PDA

Zobacz pełną wersję : Dziwne zachowanie silnika i problem z rozruchem



dzecky1
24-09-09, 08:45
zakładam nowy temat ponieważ nie ma odopowiednika na forum, po za tym jak do podobnego tematu się podczepiłem(2-krotnie) to nikt nie odpowiedzial....



witam.
Posiadam honde z silnikiem 1.3 16v. Ma czasem problemy z zapaleniem....tzn na początku to od dotknięcia zapalala, a teraz trzeba pokręcic rozrusznikiem jakies 3-4 sekundy i na dodatek dawać gazu bo inaczej nie odpali!!- czym moze to byc spowodowane?? dodam ze dzieje się tak zarówno na zimnym jak i ciepłym silniku



zauważyłem także ostatnio ze auto dlawi się i zamula na zimnym silniku-na ssaniu. Czasem jak ruszam to zgaśnie(a gaz mam do połowy).Jak jest juz cieply to chodzi dobrze z tym ze czasem wskakuje na wyzsze obroty(tak na słuch 1600rpm)...- ale tylko jak dzikuję(jazda na prawie maks. obrotach), jak jezdze normalnie(50km/h na piątce) to obroty nie szaleją. A to denerwuje, jak dojezdzam do skrzyzowania na luzie a motor wyje jak glupi. Dodam jeszcze ze przy rozruchu kopci na biało az do malego nagrzania(ok. 2-3minuty).-moze wina niskich temperatur rano?? No ijak mu pocisne na cieplym to kopci znów na bialo...

Najśmieszniejsze w tym wszystkim jest to , ze auto jest po wymianie swiec, przewodów, filtrów, pasków, płynów itp(podstawowe rzeczy).... Oleju nie bierze ani kropli. Ale za to ubywa w wyrównawczym troche(około 200ml na 100km). Poziom oleju jest ten sam, nie ma w silniku wody/płynu z chlodnicy, auto nie ma żadnych wycieków. wszystko szczelne! zauwazylem takze ze w zbirniczku wyrównawczym woda/plyn jest brązowawa i ogolnie caly zbiornik w srodku jest tak jakis brązowy... ale piana się nie robi, ani nie wrze nic....


Proszę jakiegoś fachowca o poradę bo dla mnie jest to co najmniej dziwne zachowanie... I naprwade jestem ciemny...

z góry bardzo dziękuję.

yautja
24-09-09, 13:13
Po pierwsze - ile masz tego oleju? Na max? Kiedy był zmieniany? Im więcej oleju tym trudniej zakręcić wałem na zimnym silniku (szczególnie widoczne w zimie).
Ja bym sprawdził też zawory - regulacja (ale porządna a nie na odczep się na ciepłym silniku).
I nie jeździj 50km/h na piątce, bo nie jest to zdrowe dla panewek. Maksimum 3-ka dla tej prędkości.

dzecky1
24-09-09, 18:32
oleju mam prawie na maksa...Zmieniany był około 2 -3tygodnie temu. Zawory lekko słychać. Dzięki za poddpowiedź!!! Pozdrawiam

siemens_15
25-09-09, 02:44
d13b2 ma mechaniczną pompę paliwa, więc jeżeli jest zimny to przed odpaleniem wciskasz 2x gaz do deski. Powinien odpalić bez problemu. Jeżeli jest ciepły to wciskasz gaz do połowy i odpalasz (ja tak robię, ale manual mówi trochę inaczej). Poczytaj manual. Tam jest wszystko dokładnie opisane jak odpalać silnik z gaźnikiem.

PS. 5 bieg przy 50km/h to zarzynanie silnika. 50km/h 3 bieg, 60km/h 4 bieg do utrzymywania prędkości, 70km/h absolutne minimum do utrzymywania prędkości na 5 biegu.

Co do ubytków płynu to bym sprawdził szczelność układu, a na pierwszy plan korek. Sprawdź czy nie ma białego nalotu na chłodnicy obok korka.

dzecky1
25-09-09, 06:41
no tak... Co do przełożeń biegów to macie rację- trochę go zamulałem...





Sprawdź czy nie ma białego nalotu na chłodnicy obok korka

Białego nalotu nie ma. Jest wszystko ok, tzn nie zauwazylem zeby gdzieś się nawet sączyła woda/płyn..
a jak myślicie- co z tym brązowym płynem/ wodą w układzie chłodzenia??- trochę mnie to martwi.... Sama wymiana na nowy płyn wystarczy??



Dzięki za odpowiedzi!

Pozdrawiam

wojtasCiviC
25-09-09, 07:04
no właśnie ja na zimnym mam to samo znaczy jak z miejsca ruszę i przyspieszę i wcisnę sprzęgło, to silnik wyje a obroty nawet do 3000 rosną, wątpie żeby to linka się zacinała, poza tym nie mam problemu z odpalaniem ani falowaniem obrotów jak jest nagrzany silnik. Ktoś orientuje się co jest nie tak? Ja przed odpaleniem wciskam raz gaz do połowy, mozna tak to nazwać. Chyba u wszystkich jest tak że do połowy pedał gazu idzie lekko, a od połowy ciężej do końca

yautja
25-09-09, 10:30
Co do płynu chłodniczego - wyjmij zbiorniczek, wyczyść, wlej nowy płyn. Docelowo przy wymianie całego płynu na nowy zrób płukanie całego układu i dopiero zalej nowy płyn. U mnie teżbyło brudno a po tych zabiegach jest czyściutko i układ działa wydajniej.

dzecky1
25-09-09, 19:45
Co do płynu chłodniczego - wyjmij zbiorniczek, wyczyść, wlej nowy płyn. Docelowo przy wymianie całego płynu na nowy zrób płukanie całego układu i dopiero zalej nowy płyn. U mnie teżbyło brudno a po tych zabiegach jest czyściutko i układ działa wydajniej.

dzięki! za dwa tygodnie (brak funduszy) biore sie za wymianę płynu i płukanie...

Dzis gadałem z kolesiem obczajonym w silnikach... Mówi ze to "zamulanie" to sto procent zawory- trzeba je wyregulować.


Jeszcze raz wszystim bardzo dziekuję za odpowiedzi!
pozdro

wojtasCiviC
26-09-09, 06:48
a ja zauważyłem, że jak sie właśnie raz do oporu wciśnie przed zapaleniem zimnego silnika to te falowanie na ssaniu nie wystepuje, zobaczymy jak będzie dalej