PDA

Zobacz pełną wersję : ROZRZAD

Jahu1977
18-05-06, 16:49
CIVIC D15B2
1992
JAK SPRAWDZIC STAN ROZRZADU?
TZN PO CZYM POZNAC ZE JUZ NADAJE SIE DO WYMIANY?

Furious
18-05-06, 16:57
Generalnie to po ilości przejechanych km.... (max 100tys km)
Mozna ogolnie sprawdzic stan paska... czy nie jest popekany, zniszczony itp..

ceelx
18-05-06, 17:11
jezeli kupiles dopiero ta furke to wymieniaj rozrzad na duch, niewazne co mowil sprzedajacy

a jezeli nie to

Generalnie to po ilości przejechanych km.... (max 100tys km)

tomekk
18-05-06, 17:30
Mozna ogolnie sprawdzic stan paska... czy nie jest popekany, zniszczony itp..

W sumie tak, ale czasami może to być zwodzące. Pasek może być już "zjeżdżony", a po wyglądzie niekoniecznie będzie się to dało zauważyć.
Ogólnie dla bezpieczeństwa się zmienia, jeśli nie wiadomo co i jak.

PS Jahu1977 nie krzycz proszę :)

tomi
18-05-06, 19:26
kiedys zasłyszalem na forum ze silniki vtec dohc sa bezkolizyjne moze ktos to potwierdzic...

dejvt
18-05-06, 19:39
kiedys zasłyszalem na forum ze silniki vtec dohc sa bezkolizyjne moze ktos to potwierdzic...

sory za OT ale jaki to ma zwiazek z tematem ?

tomi
18-05-06, 19:49

sory za OT ale jaki to ma zwiazek z tematem ?

Temat jest o rozrzadzie, moje zapytanie rowiez tyczy sie rozrzadu jak bys nie zauwazył, a nie bede specjalnie zakaldal nowego tematu o tym czy te silniki sa kolizyjne czy nie pytam sie przy okazji wiec Koniec OT

Jahu1977
18-05-06, 21:14
tomekk co z toba nie placz nie rozklejaj sie to tylko rozrzad

tomekk
18-05-06, 22:12

a o co chodzi?

Qbica
19-05-06, 07:32
kupiłes samochód to zmieniaj rozrząd, bo puźniejsze koszty po ewentualnym zerwaniu przewyższą kilkakrotnie jego wymiane...jesli nie masz udokumentowanej wymiany to lepiej nie zwlekaj z wymiana

Piotrek Klag
19-05-06, 08:36
jak CI sie zerwie pasek i zobaczysz pogięte pół silnika to sie wtedy bedziesz martwił - wszystkich zdanie jest jasne - zmień rozrząd i tyle - mysle że tak dyskusja dalej nie ma sensu.

Moderatorzy - zamknijcie to i tyle.

Furious
19-05-06, 08:44
No to PA

grabber
02-06-06, 20:23
Ja mam pytanie.
Mam juz 182tkm i chce wymienic rozrzad. Bede tez wymieniał pompe wodna. Chce jeszcze wyregulowac zawory.
Na co mozna jeszcze zwrocic uwage przy okazji tej wymiany zeby wszystko było ok?
Co jeszcze sprawdzic tak zeby juz tam nie zagladac?
Słyszałem ze mozna jeszcze zrobic uszczelniacze.

Furious
02-06-06, 20:55
Słyszałem ze mozna jeszcze zrobic uszczelniacze.
tak "za darmo" to raczej nie :)

wymien filtry, oleje sprawdz świece, kable i smigaj

ducze
08-06-06, 23:59
najlepiej od rzu po kupnie auta wymienic rozrzad, a wzrokowe sprawdzanie nic nie daje, u mnie paske wygladał bardzo dobrze a jego wewnetrzna strona była peknieta czego niebyło widac bez jego zdjecia

robsonek
09-06-06, 09:37
Witam

W mojej Hondzie jak kupilem gosc zarzekal sie ze pasek byl wymieniony 10tkm temu, swiece i inne rzeczy, wszystko bylo prawda i fajnie pieknie ale ja i tak wymienilem pasek.
Mechanik powiedzial ze dobrze zrobilem poniewaz pasek byl owszem nowy ale ktos zapomnial o rolce......(byla stara i juz troche zjechana). Wniosek= wymieniac na nowy nie sluchac poprzednich wlascicieli. Po wymianie wiesz co masz i spisz spokojnie.

Pozdr

Piotrek Klag
09-06-06, 15:00
wymianie wiesz co masz i spisz spokojnie.

szkoda że połowa tego forum i tak zada pytanie czy zmienic i najlepiej za 5 zł i krew człowiek zalewa jak to sie czyta.

100 x do juz było - zmien pasek + napinacz + filtry i swiece niezależnie co ci handlarz powie.

Jahu1977
09-07-06, 11:52
Juz zmienione rolka gmb pasek gates uszczelniacze byly oki dodatkowo paski klinowe czesci 165zeta+robocizna 155
dzieki za pomoc

bidz
09-07-06, 15:38
A na zamienniki daja gwarancję?

U mnie po zakupie wymieniłem wszystko na orginały- na razie spie spokojnie.