Zobacz pełną wersję : Centralny zamek problem
Witam, mam pytanie odnośnie centralnego zamka w Civic'u 3D, tj. przestał działać jakiś czas temu na pilota.. tzn. przy wciskaniu na pilocie przycisku nie reaguje centralny (może się rozregulował??)... ogólnie system centralnego mechanicznie działa, przekręcając od strony kierowcy kluczykiem zamek otwiera i zamyka drzwi z obu stron... Dodam, może to nic nie znaczy, ale to nastąpiło przy zmianie radia fabrycznego na inne... czy to może mieć jakiś wpływ?? Bateria, była wymieniona, sprawdzałem czy dioda wysyła sygnał, na odbiorniku podczerwieni też sprawdzałem czy jest odpowiednie napięcie jak również programowanie pilota (tak jak jest w manualu)... Z góry dziękuje za pomoc....
Pozdrawiam
Centralny oryginalny czy dorabiany? - podstawowe pytanie.
orginał... nie wiem co z tym fantem zrobić....
Sprawdz silownik w drzwiach kierowcy.
zobacz moze ci siłownik padł lub prąd do siłownika nie dochodzi
jutro sprawdzę siłownik... ale mam pytanie, tzn. jeśli przekręcając kluczykiem w drzwiach otwiera i zamyka z obu stron drzwi, to chyba działa??
Pozdrawiam
Działać może wysyłanie, trudno powiedzieć, a zamykasz manualnie, tzn siła, tym że przekręcasz kluczyk, a to wysyła sygnał do pozostałych, lecz moze nie odbierać, lub nie idzie sygnał od centralki do siłownika, i ja bym najpierw to sprawdził czy dochodzi napięcie przy zamykaniu/otwieraniu do siłownika od drzwi kierowcy.
"ja bym najpierw to sprawdził czy dochodzi napięcie przy zamykaniu/otwieraniu do siłownika od drzwi kierowcy" tzn.?? jak już pisałem wcześniej centralny nie działa z pilotem.. jak przekręcam kluczyk w drzwiach to zamyka i otwiera drzwi z obu stron (3D)... tak więc napięcie dochodzi do siłownika... już nie wiem gdzie szukać rozwiązania tego problemu... chyba będę musiał zastanowić się nad alarmem i podpiąć go pod centralny... chyba, że jakimś cudem odbiornik podczerwieni się zepsuł, tylko ze napięcie na nim sprawdzałem i jest poprawne :(
Rozbierz drzwi kierowcy, podepnij np. zarówkę na 12V pod te 2 kable co idą do siłownika i zamknij/otwórz samochód pilotem, jak lampka błyśnie tzn. że silownik do dupy, a jak nie bylsnie znaczy ze napiecie nie dochodzi.
tylko jak już pisałem problem jest w tym, iż pilot nie działa z centralką (nie mogę poprzez pilot ani otworzyć ani zamknąć drzwi) a siłowniki działają....!!!
To powiedz mi kolego jaką masz pewnośc że siłownik u kierowcy działa?
napiszcie mu wyraznie ze jak otwiera drzwi z reki to wtedy on robi za silownik (czytaj to tak ze - kiedy przekrecasz recznie zamek kluczykiem i to powoduje ze drugie drzwi dostaja impuls do otwarcia - a z pilota zamiast twojej reki musi byc sprawny silownik ktory przesunie zapadke zamka)
dlatego musisz sprawdzic czy silownik drzwi kierowcy jest sprawny bo to ze otwierasz recznie nic nie oznacza.
Infi dzięki za wyjaśnienie :)... jutro jak dam radę to sprawdzę ten siłownik... Pozdrawiam
witam
"podpinając" się pod temat "centralnego" chciałem zapytać co może być popsute/od czego zacząć szukanie gdy nie mogę otworzyć centralnego "z ręki" słychać jak coś tam się przesuwa ale kluczyk "idzie" z oporem a drzwi pozostają zamknięte
a ja od kilku dni wsiadam jak do "anglika"
z góry dziękuje za podpowiedzi
a masz otwieranie na pilota? czy sam cz?
centralkę od alarmu mam "zdemontowaną" i otwieram z kluczyka Hondkę mam jakiś miesiąc i wszystko było oki a od tygodnia "strajkuje" centralny
a dosłownie godzinę temu spróbowałem otworzyć/wsiąść "normalnie" i zadziałało i znowu mi się otwierają "normalnie"
pozdrawiam
Według mnie zacina się mechanizm zamykania w drzwiach i siłownik nie jest w stanie go domknąć.
Dokładnie jest tak jak pisze czacha19, ale jets to bardzo mozliwe ze bedziesz mogl te drzwi otworzyc z pilota ;] Napewno nie jest to sprawa elektroniki.
pzdr,
dzięki za pomoc
jak sie "otwierają" jest większa możliwość "oglądnięcia" coś pokombinuje jutro
pozdrawiam
Proponuje rozebrać zamek i popróbować na "zewnatrz" gdzie się blokkuje.
hej, a więc tak rozebrałem boczek i sprawdziłem czy dochodzi do niego zasilanie.. i otóż sprawdzałem zwierając i rozwierając styki idące do siłownika od strony kierowcy.. i sprawa się ma tak że jak zablokuje drzwi z obu stron ręcznie to przy zwarciu pstrykają siłowniki, ale nie otwierają drzwi, natomiast gdy zablokuje drzwi pasażera i zostawię nie zablokowane drzwi kierowcy to pstryka siłownik od kierowcy i otwiera drzwi pasażera.... na więcej nie mogłem sobie pozwolić bo deszcz mnie przegonił... Czyli siłownik nie odbija lub nie łapie?? Jakieś propozycje?? Przy okazji sprawdzałem zasilanie odbiornika podczerwienie i on nie wyłapuje sygnału z pilota, ma cały czas stałe napięcie 5V... Więc chyba pora oddać samochód do elektryka... ehh...
Z góry dzięki za pomoc.... Pozdrawiam
odgrzewając wątek, byłem dziś u elektryka.. i sprawa wygląda tak, ze zasilanie centralnego jest, siłowniki sprawne... nie ma komunikacji między pilotem a centralnym... i tu moje pytanie jaki sterownik centralnego z 2 pilotami polecacie??
Ja od siebie mogę polecić produkty firmy STIG, po prostu jeszcze działa, co tu dużo mówić :E