PDA

Zobacz pełną wersję : przekładka d16z6 na d15z6 -- niepożądane skutki ???



szymanowczyk
27-09-09, 19:24
robił ktoś już taka operacje, ew orientuje się w temacie.

w grę wchodzi wymiana samego słupka<d16z6 na d15z6> bez osprzętu, czy będą jakieś problemy??np z kompem?? ogólnie co może być nie tak?

Redrekin
27-09-09, 19:52
A na jakim kompie to ma chodzić? To są dwa różne silniki, inna zasada działania Vtec-a. Silnik działać będzie, ale jak Vtec będzie Ci się włączał przy 5000 to za bardzo nie pojeździsz, bo bedzie na 3 zaworch śmigać bez Vtec-a. Problemy , ale myślę do ominięcia, sonda 1 żyłowa ,zawór EGR, czujnik obrotów wału korbowego ( nie wiem czy w d16z6 też jest), aparat zapłonowy inny(mocowania)? Powód zmiany? Ekonomia czy coś innego?

arekgr
27-09-09, 21:30
Proponowałbym w przypadku takiej "migracji", założyć na blok z D15, głowicę Z6. Ale najpierw trzeba by było policzyć co to za kompresja z tego wyjdzie.

szymanowczyk
27-09-09, 21:46
A na jakim kompie to ma chodzić? To są dwa różne silniki, inna zasada działania Vtec-a. Silnik działać będzie, ale jak Vtec będzie Ci się włączał przy 5000 to za bardzo nie pojeździsz, bo bedzie na 3 zaworch śmigać bez Vtec-a. Problemy , ale myślę do ominięcia, sonda 1 żyłowa ,zawór EGR, czujnik obrotów wału korbowego ( nie wiem czy w d16z6 też jest), aparat zapłonowy inny(mocowania)? Powód zmiany? Ekonomia czy coś innego?

cały osprzęt z d16z6 zostaje, wymieniony ma być tylko słupek blok głowica. co do powodu zmiany to silnik jest do remontu a nie chce go robić w tym roku <KASA>a wiem ze ta moja padaczka za dlugo nie pociagnie...:(
ziomek ma d15z6 do sprzedania w kozackim stanie (sprawdzony)

plan jest taki założyłbym teraz ten słupek a na wiosnę zmieniłbym tylko głowice na d16z6.

Redrekin
28-09-09, 09:56
Jeśli przełozysz sam słupek, bedzie mulić do momentu załączenia się Vteca. D15z6 ma do 3000 AFR 20:1 potem , zmienia się ustawienie rozrządu i otwiera 2 zawór na ssaniu i zmienia się AFR na bardziej "przyjazny jeździe". Więc na ecu z D16Z6 bedziesz miał jeden ssący aż do Vtec-a. Zrób tak: wsadz silnik z d15z6, ale wymień wałek i klawiaturę z d16z6, głowicę z d15z6 zostaw. D16Z6 ma CR 9.2:1 , D15Z6 9.6:1 więc będzie lepiej niż gdybyś zmienił głowicę, taki setup działa, bo mam podobnie i całkiem nieźle to jeździ.

szymanowczyk
28-09-09, 13:07
czyli po wymianie wałka i klawiatury śmigał by jeszcze lepiej niż na seryjnej głowicy d16z6 ?

czyli jeśli założyłbym komp z d15z6 to z v-tecem było by wszystko ok, pozostaje pytanie co do sondy d16z6 jest 4 żyłowa a d15 1 żyła;/

skolopendra
28-09-09, 13:36
czyli po wymianie wałka i klawiatury śmigał by jeszcze lepiej niż na seryjnej głowicy d16z6 ?

może nie lepiej ,lecz mniej modów ,koszty mniejsze a efekt podobny

Redrekin
28-09-09, 13:55
Żeby wsadzić ecu z d15z6 musisz mieć przejściówkę bo to OBD2a. Jeśli zrobisz tak jak pisałem, to zostawisz sobie swoją sondę i ECU i bedzie śmigać.

szymanowczyk
28-09-09, 16:15
głownie chodzi mi o koszta przynajmniej w tym roku bo lipa z kasa.

o przejściówce wiem, niestety dodatkowy koszt ;/ ale kolejny problem sonda kostki będą inne ;/

jaki może być koszt samej klawiatury i wałka ??

arekgr
28-09-09, 16:17
Ile musisz dać za to D15? Remont to znowu nie takie kosmiczne koszta ;)

szymanowczyk
28-09-09, 17:18
Ile musisz dać za to D15? Remont to znowu nie takie kosmiczne koszta ;)

remont kompletny głowicy 370 zł do tego uszczelka 150. jeśli chodzi o dół to pierścienie i jest mały problem jeśli wymienię same pierścienie może być jeszcze gorzej :( a doł to ok 1000 zł do tego trzeba doliczyć robociznę

arekgr
28-09-09, 19:45
Oj, a czemu przez pierścienie gorzej? Weź jak masz garaż sam to ogarnij, podołasz zadaniu ;)

skolopendra
28-09-09, 20:05
jeśli chodzi o dół to pierścienie i jest mały problem jeśli wymienię same pierścienie może być jeszcze gorzej

ja zrobisz dół i górę to masz spokój do swapa ;)
a jak samą górę to ci wysra dól i zabawa do nowa

arekgr
28-09-09, 20:10
Ja zrobiłem tak, że panewki zostawiłem stare, a pierścienie i głowica zrobione. I jest dobrze ;)

szymanowczyk
30-09-09, 00:21
Ja zrobiłem tak, że panewki zostawiłem stare, a pierścienie i głowica zrobione. I jest dobrze ;)

i co nie łyka oleju ?? własnie słyszałem różne opinie o wymianie samych pierścieni. co do roboty myślę ze by sie ogarneło niestety lipa z kanałem ;/ bo w bloku, w pokoju to nie bardzo robić :P