Zobacz pełną wersję : D15Z6, SOHC, VTEC, 16V, 1493 cm, 114 KM Problem ze spalaniem
Witam.
Otóz moj problem ma sie tak - Posiadam srebrnego Civica z 97r. Pare miesiecy temu spalanie mial na poziomie srednio 6,5L na trasie. Lałem paliwa za 50zł i robilem na tym 250km. Teraz to sie niestety od pewnego czasu zmienilo. Za 50zl zrobie ledwo 160km. Robilem juz rozne testy ( domowym sposobem lania na pusty bak) i wychodzi na to ze spalanie wzroslo i to ok ,1,5 raza. Co zrobic ? Nie znam sie zbytnio na autach i mechanice, wiem ze kiepsko opisalem moj problem. Prosze o zadawanie pytan, postaram sie nakierowac bardziej jezeli bedziecie mogli mi pomoc. Chcialem pojechac na komputer ale mieszkam w malym miescie i w zakladzie powiedzieli iz nie maja wtyczki do Hondy. Prosze o pomoc. Dziekuje
kierowca66
25-09-09, 15:37
Na początek zalecałbym zrobić samodiagnostyke(poszukaj w szukajce).
1. O spalaniu było dużo. tak jak we wczesniejszym poście zrób samodiagnostykę. Sprawdź też (albo najpierw) ciśnienie w oponach, filtr powietrza, zresetuj komputer. Czy samochód zachowuje sie przez cały czas tak samo? Czy ze wzrostem spalania nie zauważyłeś np. problemów z odpalaniem? Nie stracił na mocy?
Poza tym spalanie mierzy się na pełnym zbiorniku. Zatankuj do pełna, przejedź w trasie 100 km i znowu zatankuj. Wtedy zobaczysz.
2. Coś chyba nie tak miałeś z tym spalaniem. Za 50 zł zatankujesz w porywach do 12 litrów. Jesli na 12 litrach zrobiłeś 250 kilometrów to spalanie miałeś na poziomie 5 litrów na 100 a nie 6,5.
Poza tym spalanie na podawanym przez ciebie poziomie czyli (50 zł około 12 litrów) na 160 km (wychodzi że 7 litrów z haczykiem na 100) to według mnie bardzo przyzwoity wynik.
stormraider
25-09-09, 16:54
50zl to aktualnie ~12l paliwa, wiec wychodzi 7,5l na 100km - mi wlasnie taka srednia wychodzi z miasta i trasy.
Jak dla mnie normalne. Swoja droga, jak na 12l robiles 250km to wychodzi 4,8l/100km, a nie 6,5l..
Wiec jak na moje cos tu zle liczysz.
edit; jak odpisywalem to nie bylo posta kolegi nade mna ;)
przepraszam zle sie wyrazilem, rzeczywiscie podalem zle liczby, teraz nie podam juz kwot ale powiem wam ze naprawde mialem spalanie na poziomie 6,5l a teraz wzroslo bo za te same kwoty robie ok 80km mniej niz zwykle. powietrze w oponach nowiutkie :P zgodne z naklejka na dzwiach ;] co do 1 posta mam wrazenie ze auto stracilo troche mocy juz od dluzszego czasu, pozatym naprawde podejrzewam ze szwankuje mi wskaznik ten od benzyny bo ostatnio zachowuje sie jak chce bo po 12l potrafi pokazywac polowe baku
skolopendra
25-09-09, 21:06
Lałem paliwa za 50zł i robilem na tym 250km.
fatalną metode pomiaru sobie obrałeś
zrób tak i przelicz raz jeszcze
Zatankuj do pełna, przejedź w trasie 100 km i znowu zatankuj. Wtedy zobaczysz.
Zrobilem więc dzis jak mowiliscie - zalałem do pełna i przejechalem trase 130km na ktorej spalanie wynioslo 9,5 Litra.
Czy to dobry wynik ? Biorac pod uwage ze naprawde w maju-czerwcu podróz łacznie 240km kosztowala mnie 50zł a teraz ten sam dystans musze tankowac za 80zł to naprawde widze roznice i ine znam przyczyny
A wziąłeś pod uwagę to, że ceny paliwa się zmieniły (wzrosły)? :D Lej do pełna, wypal do rezerwy, zalej do pełna i policz spalanie. Najlepiej kilka razy :D
raczej kolego ceny w moim regionie spadły o grosz w porownaniu z majem ;]
Ja za 100 robie w mieście 230km:D
Przede wszystkim to podjedż sobie gdzies na analize spalin i będziesz wiedział czy to kwestia auta czy twojej nogi
a gdzie szukac tej sondy lambda? mozna to sprawdzic jakos samemu ?
Można ale skoro pytasz o to gdzie ona jest to śmiem twierdzić że ciężko będzie ci ja samemu sprawdzić .
Skoro już chcesz to masz ja wkęconą w kolektor wydechowy i wystaje przez dziure w osłonie . Podłanczasz pod nia miernik i sprawdzasz czy zmienia napiecie od 0.1 do 0.8V
no wlasnie nogi to ja nie mam ciezkiej ( straszny wypadek samochodowy w przeszlosci)
moj sasiad jest diagnosta w warsztacie, przejde sie do niego i zagadam zebysmy zmierzyli, dziekuje za radę.
A zrobiłeś tą samodiagnostykę???