PDA

Zobacz pełną wersję : Dziwne dźwięki z tyłu

Krismarzyk
22-09-09, 18:12
Witam,

Od pewnego czasu słyszę w swoim Civicu 5d dziwne dźwięki z tyłu, wydaje mi się ze dochodzą one z prawej strony. mam podejrzenie ze to może coś z hamulcami. dźwięki te wydobywają się jak hamują, a w szczególności jak cofam na wstecznym i hamuję. jest to trudny do opisania dźwięk, tak jakby tarcie blach, nie jest to stukot, pisk, świst etc. tak jak by ktoś "rozciągał" coś.

generalnie moja Hania ma coś z hamulcami, na stacji wyszło że prawa strona ma mniejszą siłę hamowania o 30% wiec moze te dzwieki to cos w zwiazku z hamulcami bebnowymi z tylu. dzwiek ten wystepuje tez jak sobie dojezdzam do swiatel i hamuje, najczesciej on sie pojawia w koncowej fazie hamowania, jak samochod juz prawie staje w miejscu

z gory dzieki za podpowiedzi

pzdr

Domanoid
22-09-09, 20:10
Jeśli to hamulce to prawdopodobnie już ci się klocki wytarły. Jeśli nie jesteś pewien w którym kole cofaj ostro skręcając (na jakimś placu) i hamuj, jak skręcasz w prawo to dźwięk będzie "wolniejszy" - vice versa dla lewego.

Tak propo - zwykły hamulec przecież działa tylko na przednich kołach, bębny to ręczny... Czy coś pokręciłem?

Xeper81
23-09-09, 08:34
Tak propo - zwykły hamulec przecież działa tylko na przednich kołach, bębny to ręczny... Czy coś pokręciłem?

Podczas hamowania działa zarówno hamulec przedni jak i tylny i nie ma znaczenia czy z tyłu są bębny czy tarcze!!

Domanoid
23-09-09, 11:24
A no widzisz, w Mikrze działają tylko przednie tarczówki. Jeśli uda mi się znaleźć i kupić zadbanego Civica to będę więcej o nim wiedział :)

kwiatek87
23-09-09, 13:06
A no widzisz, w Mikrze działają tylko przednie tarczówki.
niemożliwe, w każdym aucie hamować muszą wszystkie koła :)

mickee
23-09-09, 13:54
A no widzisz, w Mikrze działają tylko przednie tarczówki.

Przestań wypisywać takie głupoty bo ktoś jeszcze w to uwierzy.