,które możemy jednym paluszkiem kręcić kierownice to już nie jest dobre. (nie ma się takiej kontroli nad autem)
z tym się w zupełności zgadzam.

szastal
30-09-09, 23:54
Powiem tak w aero vti chodzi naprawdę ciężko, w 3D 1.5vtec paluszkiem mogę kręcić (żona jeździ ;)) , w 5D 1.4 też leciutko, ale mocniej trzeba kręcić niż w żony aucie, natomiast znajomy w 3D ale z silnikiem b16 też ma wspomaganie znacznie ciężej pracujące niż w zwykłym 5D , no ale ciut lepiej niż w aero vti. Zawsze jak się przesiadam z innego auta do swojego to wydaje się jak by wcale nie było wspomagania, ale wszystko jasne jak się mocniej depnie na lekko śliskiej nawierzchni .

Daniel vti
01-10-09, 09:55
U mnie w MB6 tez chodzi ciezko i jak sie przesiadam np. z firmowego lanosa czy nawet z jakiego kolwiek innego to jest odczuwalna roznica, ale mi to akurat wogole nie przeszkadza:) aha wczesniej mialem 5D 1.4 i chodzila leciutko pozdro

drex87
01-10-09, 10:24
u mnie tez wydaje mi sie ze chodzi ciezko w D15z3 jak sie przesiadma z firmowej cytryny berlingo do hanki to wydaje mi sie ja kbym nie miałwspomagania

teg
02-10-09, 09:12
U mnie chodzi ciężej niż w kolegi 1.4 z podobnym przebiegiem.

Może warto żebyśmy płyn wymienili? Ile kosztuje dobry (oryginalny?) i da radę wymienić samemu?

Son - Goku
03-10-09, 13:21
hmmm.

No własie. . . .

Da się jakoś polepszyć te wspomaganie?? skoro u autach niektórych idzie innaczej jak powinno.

tronik1
03-10-09, 16:12
Nie starajmy się nic polepszać ;] szanujmy Hondę i cieszmy się jazdą. Jest bardzo dobrze !

pozdrawiam ;)

altair
03-10-09, 19:30
hmmm.

No własie. . . .

Da się jakoś polepszyć te wspomaganie?? skoro u autach niektórych idzie innaczej jak powinno.

Wydaje mi się, że w innych autach jest wspomaganie elektryczne które jest sporo mocniejsze niż to w Hondzie.

Marek

maxv
27-06-10, 08:46
Ufff. myślałem już że coś nie tam mam u siebie ;) Czyli nie przejmować się i cieszyć się z H na grilu ;) pozdrawiam

Budziniak
27-06-10, 11:17
Problem za problemem w tych Hondach :) Panowie a szerokość opon to jaką macie? Taką jak żółtki przewidzieli fabrycznie czy trochę się zwiększyła?

szastal
27-06-10, 13:30
Oj tam, u mnie przewidzieli 195 a jest 205, ale w 3D nie wiem jakie tam są w standardzie , ale mam założone 195/50/15 toyo i kręci się leciutko.

zoy
27-07-10, 13:09
Wspomaganie w B18,
Panowie a oto mam taki problem, tak mi się wydaje. Problem polega na ty ze przy niskich obrotach wspomaganie działa tak jak to w hondach (standard), niestety przy obrotach 6K > i dość znacznych prędkościach :) wspomaganie działa tak jak by zbyt mocno, kierownica/koła nie stawiają żadnego oporu. Przyznam ze odczuwalne jest to tak jak by wraz z prędkością siła wspomagania rosła, a nie malała.

I tu pytanie do użytkowników co jedzą Hankami od dłuższego czasu, też tak macie ?

lar
27-07-10, 13:24
chyba to normalne tez tak mam ze przy ponad 120 kierownica jakby dostawała jakichs luzów i nie stawiała zadnych oporów, a ogólnie wspomaganie chodzi dobrze...

domkun
27-07-10, 15:35
Jak oceniacie żywotność pompy wspomagania? Dzisiaj mi strzeliła i widzę używane za ok 100 zł, ale nie wiem czy warto taki kupować czy lepiej nówkę za 400 zł. Jak wygląda sprawa z tą częścią u Was? Czy kiedykolwiek musieliście ją wymieniać, ile może posłużyć taka używka?

zoy
27-07-10, 17:08
Jak oceniacie żywotność pompy wspomagania? Dzisiaj mi strzeliła i widzę używane za ok 100 zł, ale nie wiem czy warto taki kupować czy lepiej nówkę za 400 zł. Jak wygląda sprawa z tą częścią u Was? Czy kiedykolwiek musieliście ją wymieniać, ile może posłużyć taka używka?

mi padła z miesiąc temu i kupiłem używkę, do dziś dzień działa :)

MikeFoto
27-07-10, 20:39
Jak oceniacie żywotność pompy wspomagania? Dzisiaj mi strzeliła

Jak to się objawia? Brakiem wspomagania w ogóle?

zoy
27-07-10, 22:17
Jak to się objawia? Brakiem wspomagania w ogóle?

zezi, jecy, burcy :D

domkun
28-07-10, 01:11
zezi, jecy, burcy :D

To miałem wcześniej, poszedłem z tym do mechanika i powiedział że pompa jest w kiepskim stanie, ale jak mi nie przeszkadza jęczenie to moge jezdzić aż ją wykończe;). Dzisiaj odpadł od niej kołowrotek więc go wyjąłem razem z paskiem. Teraz już nic nie buczy ale wspomagania brak:(