PDA

Zobacz pełną wersję : Civic VIg do 10 max 12tys - kilka pytań

lozek
23-09-09, 19:07
Witam.

Postanowiłem założyć temat gdyż mam pewne wątpliwości.

Nie ukrywam, że będę chciał niedługo kupić Civica VI Hatchback i będzie to mój pierwszy samochód. Najlepiej byłoby się zmieścić do 10/11 tysięcy, 12 to już ostateczność.

Na początku chciałem 1.4is przedlifta, potem 1.5 vtec-e przedlifta z powodu ekonomii i większej mocy. Strasznie podobają mi się poliftowe, choć widzę na aukcjach, że jest parę do 12 tys. to mam pytanie - czy to jest realne żeby polift z przebiegiem do 170/180tys kosztował poniżej 12 tysięcy?

Moje wymagania to Klima, elektryczne szyby, centralny zamek, wspomaganie, przebieg do 170-180tysięcy, abs, immobiliser no i przyjemny stan techniczny.

-d15z6 - zrezygnowałem, ze względu na to że to w sumie dodatkowy koszt przy cenie samochodu a i tak prędzej czy później będę chciał zrobić swapa ( pewnie d16z6).

Jestem teraz za 1.4 iS, Zostaje pytanie czy szukać szczęścia, mianowicie szukać zdrowego polifta w moim przedziale cenowym czy dać sobię z nim spokój i ogarnąć przedlifta w dobrym stanie?

Większość z użytkowników ma większe pojęcie w jakim przedziale cenowym znajdują się civici w danym stanie, więc proszę o pomoc.

Pozdrawiam

wunat
23-09-09, 19:16
moze to nie o cenach, ale jezeli chcesz d16z6 to lepiej szukaj auta odrazu z takim silnikiem

lozek
23-09-09, 19:27
Obawiam się, że poszukiwania mogą być zbyt długie i do tego cena przekroczy mój budżet.

Wiem, że jak będę chciał robić swapa to koszt samochodu do tego koszt d16z6 ( nawet jak sprzedam d14xx ) będzie wyższy, ale na chwilę obecną się tym nie przejmuję. Zrobię to jak będą fundusze, nie ma pośpiechu, bo to będzie fura głównie do poruszania się po mieście nie do wyścigów ( choć pewnie gdy ją zrobię zdarzy się pare razy :) )

Mimo to dzięki Wunat za chęć pomocy.

Nadal proszę o odp na pytania, ewentualnie porady co i jak.

pwl
23-09-09, 20:20
Jeśli będziesz cierpliwy, może trafisz na polifta. I powiem Ci, że łatwiej będzie chyba trafić sedana niż HB.

moze to nie o cenach, ale jezeli chcesz d16z6 to lepiej szukaj auta odrazu z takim silnikiem

VI gena z D16Z6 nie dostaniesz. Ewentualnie y8 w Coupe, ale to już zupełnie inny pieniądz. Poswapowych nie ma na handel.

lozek
23-09-09, 20:45
HB i nic innego ! ;)

Skoro są JAKIEŚ szanse, że w tym przedziale można znaleźć coś zdrowego to będę polować na polifta, jeszcze mam troszkę czasu....

Jak nic ciekawego nie znajdę to wtedy zostaje większy wybór wśrób przedliftów.

sky83
23-09-09, 20:59
Zrób rezerwę na tzw. pakiet startowy: rozrząd oleje i filtry (jakieś 700-800 zł) , nie wspominając o ubezpieczeniu i rejestracji czyli najlżej licząc jakieś 600 zł (przy założeniu max zniżek za OC oraz braku konieczności dokonania opłat dla auta sprowadzonego).

Iras
24-09-09, 18:47
ja mojego polifta wyrwałem z monachium za 2600 euro i do tego był uszkodzony lekko... wtedy wyniosło mnie to jakoś 11000. więc wątpie żebyś kupił dobrego polifta i do tego z Polski...

lozek
24-09-09, 22:24
Nie koniecznie z Polski - pytam ogólnie, bo jest też możliwość, że będzie ściągany z Dojczlandu przez znajomego.

wunat
24-09-09, 22:52
Jeśli będziesz cierpliwy, może trafisz na polifta. I powiem Ci, że łatwiej będzie chyba trafić sedana niż HB.

VI gena z D16Z6 nie dostaniesz. Ewentualnie y8 w Coupe, ale to już zupełnie inny pieniądz. Poswapowych nie ma na handel.

osz karfa, zamotalem sie ;]

Iras
25-09-09, 00:42
myślę że dobre polifty jakie opisałeś zaczynają się od 13.000-13.500. pamiętaj jeśli VI gen to tylko po liftingu(moim skromnym zdaniem:) ) http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C9909426 1.4 może i jest mało rozwojowy ale i tak daje radę.

daro9
24-11-09, 18:25
Oglądałeś już coś w realu ?? Także szukam, fizycznie gotowki nie ma, ale sprzedam swoje stare' auto i od razu po 6gena :)
Powodzonka w znalezieniu tej jedynej!

lozek
24-11-09, 20:31
Oglądałem fizycznie 5 sztuk ( x3 Vgen i x2 Polift. VIgen ).

Chciałem na początku VIgen, potem pomyślałem, że lepiej i taniej wyjdzie Vgen z mocniejszym silnikiem (D16Z6), teraz powróciłem do "planu A", mianowicie oglądam poliftingowe VIgeny 1.4. Mimo, że silniki dość słabe i dużo palą to jednak te fury mają w sobie to coś, z czasem jak będą fundusze to się zeswapuje coś.

Szukam, szukam i szukam, teraz mam 1 sztukę na oku, przegląd pewnie w przyszłym tygodniu - zobaczymy co z tego wyjdzie.

sublove
24-11-09, 21:01
kup 6gen w jak najlepszym stanie blacharskim.
podwozie i buda to podstawa - skoro chodzi Ci po głowie w przyszłości swap to kup nawet to 1.4, to będzie rozsądne.
przebieg w liczbach - nie daj się tym zaślepić - przecież silnk kiedyś poleci tak? ;) Resztę elemantów można obejrzeć i samemu stwierdzić jak auto było jeżdżone.
tak to widzę

kicivic
24-11-09, 21:05
Powiem Ci kolego tak: tez jestem z Warszawy i ogladalem tu kilka egzemplarzy z otomoto i allegro jak szukalem takiego autka w tym roku. W Warszawie ogladalem chyba 6 civicow VI gen HB(przedliftowe nawet po 13 tys). Blacha taka piekna ze do zadnego nie bylo sensu wsiadac nawet. Skonczylo sie wyjazdem w strone Wielkopolski, po drodze przejezdzajac przez Łódzkie. No i tam wlasnie kupilem furke. W tej chwili wlasnie cos takiego moge polecic. Wyszukac kilka konkretnych ogloszen i przejechac sie w strone zachodniej granicy, albo sciagniecie z Niemiec poprostu auta.

lozek
24-11-09, 21:10
Ja teraz próbuje znaleźć autko nie za daleko ode mnie, jak się nie powiedzie to prawdopodobnie będzie ściągane z Niemiec.

Nie zaślepiają mnie "okazyjne" przebiegi choć jak na chwile obecną szukam tak do 190/200tys, auto ma być sprawne, zdrowe i posiadać w wyposażeniu to na czym mi zależy - tym się właśnie kieruje.

norbi
25-11-09, 17:32
W LIPCU MAKS W SIERPNIU BĘDE SPRZEDAWAŁ SWOJA CIVICE!BĘDE ZMIENIAŁ NA VIIGEN:)POCZEKAJ,WARTO!!90 KM,NA DZIEN DZISIEJSZY 169Km PRZEBIEGU.BEZ KLIMY I ELEKTRTYKI,ALE BEZWYPADKOWE I NA WIATRAKACH:)AUTO MEGA ZADBANE!

daro9
25-11-09, 18:53
Oglądałem fizycznie 5 sztuk ( ... , x2 Polift. VIgen ).

To co z nimy było nie tak?

pwl
25-11-09, 19:00
Niektórzy to chcą auto co najmniej 9 letnie w stanie igła ;d Szukasz dziury w całym. Moja miała rudą, przytarty zderzak i co? Miałem ją skreślić? Teraz jest laleczka, a jakbym wtedy ją odpuścił, ciekawe czym bym jeździł.

ygor
25-11-09, 19:05
pwl ruda i przytarty zderzak wzialbym (i pewnie nie tylko ja) z pocalowaniem reki , ile wczesniej ejotek ogladales ?

To co z nimy było nie tak?

tu masz moj opis jednej z tych co kolega ogladal - moze nie jest to dyskwalifikacja ale wlasiciel chcial o ile pamietem 12,5 a auto do rejestracji , takze musialby sporo spuscic jak dla mnie - bo zeby wyprowadzic auto trzeba by pare plnoow wlozyc :

http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showpost.php?p=822485&postcount=73

pwl
25-11-09, 19:24
Hmmm to była druga, którą poważniej oglądałem, czytaj wsiadłem do środka xD Wcześniej tylko przez szybę samochodu przejeżdżając przy komisie. Pierwsza, którą się przejechałem, pierwszy oglądany polift.

Pierwsza na poważnie oglądana była masakrycznie zburaczona w środku i świeżo po lakierowaniu całości, (jeszcze pył był w zakamarkach), więc pewnie mocno bita :P

Między tą pierwszą i moją obecną było jeszcze 5d 1.5 econo, ale wstyd mi się przyznawać, że w ogóle takie coś brałem pod uwagę XD Wszystkie 3 oglądane jednego dnia, w poniedziałek, który był zarezerwowany na wyjazd do Chojnic po jedną czarnulkę, ale niestety sprzedała się w niedzielę.

lozek
25-11-09, 20:59
V gen:

1) wycieki mineralnego 0,3 litra na 1000, nadkola haaardo przerdzewiałe, drzwi też i ogólnie za wysoka cena jak się później okazało.
2) Lakier przepolerowany - prześwity i średnio zadbana w środku.
3) Szpachlowóz i 3tys to włożenia na wejściu i to na używkach (okazało się po przeglądzie)

VI gen:

1) ta o której pisał Ygor, jej nie odrzuciłem tylko dałem sobie na wstrzymanie po prostu ;)
2) Nie przesądzone co i jak, jak się uda to w przyszłym tyg. jedzie na przegląd a potem będę myślał czy brać czy nie.

Z ciekawości się pytam: PWL ile dałeś za swoją?

Poza tym zmieniło się trochę moje podejście do kupna i nie szukam do 10 tys tylko do 12,5. Do 10 raczej nic ciekawego bym nie znalazł.

ygor
25-11-09, 21:25
V gen:

1) wycieki mineralnego 0,3 litra na 1000, nadkola haaardo przerdzewiałe, drzwi też i ogólnie za wysoka cena jak się później okazało.
2) Lakier przepolerowany - prześwity i średnio zadbana w środku.
3) Szpachlowóz i 3tys to włożenia na wejściu i to na używkach (okazało się po przeglądzie)

czarna eg4 z wawy ?

lozek
25-11-09, 21:34
Tak, nawet sam mi to mówiłeś, ale byłem już umówiony na oglądanie to pojechałem ;)

edit:

kolejna fajna hanka poszła w pi*du.... Kolejny sprzedawca okazał się kłamcą/oszustem, nie wiem jak to nazwać.
W niedziele oglądałem, jeździłem - dla mnie cudo, wizualnie też gicior. umówiliśmy się na przegląd na jutro a dzisiaj dzwoni, że "sprzedał" w co mi się wierzyć nie chce, na allegro dalej stoi choć na to nie ma co patrzeć.

Chyba rezygnuje z poliftingowych. Przejrzałem już wszystkie w okolicy, których oferty znalazłem i cena była do 12,5 tys. Mój wybor chyba padnie na tańszą przedlift. a za jakiś czas zmienie na polifta i tyle...

W tym kraju nie można wierzyć ludziom, ani jeden ze sprzedawców z którymi miałem styczność w ciągu ostatnich paru tygodni nie był szczery do końca.

daro9
04-12-09, 22:06
Ja tak samo już nie wierze by było cos dobrego w tej cenie :( to podeslij linki do tych ktore ogl, a nie sa nic warte. pomoze to mnie i pewnie tez innym szukajacym...

lozek
04-12-09, 22:24
http://moto.allegro.pl/item831468854_pilnie_honda_civic_1_4_kat_90km_benz yna_z_2000_r.html Facet był miły, gadał, że to świetna fura, zgodził się na przegląd, telefonicznie miałem ustalić kiedy on się odbędzie - facet teraz nie odbiera telefonów i nie odpisuje na e-maile - kolejny WAŁEK !

to jedyna, która jest na allegro z tych co oglądałem.

Przerzuciłem się na poszukiwania przedlifta. W niedzielę jadę oglądać 2 sztuki. Miałem w zeszłym tygodniu na oku jedną poliftingową, była baaardzo spoko, byliśmy umówieni na przegląd, nagle facet dzwoni dzień przed przeglądem i mówi, że sprzedał już mimo, że była niby zarezerwowana...

po paru tego typu zajściach ( pod rząd ;/ ) przestałem wierzyć w ludzka uczciwość podczas sprzedawania samochodów. Nikt się nie przyzna do wad fur mimo, że każdy jest uświadamiany, że będzie sprawdzana w serwisie....

Pewnie skończy się tak, że zakupie przedlifta co wyjdzie taniej i prędzej będzie modzony (to zależy i tak od przypływu gotówki ), choć nie ukrywam, że wolałbym polifta.

pwl
04-12-09, 23:00
nagle facet dzwoni dzień przed przeglądem i mówi, że sprzedał już mimo, że była niby zarezerwowana...

po paru tego typu zajściach ( pod rząd ;/ ) przestałem wierzyć w ludzka uczciwość podczas sprzedawania samochodów. Nikt się nie przyzna do wad fur mimo, że każdy jest uświadamiany, że będzie sprawdzana w serwisie....

Spójrz na to inaczej. Sprzedajesz samochód, masz chętnego, który nie jest 100% nastawiony na zakup, bo musi polukać, posprawdzać itp. Czekasz na niego, aż t nagle pojawia się klient z kasą i bierze z miejsca. Sprzedajesz czy czekasz na tego niepewnego? :rolleyes:

W szukaniu polifta w dobrej cenie trzeba być wytrwałym!

lozek
04-12-09, 23:04
Facet był mechanikiem, na 100% znał stan faktyczny tego auta. Ja byłem na 100000% chętny do wzięcia tego auta, jeżeli tylko w przeglądzie nie wyjdzie jakiś babol. Jeżeli facet mówił prawdę, że jest ok to powinien pomyśleć ze to tylko 2-3 dni czekania więcej a i tak sprzeda. Sprzedał komuś bez przeglądu, komuś kto miał od razu kasę bo civic pewnie był trafiony.

pwl
04-12-09, 23:39
A mówił, że civ był malowany? xD Bo znaczek z tyłu ma w złym miejscu i prawe drzwi na dole od środka coś nieteges ;) Do tego grill zamiennik itd ;d Ogólnie nie robi na mnie jakiegoś wrażenia ;d

buster_11
05-12-09, 01:27
http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C10253341
http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C10814298

Ta biała wyglada na calkiem calkiem

daro9
05-12-09, 12:06
Ja ogl te sztuki' :

http://moto.allegro.pl/item834725300_1999r_od_1_wlasciciela_warto.html

Ogolnie hanka zrobiona ładnie (tak sie prezentowała teraz lecz nie wiadomo co z tego po roku wyjdzie ;/) duzo pierdułek do roboty zeby to rece i nogi miało, malowane tylne błotniki, przedni lewy tez(tu podejzewam cos było, zderzak przod, zapraweczki... ogolnie auto od upierdliwego handlarza. Nie miałem czujnika lakieru wiec okreslic ciezko czy roboty grube były czy poprostu ruda , badz jakies przycierki.

http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C10135787

A to przykład totalnej kaszany :) Cały lewy bok robiony. Tu takze nie latałem z czujnikiem ale nawet glupi dojrzy w niej podwórkową' naprawe blacharską . maska, przod blotnik, drzwi, tył błotnik lewa str malowana do tego słupek wstawiany a co wiecej... juz nawet patrzyc nie chciałem :P Gosciu zapytany przez tel o blacharke hanki mowił ze sie nie zna (na podwórku stały 3 rozbitki, ciekawe po co:P)

..ja jade jutro moze cos kupic, trzymta Pany kciuki... :( pzdr

lozek
05-12-09, 18:55
Buster, tą białą jadę jutro z rańca oglądać i jestem nastawiony na jej kupno ;)

havok
05-12-09, 19:40
Temat zaczyna zmierzać w stronę "czy warto kupić to auto" więc tamże odsyłam: http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?t=11761 , a tu zamykam.