Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : szumi sprzęgło - POMOCY

nasa
25-09-09, 08:55
Może któryś z klubowiczów miał taki problem, ja nie wiem za co się zabrać, opisze po prostu co obserwuje.
Gdy odpalę silnik i pozostawiam na jałowym biegu bez wyciskania sprzęgła to szumi mi coś. Gdy wrzucę 1,2,3... w czasie jazdy gdy przekroczę 2,5tys to szum się nasila i robi się irytujący. po wysprzęgleniu zarówna na biegu jałowym jak i w czasie jazdy, szum ustaje. Szum zdaje się jak ocieranie metalu o metal. Podejrzewam że to coś z tarczą sprzęgła, albo łożyskiem. Jeśli coś wiecie na ten temat to dajcie mi jakieś rady i jeśli ktoś rozbierał skrzynie biegów, proszę o instrukcje (kolejność) co rozkręcać. Mowa tu o Civic VI 1,6 105KM 96r. skrzynia manualna.
Naprawdę liczę na was, bo inaczej skończy się to pewnie nie tanią wizytą u mechanika, z góry dzięki, POZDRAWIAM BARTEK

Mati_1979
25-09-09, 09:05
Użyj funkcji szukaj!! Jest o tym kilka tematów na forum.
http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/search.php?searchid=1122638

zakit
25-09-09, 12:24
łożysko sprzęgła, to samo mam u siebie.

mozes
25-09-09, 15:45
łożysko sprzęgła, to samo mam u siebie
bzdura
łożysko w skrzyni biegów , jak by było walnięte łożysko sprzęgła to hałas by był podczas gdy pedał sprzęgła jest wciśnięty.
było o tym na forum
http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?t=20026&highlight=%B3o%BFysko+skrzyni

pozdr

mirasek
25-09-09, 23:41
j.w., łożyska na wałku atakującym w skrzyni, jak już hałas jest irytujący nawet na trójce to zdecydowanie do roboty bez czekania, poza tym - było ;)

orson
27-09-09, 23:21
dokładnie skrzynia Ci sie sypie niestety przyjacielu. Wymienić elementy albo szuknij skrzyni w całości gdzieś. Miałem to w poprzedniej. Wymiana Łożyska nic nie daje.

JeNNy_forever
28-09-09, 12:34
bzdura
łożysko w skrzyni biegów , jak by było walnięte łożysko sprzęgła to hałas by był podczas gdy pedał sprzęgła jest wciśnięty.
było o tym na forum
http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?t=20026&highlight=%B3o%BFysko+skrzyni

pozdr

potwierdzam ;) miałem ten sam przypadek - zmieniłem skrzynię, zapanował spokój :)

kris-cf
28-09-09, 13:38
POdepne sie pod temat zeby nie zakładac nowego.U mnie jest troche cos innego,mianowicie przy ruszaniu słychać takie dziwne terkotanie,odgłos podobny jak by wsadził patyk w szprychy w rowerze(nie wiem jak to opisać)troche podobny odgłos do wywalonych przegubów i słychać to na każdym biegu,jak wcisne pedal sprzegla odgłos znika,przypuszczam ze to cos ze sprzęgłem lub skrzynią.Moze miał ktos cos podobnego?Z góry dzięki za odp.

skolopendra
28-09-09, 14:04
dziwne terkotanie

mogła sprężyna w tarczy polecieć

kris-cf
28-09-09, 17:04
mogła sprężyna w tarczy polecieć Ok a czy sa jeszcze jakies inne tego objawy i czy mozna z tym jakis czas jezdzić?

skolopendra
28-09-09, 18:16
i czy mozna z tym jakis czas jezdzić?

spokojnie

orson
28-09-09, 22:51
kris-cf Tobie właśnie łożysko sprzęgła poszło. Tak wychodzi z tego co piszesz. Dopóki nie będziesz odczuwał bicia po pedale sprzęgła to jeszcze ok. Ale musisz się szykować na wymianę łożyska.

kris-cf
29-09-09, 12:02
Ok dzięki.