Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : EG3 - Kilka pytań po wizycie u mechanika.

Gucci
24-09-09, 23:36
Mam pytanie.

Oddałem dzisiaj swoją Hondę do mechanika w celu przejrzenia przed zimą samochodu co jest do wymiany, ponieważ nie chcę, żeby mnie zawiodło w zimowe dni. Po odbiorze auta od mechanika dowiedziałem się, że mam do wymiany następujące rzeczy:

- Manżeta zewnętrza prawego koła (Osłona przegubu).
- Tulejka wahacza prawego przy amortyzatorze (Przód).

No i teraz moje pytanie. Jakie części kupić, żeby nie wkopać się i kupić bubla. Po za tym jestem ciekaw czy ta tulejka o której mi napisał to górna czy dolna, bo nie wiem jak się o to zapytać w sklepie z częściami.

Proszę o informację jakich firm zakupić w/w części itd.

siemens_15
25-09-09, 02:35
Tuleje tylko OEM lub NOK (tańsze rozwiązanie i dużo mniej trwałe).
Jeżeli gumowa osłona przegubu jest pęknięta to radzę wymienić odrazu przegub, bo prawdopodobnie się posypie. Będzie robota x 2.

Paso
25-09-09, 06:45
tak jak siemens pisze sprawdź jaki koszt w aso za tulejkę jak ci nie podpasuje to zostaje nok, pewnie chodzi o tuleje na której mocowane są widełki, osłonę przegubu musowo do wymiany a co do przegubu jeśli już jeździsz jakiś czas to możesz się zastanowić nad wymianą przegubu np. HDK, a w zestawie z tym przegubem jest również osłona i nakrętka na piastę

Gucci
25-09-09, 10:08
siemens_15, no właśnie chciałem założyć OEM lub NOK tylko gdzie je dostać, bo w sklepach ciężko dostać tulejki NOK'a, ja osobiście się z nimi jeszcze nie spotkałem, tak więc? Co do ASO to raczej odpada, bo ceny tam mają chore. No chyba, że znacie jakąś osobę, która sprzedaje takie tulejki na przód i można je zakupić przez internet? Co do samego przegubu to raczej sobie odpuszczę, bo mechanik sprawdzał go i powiedział, że jest w dobrym stanie, jedynie ta manżeta jest pęknięta i polecał zrobić to. Jak pójdzie przegub to od razu wymienię lewy i prawy najwyżej, a nie tylko jeden. A tak z ciekawości ile może kosztować taki przegub dobrej firmy?

Paso, a orientujesz się gdzie dostanę tulejki NOK'a, albo OEM w dobrej cenie? Bo ASO raczej odpada z racji chorych cen. Co do samego przegubu to pytanie j/w?

I może ktoś mógłby mi powiedzieć jeszcze jak mam się dokładnie zapytać o te tulejki w ASO i w sklepie, bo po tym co mi napisał mechanik na kartce to oni raczej nie dojdą do tego?

yautja
25-09-09, 10:25
Bez przesady - tulejki NOK'a są po ok. 25 zł/szt. (dostępne w JapanCar na Łokietka) a OEM po 40 zł/szt.

Paso
25-09-09, 13:20
w tym linku masz fotke wachacza przedniego z wyróżnionymi tulejkami, z tego co pisałeś to wg. mnie to tulejka nr. 2, tylko jak masz EG3 bez wspomy to stabilizatora nie będzie. Tulejki NOK są raczej ogólno dostępne, cenę możesz sobie na intercarsie sprawdzić

Gucci
25-09-09, 14:13
yautja, dzięki za info. Czyli wchodzą w grę tylko NOK lub OEM?

Paso, jaki link? A tak w ogóle to mam wspomaganie w swoim Civic'u, bo to wersja Noblesse.

Paso
25-09-09, 18:42
http://moto.allegro.pl/item743936970_tuleje_zawieszenia_przod_honda_civic _1991_2001.html
sorka zapomniało mi się wkleić :)

BARTAS998
26-09-09, 07:55
No i nie zapomnij umyc, wyplukac przegubu w rozpuszczalniku, benzynie, zeby syfu nie bylo.

Gucci
26-09-09, 21:26
A tulejka TRW jest dobra? Ogólnie to dobra jest ta firma, bo niedaleko mnie w sklepie mają właśnie tulejki TRW i ponoć bardzo polecają. Gość mi powiedział, że TRW jest wkładane teraz do Hond składanych w Europie jako oryginalna część. To prawda?

siemens_15
28-09-09, 01:25
Gość mi powiedział, że TRW jest wkładane teraz do Hond składanych w Europie jako oryginalna część. To prawda?

nieprawda