PDA

Zobacz pełną wersję : Maty wygłuszające

pitlabedzki
27-09-09, 00:06
Witam!
Postanowiłem w moim Civicu wymienić głośniki w przednich drzwiach, gdyż te seryjne to straszna lipa jest. Jednak mam pytanie do osób, które przechodziły temat mat wygłuszających: czy takie maty
http://www.allegro.pl/item742282297_mata_bitumiczna_wygluszjaca_profesjo nalne_maty.html
zdadzą egzamin?
Myślę, że wygłuszenie drzwi jest wskazane, ponieważ nawet przy tychoryginalnych głośnikach co są obecnie zamontowane po podkręceniu VOLUME głośniej, na zewnątrz auta słychać "trzaski", co nie brzmi fajnie...
Jak sądzicie?
Pozdrawiam!

piotrek15
27-09-09, 15:49
Takimi matami ja wygłuszałem i jest super. To są twarde maty ja wygłuszyłem nimi zewnętrzny płat drzwi a bezposrednio pod boczek zastosowałem matę miękką, jestem zadowolony niema porównania z tym co było przed wygłuszeniem.

tukisowy
27-09-09, 17:06
Też się nad takimi matami zastanawiam , skoro u Ciebie dało rade to spróbuje i u mnie ;)

Pawel 10
27-09-09, 18:43
też chce takie wrzucic do V gena a łatwo to sie nakłada w drzwi :)?

pitlabedzki
27-09-09, 20:39
Takimi matami ja wygłuszałem i jest super. To są twarde maty ja wygłuszyłem nimi zewnętrzny płat drzwi a bezposrednio pod boczek zastosowałem matę miękką, jestem zadowolony niema porównania z tym co było przed wygłuszeniem.
No właśnie... Jak to wygląda w praktyce? Ciężko się montuje te maty, oczywiście pytam o montaż we własnym, garażowym zakresie ;) Trzeba rozebrać kompletnie całe drzwi,do gołej blachy i wówczas przyklejać czy wystarczy zdjąć boczki?Czy dałoby radę, żebyś zrobił foto rozebranych drzwi z zamontowanymi matami? Myślę,że byłaby to przydatna informacja dla wszystkich zainteresowanych tym tematem.

Cysiek
27-09-09, 22:17
proponuję z autopsji zdjąć boczek, zdemontować cięgna, wykleić wewnętrzną część drzwi oraz zewnętrzną część drzwi
co do trudności to byle by maty dobrze rozgrzane były (chyba że w 2 osoby to jedna dociska a druga grzeje suszarką)

Pawel 10
28-09-09, 13:52
A ile takich mat trzeba na pare drzwi w civicu V gen ?

Cysiek
28-09-09, 14:45
oj z tego co pamiętam to u siebie na zewnątrz użyłem chyba z 6 mat, i wewnątrz też chyba z 5 na sztukę drzwi

pobo22
28-09-09, 15:12
no dobra skoro oklejamy wszystko (czyli drzwi) to pytań parę.... po pierwsze czy elektryka oryginalna jest zamontowana na drzwi czy w środku? i drugie pytanie wiemy że te prowadnice szyb trzeba czasami przesmarować.... i co w tedy skoro drzwi są szczelnie zamknięte ??

Cysiek
28-09-09, 16:19
ja przesmarowałem wszystko przed oklejeniem a poza tym maty naklejałem tak żeby w razie jakiejś potrzeby poświęcić tylko jedną z nich

elektryka orginalna ale czego ? jeśli chodzi o szyby to ja mam wyciągnięte wszystko prawie na wierzch podobnie z resztą z głośnikami jedna mała dziurka którą wszystko wychodzi z drzwi na zewnątrz do zwrotnicy

pobo22
28-09-09, 16:38
sorki nie dopisałem oryginalne podnośniki szyb bo ja mam coś allegrowego stąd moje pytania

Cysiek
28-09-09, 17:26
ja kupiłem wszystko ori, i proponuję wszystkie kable na zewnątrz wyprowadzić, owinąć w taką gąbkę jak pod panele i na to dopiero boczek tak żeby nawet kable nie brzęczały

pobo22
28-09-09, 19:09
mh a jak np miałoby się np drzwi wewnątrz, boczek i tylko drzwi z zewnątrz wokół głośnika ? jest to sens czy poprostu zamykać na amen ? sorry że tyle pytań ale raczkuję w tym wszystkim i nie chce błędów popełnić

Cysiek
28-09-09, 20:13
wg mnie podstawa to wyklejenie jak największej części blachy tej od wewnątrz drzwi czyli tej bardziej na zewnątrz auta tak aby zminimalizować jej drżenie od basu, a później wykleić całość wewnętrznej strony drzwi czyli tej bliżej kabiny, tak aby zapewnić głośnikowi możliwie zamkniętą skrzynię

P.S. ja też raczkuję z tym że u siebie już mam wszystko skończone :)

pitlabedzki
01-10-09, 10:28
A co myślicice na temat tych głośników: http://allegro.pl/item750025041_nowy_zestaw_13cm_peiying_200watt_akc esoria_1301.html

Byłem w niedzielę w P-niu na torze na finale Driftingu i tam właśnie stało auto pokazowe tej firmy i muszę powiedzieć że robi wrażenie. Ma ktoś jaką opinię ta temat tej firmy? Jest to nowość na rynku i osobiście nic nie słyszałem.

ppm702
01-10-09, 13:43
chińska "nowość" o jakości Alpierda i Buszmena

Soviet
03-10-09, 20:47
Szkoda kasy na takie ścierwo... jak już chcesz kupić coś co faktycznie gra a nie robi hałas a nie wydać dużo kaski to dobre i sprawdzone będą Hertz Esk 165...

co do mat to ja osobiście idąc w kompromis cena/jakość mam wytłumione zew. blache drzwi drogim DYNAMAT-em akurat z domieszką Al a od strony boczków matami miękkimi BOLL - identycznymi do tych co pokazałeś. Nie zapomnij o dorobieniu lub ewentualnie dokupieniu dystansu z MDF. Samo wytłumienie nic nie pomoże lub pomoże w małym stopniu jeśli nie usztywnisz podstawy głośnika.

...sorka teraz że wtrącę tak ogólnie - nie do Ciebie - ale denerwują mnie wiejscy maniacy CA co nakładą "TÓB" do barażnika z przodu głośniki od babci z radia maryja i jeszcze w półkę pchają coby im scena uciekła (w sumie tam nie ma sceny muzycznej jest stodoła) jakieś jajka z tesco co po promocji było. A na dodatek podłączą to wszystko do radia z Kauflandu za 159zł i jadą po wsi z szybami w dole i łokciami za oknem. TĘPIĆ! Ja mam z przodu odseparowany Phase Evo CFS 165.25 które to same zagrają głośniej i dadzą lepszy bas niż u tych wieśniaków całe CA....

pitlabedzki
04-10-09, 11:11
A te maty tańsze z allegro, czyli: http://www.allegro.pl/item742282297_mata_bitumiczna_wygluszjaca_profesjo nalne_maty.html nie dawają rady? Bo te DYNAMAT'y to dośćdrogi interes... I jeszcze mam pytanie: czy MDF nie przeszkadza później w montażu boczków? No i jeśli już montować MDF to może głośnik o większej średnicy? Np 16cm średnicy. Obecnie myślałem o 13cm. Co do tych głośników Peiyng to pytałem z ciekawości. Sam osobiście jestem fanem marki Alpine.

Soviet
04-10-09, 12:40
BOLL to także tanie maty. Na alledrogo średniej twardości kupisz za piątaka. Co do głośników to oczywiście 16cm + tweeter w słupku lub trójkącie przy lusterku lub wyżej na boczku. Powiem Ci tak, fanem marki być można ale czasem warto jest zastosować sprawdzone rozwiązania za nie dużą kaskę niż kierować się logo na produkcie. Zresztą przykładowy HErtz jest marką lepszą niż Alpine. Ten drugi ma dobre produkty ale dopiero w swych wysokich seriach. Jeżeli będziesz wytłumiał matami 25x50 to na drzwi potrzebujesz około 10.

pitlabedzki
04-10-09, 23:25
BOLL to także tanie matyCzyli tymi matami od strony wnętrza wyklejać a tymi co podałem link wyżej można na blachę? Czy można obydwie strony wykleić tymi z BOLL'a?

Soviet
04-10-09, 23:48
Czyli tymi matami od strony wnętrza wyklejać a tymi co podałem link wyżej można na blachę? Czy można obydwie strony wykleić tymi z BOLL'a?

Można z tym że pamiętaj że zarówno BOLL jak i te są matami do nakładania na gorąco. Czyli w moim mniemaniu bez nagrzewnicy się nie obejdzie.