Zobacz pełną wersję : mega problem z lampami, wszystkimi prawie...
mam problem...do dzisiaj nie działały mi pozycyjne z tyłu i postanowaiłem to naprawić sam :] zmieniłem z tyłu zarówkę na chwile na inną i popi%^&ło się wszystko na dobre:
-lampa prawa przednia mijania przestała działać (długie działają)
-nie ma kierunkowskazów, nie wyskakuja nawet na licznikach (a przy awaryjnych działają)
-nie świci się kontrolka silnika, kontrolka zaciągnietego ręcznego i nie zapiętych pasów
-z tyłu wsteczne przestały działać, mam tam juz tylko hamulec.
wszelkie diagnozy mile widziane...
lukasz-lukasz
23-09-09, 20:59
Pewnie prościej było by z diagnozą gdybyś napisał czy to honda civic czy np. polonez caro ;-) ? (polecam uzupełnić profil)
Dołączę się do tematu, bo problem podobny:
Wymieniałem dziś żarówki w reflektorach przednich i przy okazji postanowiłem zdiagnozować niedziałające (zarówno z przodu jak i z tyłu) światła przeciwmgielne. Sprawdziłem żarówki - okazało się, że wszędzie sprawne. Z tyłu podmieniłem na chwilę żarówkę z przeciwmgielnego na żarówkę ze światła cofania (te same V i W). Wszystko wydawało się być OK.
Po południu, chciałem gdzieś pojechać i takie objawy:
- zaczęło działać przeciwmgielne z tyłu (z przodu wciąż dupa)
- przestał działać lewy tylni kierunkowskaz ( w tej lampie grzebałem)
- jak się włącza kierunki, to prawy działa OK, a lewy mruga 2x szybciej
- przy włączeniu awaryjnych, kierunki przerywają normalnie, choć z tyłu cały czas nie świeci
Diagnoza:
bezpieczniki? zwarcie? przekaźniki?
Nie miałem nawet okazji, żeby coś uszkodzić, czy zewrzeć.... jedyne z czym miałem problem to dokładne wpięcie wtyczki od przedniego przeciwmgielnego w zderzaku, ale ostatecznie się udało i był 'klik'.
Z góry dzięki za pomoc!
ja mam honde civic Vgen coupe USDM ;)
- jak się włącza kierunki, to prawy działa OK, a lewy mruga 2x szybciej
- przy włączeniu awaryjnych, kierunki przerywają normalnie, choć z tyłu cały czas nie świeci
To wygląda na przepaloną żarówkę lub w ogóle nie podłączoną.
Sprawdź bezpieczniki w kabinie i pod maską
Przed chwilą wróciłem od autka.
Niestety - wszystkie odpowiednie bezpieczniki są sprawne. Gdy wyjmowałem ten odpowiedzialny za kierunkowskazy, to żadne nie działały,a tutaj jest problem tylko z jednymi....
Żarówka jest sprawna, sprawdzałem na drugiej lampie. A gdy tam się wyjmie żarówkę to efekt szybkiego migania również się pojawia.
Zastanawia mnie przede wszystkim to, że zadziałało przeciwmgielne i że przy włączeniu awaryjnych przerywanie jest odpowiednie.
Tak jakby nie widziało żarówki z tyłu...
awaryjne zawsze tak działają.
A może coś nie tak w kostce lub przerwany kabel??
Obawiam się, że to właśnie to....
Wiązka z tyłu jest nietknięta. Będę musiał jutro jakoś ogarnąć przekaźniki z przodu i posprawdzać. Niestety na elektryce znam się jak .... wszystko z kartką w ręki i wygląda to jak układanie klocków lego ; ) Pewnie skończy się na tym, że nie znajdę odpowiedniego kabla :D
Powinieneś dojść według kolorystyki kabli i ich oznaczeniu, ale sprawdź pierwsze oprawkę żarówki i kable w nią wchodzące.
Dzięki za pomoc.
Z tego co pamiętam, to kable wchodzące w oprawkę są zalane/zaślepione taką masą/gumą i ciężko żeby coś tam się stało. Poczytałem trochę manuala i wynika z niego, że przekaźnik/moduł sterujący powinny być dobre. Jedynie czego trzeba szukać, to przerwa w obwodzie.
a ze mną co? :) dalej nic nie wiem...
Rozwiązaniem mojego problemu była niestykająca oprawka żarówki. Nie wiem jakim cudem, ale jakoś odgięła się blaszka i musiałem zrobić dodatkową zworkę ze spinacza ; )
Shout - sprawdzałeś bezpieczniki? Bo niektóre objawy wskazują na ich przepalenie. Ja zacząłem od tego poszukiwania usterki. Powyjmuj kolejne i sprawdzaj jaka reakcja.