PDA

Zobacz pełną wersję : klima nie działa po uszczelnieniu



long_r
22-09-09, 18:31
Witam,
Szukałem odpowiedzi za pomocą szukajki lecz nie wiele znalazłem :/

Jakiś czas temu nabijałem klime bo nie chłodziła, a sprężarka strasznie charczała (jakby nie miała smarowania). Wszystko działało w miarę normalnie.
Po miesiącu przestało chłodzić i znów słychać sprężarkę. Oddałem Hankę do serwisu klimatyzacji, okazało się jeden przewód był walnięty, więc wymienili i nabili klimę na nowo.

Samochód zostawiłem fachowcom by po dwóch godzinach dostać od nich telefon czy klima wcześniej wogóle działa bo nie chce im się załączyć. Zaznaczam, że działała wcześniej

W tym momencie zapala się kontrolka A/C, obroty silnika wzrastają o około 500rpm, ale wiatrak wogóle nie rusza. Nie wiem jak sprężarka. Sprawdzałem bezpieczniki i okazało się, że przepala ten od wiatraka. Wymieniłem bezpiecznik lecz pomogło to tylko na 3 sek.

Chętnie oddam samochód im z powrotem by naprawili to co "popsuli" ale ich elektryk wraca dopiero za tydzień z urlopu.

Może macie jakąś radę? Czy sprężarka powinna się uruchomić gdy nie działa wiatrak? czy ma jakąś blokade? bo wiem, że odwrotnie (wiatrak - tak, sprezarka - nie) funkcjonuje.

Sorki za taki długi wywód, ale chciłem to opisać zrozumiale.
A i autko to: EJ6 D16Y7

Proszę o pomoc

taz666
22-09-09, 20:28
Wygląda mi na sprężarkę... Może też być wiatrak, sprawdź czy nie "zatarł się" przypadkiem, poruszaj nim czy nie stawia dużego oporu, jeśli tak tłumaczyło by to spalone bezpieczniki. Ale moim zdaniem jeśli nawet wiatrak jest uwalony, to klima chodziłaby chwilę do momentu spalenia bezpiecznika od wiatraka, także tak jak wspomniałem pewnie jest to wina zepsutej sprężarki.

long_r
22-09-09, 23:42
Ale moim zdaniem jeśli nawet wiatrak jest uwalony, to klima chodziłaby chwilę do momentu spalenia bezpiecznika od wiatraka

Problem w tym, że wiatrak zakreci się przez 2-3 sekundy i pali bezpiecznik więc klimatyzacja nie ma wiele czasu na rozruch.

Na sprężarce nie ma też tego cyknięcia więc raczej nie startuje :/ Nie wiem kurcze co robić bo mam już dość

Tompro
23-09-09, 08:27
A posprawdzaj najpierw na krótko samą sprężarke oraz wentylator. Czyli podłącz zasilanie bezpośrednio i zobacz czy chodzą. Sprężarka jak podłączysz się zaraz przed nią powinna załączyć sprzęgło a wentylator zakręcić. A i zobacz jeszcze jak masz czym pobór prądu.

Może być też druga opcja, że gdzieś masz zwarcie na przewodach, ale najpierw sprawdź to co powyżej.

Napisz też dokładnie jakie masz auto, żeby było wiadomo jaki masz układ elektryczny.

long_r
23-09-09, 09:07
Napisz też dokładnie jakie masz auto, żeby było wiadomo jaki masz układ elektryczny.

Coupe EJ6 D16Y7

long_r
24-09-09, 09:34
Może w sobote zaglądne w eletrykę, choć niewiele się na tym znam :/